“Naša” ali “Moja dežela” – Izza kongresa stranke Aleksandre Pivec, ki se z novo stranko in pomlajenim videzom vrača na politični parket – TOPNEWS.si

“Naša” ali “Moja dežela” – Izza kongresa stranke Aleksandre Pivec, ki se z novo stranko in pomlajenim videzom vrača na politični parket

“Naša” ali “Moja dežela” – Izza kongresa stranke Aleksandre Pivec, ki se z novo stranko in pomlajenim videzom vrača na politični parket

Vrnitev politično odpisane Aleksandre Pivec, ki je včeraj v Mariboru lansirala novo politično stranko Naša dežela je spomnila na znani slogan velike oglaševalske akcije, ki je nastala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. “Moja dežela” je bil slogan velike oglaševalske akcije, ki je nastala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Sprva je bila akcija zasnovana izključno za promocijo slovenskega turizma. A je z lipovim listom, avtorja Zdravka Papiča, kot simbolom slovenstva in sloganom sprožila nepričakovan širši čustven odziv Slovencev in težnjo po samostojni Sloveniji. Domači slogani, ki so spremljali to akcijo, so bili »Slovenija, moja dežela«, »Turizem smo ljudje«, »Turizem nas bogati«, »Iščemo dobrega gospodarja«, s sloganom »Slovenija.

V vseh teh letih je bila posneta in izdana serija kratkih televizijskih in radijskih oglasov, časopisnih člankov, razglednic ter plakatov. Najbolj slovit in osrednji oglas celotne kampanje je televizijski filmček Gostje prihajajo iz leta 1986. Takrat so začeli množično izdelovati priponke, majice, dežnike in druge spominke s slogani in lipovim listom. Tudi včeraj na kongresu ni manjkalo emblemov in propagandnega gradiva z “zelenim” srcem.

Takrat na začetku osemdesetih je bilo namreč težko obdobje za slovenski turizem, vladalo je splošno pomanjkanje blaga, goriva, tujih časopisov, na mejnih prehodih so bili veliki zastoji. Danes sicer ni pomanjkanja blaga, goriva in tujih šeg in navad, pa vendarle bi lahko rekli, da je prav turizem najbolj na udaru korona krize.

Tudi problemi Aleksandre Pivec, ki so jo spremljali tako rekoč od začetka politične kariere, so na nek način povezani s turizmom: Afera SRIPT, Vinakras pa Marina Izola, kjer je protikorupcijska komisija ugotovila kršitev integritete. Vendar za večino 173 delegatov, ki so v mehurčkih po 10 ljudi na ustanovnem digitalnem kongresu na daljavo lansirali Aleksandro Pivec nazaj na politično sceno, to ni bilo vprašanje.

Zanimivo je, da je bil ustanovni kongres napovedan pod sloganom “Gibanje Za ljudi”, včeraj pa so novo stranko predstavili z imenom Naša dežela z grafično podobo v zeleni barvi. Ko smo že pri imenu stranke Naša dežela, je bil tudi uvodni spot, ki se je začel z idiličnim posnetkom Bleda in šele v nadaljevanju je dobil politično dimenzijo s prikazom pokojnih politikov Jožeta Pučnika, Franceta Bučarja in Janeza Drnovška, ki naj bi nakazoval smer, po kateri naj bi šla Naša dežela.

Bolj zanimivo kot sama tiskovna konferenca in potek kongresa, ki je trajal nekaj manj kot dve uri, so bili zanimivi pozdravni nagovori v obliki video sporočil, ki so bili tokrat na koncu kongresa po končanem uradnem delu in ne na začetku.

V video nagovorih so med drugim nastopili Tomaž Kavčič, kuharski mojster iz Zemona, Franc Mužič, župan občine Brda, Črtomir Špacapan, nekdanji politik LDS in župan Nove gorice, Aleš Kristančič, vinar ter Jelka Kolmanič, svetnica občine Maribor.
Poleg številnih kmetov je posebej zanimiv nastop Ernesta Petriča, svetovalca predsednika države, ki je Našo deželo ocenil kot “eno povezovalnih strank” v situaciji slovenske razdvojenosti, ko se politiki niso pripravljeni niti pogovarjati med seboj.

Turizem, kmetijstvo, decentralizacija, demografija, in odprtost za politično sodelovanje so glavni vsebinski poudarki zgodbe Aleksandre Pivec na novi politični poti, ki jo spremljajo manj izpostavljeni posamezniki predvsem kmetov, pridelovalcev, živinorejcev in vinarjev, pa tudi nekaterih vidnih posameznikov, ki so spremljali Pivčevo tudi, ko je bila predsednica DeSUS-a.

https://twitter.com/Domen_G/status/1373329744045965320

Pivčeva je dejala, da Naša dežela stopa v politični prostor “popolnoma samostojno”. “Ne predstavljamo satelita nobene stranke,” je dejala. “Če že smo satelit slehernega državljan, je morebitno namigovanje, da gre pri Naši deželi samo za enega od poskusov Janeza Janše, da si zagotovi koalicijske stranke za naslednje volite.

V javnosti je namreč pred kongresom močno odmevala izjava Lucija Šikovec Ušaj, ki je dejala, da je “Aleksandra Pivec satelit Janeza Janše, ki naj bi mu pomagal pri sestavi nove vlade. Prispeva mu lahko poslance na račun dela volivcev z ruralnih območij, kmetov, pri katerih brata Podobnik ne moreta več uspeti. To se je pokazalo pri volitvah v kmetijsko-gozdarsko zbornico. Da ima Pivčeva Janševo podporo, je bilo očitno, ker jo je branil do zadnjega, in to se bo videlo tudi po odzivu njegovega kroga na družbenih omrežjih”.

Za razliko od ostalih poskusov ustanavljanja novih strank na desni je bil včerajšnji kongres izveden profesionalno, precej na višjem nivoju, in bi lahko skrbel predvsem brata Podobnik in Slovensko ljudsko stranko, ki je sicer lansiral idejo o povezovanju v koaliciji v gibanju “Povežimo Slovenijo”. Pivčeva je sicer dejala, da bo stranka ” Naša dežela” delovala samostojno, ni pa popolnoma zavrnila povezovanja pred volitvami.

Pivčeva je na tiskovni konferenci dejala, da se zavzema “politiko povezovanja, dialoga, sodelovanja in višanja ravni politične kulture v Sloveniji”. Glede delovanja v nekdanji stranki, ki jo je vodila, je dejala le, da je “izjemno mirna” s svojo preteklostjo v stranki DeSUS. Pivčeva je močno prepričana, da se mora politika “umakniti ideologijam in se vrniti ljudem”, kot je dejala v nagovoru delegatom.

Po zaključku kongresa je v izjavi za medije v Mariboru dejala, da želijo v slovenski politični prostor vnesti “politiko iskanja konstruktivnih rešitev za izjemno težke izzive, v katerih se je naša država skupaj z drugimi državami sveta znašla”. “Prepričani smo, da slovenski politični prostor potrebuje veliko več dialoga, strpnosti, poslušanja in spoštovanja različnega mnenja. Naša politika bo politika sredinskega prostora, politika, ki bo povezovala in združevala in predvsem iskala skupne rešitve,” je dejala

Glede pričakovanega rezultata na prihodnjih volitvah se ni želela opredeljevati, saj da je zdaj prva skrb stranke vzpostaviti trdno mrežo po vsej Sloveniji in stik z državljani. “Na volitve gremo kot samostojna stranka, se pa ne izogibamo nobenega povezovanja. A to povezovanje bo temeljilo na osnovi skupnih programskih izhodišč, skupnih ciljev in potem tudi sklenjenih kompromisov, na kakšen način bomo te cilje dosegali,” je dejala.

Stranka ima zaenkrat več kot 200 članov. “Med nami so številna vidna imena slovenskega javnega prostora. Med nami so številni znani kmetje, podjetniki, gozdarji, delavci, upokojenci, torej tisti ljudje, ki poznajo izzive na svojih področjih. Med nami ne boste našli zvenečih političnih imen, boste pa našli številna strokovna imena in imena ljudi, ki so uspeli na svojih področjih in imajo kaj pokazati,” je povedala Pivec, ki je bila edina kandidatka za predsednico stranke.

Ustanovni kongres je potekal prek videokonference z neposrednim prenosom na spletu. Odločitve so sprejemali z glasovanjem delegatov na daljavo z 22 lokacij po državi pod vodstvom predsednika delovnega predsedstva Danila Burnača, ki je nekdanji direktor Mariborskega vodovoda. Kot je dejal v izjavi za medije po zaključku kongresa, so s soglasjem izvolili vse organe stranke in vse potrebne programske dokumente, kar ga navdaja z optimizmom glede nadaljnjega dela te “nove sredinske socialne razvojne stranke”.

COMMENTS

Wordpress (0)