Marjan Šarec se je na Facebooku potožil, da ga zaradi priprave ustavne obtožbe proti Janezu Janši zmerjajo s “kurcem” in mu grozijo – TOPNEWS.si

Marjan Šarec se je na Facebooku potožil, da ga zaradi priprave ustavne obtožbe proti Janezu Janši zmerjajo s “kurcem” in mu grozijo

Marjan Šarec se je na Facebooku potožil, da ga zaradi priprave ustavne obtožbe proti Janezu Janši zmerjajo s “kurcem” in mu grozijo

Predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec je včeraj v tvitu zapisal, da je predlog ustavne obtožbe predsednika vlade že spisan in da ima tri sklope: opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv, uničevanje STA in poseganje v tožilstvo. Predlog ustavne obtožbe je napisan na 16.straneh.

Glavna ost ustavne obtožbe naj bi bila usmerjena v očitek, da se je Janez Janša v vlogi ministra za zdravje odpovedal pol milijona doz cepiva Pfizer.

V medijih pa se že nekaj časa špekulira o tem, da država konec decembra in na začetku januarja naj ne bi izpustila le ene, ampak kar dve priložnosti za dodatno nabavo cepiv, kar naj bi imelo za posledico to, da smo se odpovedali opciji skoraj milijon dodatnega cepiva Pfizerja in Moderne, ki veljata za “mercedes” med cepivi.

Konec decembra se je odpovedala naročilu skoraj pol milijona odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech, po poročanju portala Necenzurirano pa naj bi se država januarja odrekla še približno 400.000 dodatnim odmerkom cepiva Moderna.

V pogovoru za časnik Svet24 je Šarec napovedal, da vložitev predloga ustavne obtožbe načrtujejo “čim prej”.
Glede možnosti uspeha predloga ustavne obtožbe je Šarec dejal, da je pravica in dolžnost opozicijske stranke, da izkoristi vsa orodja, ki so ji na voljo. Odločitev o podpori pa da je stvar vesti posameznega poslanca.

Ustavno obtožbo zaenkrat od opozicijskih strank podpira tudi Levica. Se je pa včeraj Marjan Šarec na Facebooku potožil, da je zaradi ustavne obtožbe deležen številnih odzivov, ki jih sicer ni mogoče interpretirati kot “pisem podpore”.

“Vaši komentarji in vaša zasebna sporočila so različna. Od zmerjanja s …..em, do groženj in še česa podobnega. A v celoti gledano je takih manj kot tistih, ki se sprašujete o aktualnih zadevah, smeri naše države, vladi, opoziciji, nekaj pa je tudi pohval za naše aktivnosti. Skratka, življenjsko.

Kot opozicijska stranka smo dolžni uporabiti vsa orodja, ki so nam na voljo v parlamentarni ustavni demokraciji. Med drugim tudi interpelacije in najostrejše orodje, ustavna obtožba.

Velikokrat slišimo, da je interpelacija vnaprej obsojena na propad in zakaj jih vlagamo, če nimamo glasov. No, če bi imeli glasove, bi bili vlada in ne opozicija, kot prvo. Kot drugo, imam včasih občutek, da smo mi prva opozicija, ki smo jo kadarkoli imeli v samostojni Sloveniji, in da pred nami nikoli še ni nihče vložil interpelacije. Toliko enih vprašanj se poraja. In kot tretje, interpelacija je orodje opozicije, ki omogoča soočenje argumentov in protiargumentov, zakaj mora določen minister oditi.

Ustavna obtožba zoper predsednika vlade je bistveno ostrejše orodje, saj na koncu odloči Ustavno sodišče in zato je manj politično in bolj pravno orodje. Je spisana in bo vložena.

Naj še pojasnim postopek, ker opažam, da širši javnosti ni podrobno poznan. Za obtožbo predsednika republike je potrebno zbrati 30 podpisov poslank in poslancev, za predsednika vlade pa 10 podpisov. Če predlog na seji DZ prejme 46 glasov, DZ pošlje predlog ustavne obtožbe na Ustavno sodišče in to potem odloči, ali so kršitve dovolj velike, da predsedniku vlade preneha funkcija.

Poslanka ali poslanec, ki meni, da je vse v najlepšem redu, bo pač glasoval proti in tako omogočil nadaljnjo vladavino obstoječi vladi. Tako to je in nič drugače v demokraciji.

Vemo pa, da gre nekaterim za stole in ne za državo…

Najmočnejšega orodja v demokraciji pa nimajo poslanke in poslanci, temveč vi. Reče se mu volitve. In tudi ta opcija se bliža. Počasi, a vztrajno.

Tanja Fajon je v pogovoru za Planet komentirala  ustavno obtožbo, ki jo zoper premierja Janeza Janšo napovedujejo v LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca. “To je najmočnejši instrument (ki ga ima opozicija, op. a.), do zdaj ga je pri več predsednikih vlad in pri predsedniku republike uporabila samo SDS. To bi bila prva takšna obtožba s strani današnje opozicije,” je poudarila Fajonova, ki je pri uporabi instituta ustavne obtožbi zoper Janšo previdnejša od Šarca. Fajonova je sicer, takoj po izbruhu afere z zdravili, omenjala kazensko ovadbo.

COMMENTS

Wordpress (0)