Nova Zelandija bo prebivalstvo cepila samo s cepivom Pfizer! Odstopili od štirih cepiv – TOPNEWS.si

Nova Zelandija bo prebivalstvo cepila samo s cepivom Pfizer! Odstopili od štirih cepiv

Nova Zelandija bo prebivalstvo cepila samo s cepivom Pfizer! Odstopili od štirih cepiv

Nova Zelandija bo za imunizacijo svojega prebivalstva proti koronavirusu uporabljala samo cepivo Pfizer, odrekla pa se je prejšnjim načrtom uporabe štirih različnih cepiv, je danes dejala premierka Jacinda Ardern.

Ob napovedi strategije je novozelandska premierka Ardern dejala, da je bila odločitev sprejeta na podlagi učinkovitosti cepiva Pfizer.

Dejala je, da bi bilo lažje in “bolj pravično”, da bi imeli vsi Novozelandci dostop do istega cepiva.

Strategijo boja proti koronavirusu bi lahko upočasnile zamude pri pridobivanju odobritev cepiv. Do zdaj so novozelandski zdravstveni regulatorji odobrili le cepivo Pfizer, preučujejo pa še dve drugi cepivi.

Ardern je dejala, da je Nova Zelandija (ki ima slabih pet milijonov prebivalcev) nabavila 10 milijonov odmerkov cepiva Pfizer, kar zadostuje za cepljenje petih milijonov ljudi z zahtevanima dvema odmerkoma. Povedala je še, da bi morala večina cepiv na Novo Zelandijo prispeti v drugi polovici leta.

Doslej je bilo na Novi Zelandiji cepljenih le nekaj tisoč ljudi. Država je ustavila širjenje virusa v skupnosti, imunizacije pa ne štejejo za nujno kot v mnogih drugih državah.

COMMENTS

Wordpress (0)