Evropska agencija za zdravila sporočila državam članicam: Ne naročite še ruskega cepiva – TOPNEWS.si

Evropska agencija za zdravila sporočila državam članicam: Ne naročite še ruskega cepiva

Evropska agencija za zdravila sporočila državam članicam: Ne naročite še ruskega cepiva

Visoka predstavnica Evropske agencije za zdravila (EMA) Christa Wirthumer-Hoche je članice EU pozvala, naj se vzdržijo izdajanja dovoljenj za nujno uporabo ruskega cepiva proti covidu-19, Sputnik V, dokler agencija v celoti ne preveri njegove varnosti in učinkovitosti.

“Potrebujemo dokumentacijo, na podlagi katere lahko naredimo ustrezno oceno. Trenutno nimamo podatkov o cepljenih ljudeh …, to je še neznanka. Zato pozivam članice EU, da ne izdajo odobritve za Sputnik V za nujno uporabo, “je dejala Wirthumer-Hoche v nedeljo zvečer za avstrijsko televizijo ORF.

“Sputnik je lahko na trgu EU”

Visoka predstavnica ni izključila možnosti, da bo Sputnik V v ponudbi za cepljenje v državah članicah EU.

“Ko bodo vsi ustrezni podatki preverjeni in upoštevani, bo Sputnik V morda na trgu EU. EMA je že začela s svojo ekspertizo,” je dejala.

Agencija je prejšnji teden poročala o začetku pregleda in odobritve ruskega cepiva.

“Podatke, ki jih dobimo od ruskega proizvajalca, bomo pregledali v skladu z evropskimi standardi o kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Če bo vse v skladu z omenjenimi standardi, bo cepivo odobreno tudi v EU,” je dejala.

Blizu odobritve na Madžarskem, Slovaškem in Češkem

Sputnik V je že odobren oziroma je v postopku odobritve v treh državah članicah EU: na Madžarskem, Slovaškem in Češkem, uradniki EU pa so poročali, da bi uradni Bruselj lahko začel pogajanja s proizvajalcem cepiv, če bi to zahtevale vsaj štiri države članice.

Wirthumer-Hoche je dodala, da bo odbor EMA za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) 11. marca organiziral izredno sejo, na kateri bo razpravljal o uporabi ameriškega cepiva proti covidu-19 s strani Johnson & Johnson v EU.

“Pričakujemo pozitivno oceno in verjamemo, da bo Evropska komisija zelo hitro odobrila uporabo tega cepiva,” je dejal visoki uradnik Evropske agencije za zdravila.

Italijanska vlada se dogovarja z ruskim skladom glede proizvodnje cepiva Sputnik V v Italiji

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) bo vzpostavil sodelovanje s švicarskim podjetjem Adien Farma & Biotech glede proizvodnje cepiva Sputnik V v Italiji, je danes dejal izvršni direktor RDIF Kiril Dmitrijev.

“Danes imamo pogovore z italijansko vlado. Številne (italijanske) regije so izrazile navdušenje nad Sputnikom V in želijo izdelati cepivo,” je za Rai 3 poročal Dmitrijev.

Proizvodnja cepiv bo pomagala odpreti nova delovna mesta, Italija pa bo lahko nadzirala izdelek.

Proizvodnja Sputnika V bi se lahko začela najkasneje junija, RDIF pa bo sporočil, v katerih desetih državah poleg Rusije se bo še proizvajalo cepivo.

Natančneje, Ruski sklad se pogovarja o sodelovanju še z Nemčijo in Francijo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)