Spopad med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo preko Twitterja je zadnji v dolgi kronologiji sporov – Janša je  Novakovi očital njeno plačo in izrazil pričakovanje, “da bo delala v korist Slovenije in ne zgolj zgago” – TOPNEWS.si

Spopad med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo preko Twitterja je zadnji v dolgi kronologiji sporov – Janša je  Novakovi očital njeno plačo in izrazil pričakovanje, “da bo delala v korist Slovenije in ne zgolj zgago”

Spopad med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo preko Twitterja je zadnji v dolgi kronologiji sporov – Janša je  Novakovi očital njeno plačo in izrazil pričakovanje, “da bo delala v korist Slovenije in ne zgolj zgago”

Spor med Novakovo in Janšo ima dolgo zgodovino. Spomnimo se samo kongresa NSi leta 2014 na Vrhniki, ko je Ljudmila Novak v predsedniški tekmi premagala Aleša Hojsa, ki si je že takrat prizadeval za tesno sodelovanje z Janezom Janšo, po porazu proti Novakovi, pa je kasneje prestopil v stranko SDS.

“Ne smemo dovoliti, da nekdo, ki ne živi krščanskih vrednot, ki ne deluje po principu krščanske demokracije, uči nas, kaj in kako moramo delati. Nedopustno je, da nam nekdo od zunaj hoče povedati, kakšen mora biti naš voditelj. To je stvar naše odločitve,” je bila takrat na kongresu odločna Novakova, ki Janši ni stala ob strani v pravosodnem postopku glede Patrie.

NSi prav tako ni sodelovala pri ustanavljanju nove televizije Nova24TV. Sledil je shod pod naslovom “V obrambo Slovenije” aprila 2016, ko so Ljudmilo Novak Janševi podporniki na Trgu republike izžvižgali. Pred volitvami leta 2018 je sledila presenetljiva in konspirativna menjava v vrhu NSi – Ljudmila Novak je odstopila, stranko pa je prevzel Matej Tonin.

Ljudmila Novak je po seji Sveta NSI konec januarja leta 2018 sporočila, da odstopa s funkcije predsednice stranke. “Strank je veliko, a le eni smo krščanski demokrati. Želim si, da bi to stranko peljali naprej v nove zgodbe,” je dejala v svoji zahvali za dolgoletno podporo, svet NSi pa je nato za vršilca dolžnosti predsednika imenoval Mateja Tonina. Novakova je kandidirala za evropsko poslanko in bila seveda izvoljena.

Napetosti na relaciji med Janšo in Novakovo so se nadaljevale kljub umiku Novakove na evropski parket, saj je Novaka v sporu na relaciji EPP-ja z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom v nasprotju z evropskimi poslanci iz vrst SDS-a strogo na “uradni” liniji.

Zadnji spor na relaciji med Janezom Janšo in Ljudmilo Novak se je zaostril, ko so slovenski poslanci, ki so člani poslanske skupine EPP, glasovali različno pri izključitvi Fidesza iz poslanske skupine. Medtem ko so poslanci, izvoljeni na listi SDS in SLS, glasovali proti novim pravilom, jih je Ljudmila Novak podprla.

Spletni portal Nova24TV je objavil kritični zapis o Ljudmili Novak “Ko razlik med Tanjo Fajon in Ljudmilo Novak skoraj ni več”, v katerem je med drugim zapisal: “Medtem ko NSi v trenutni vladi s svojimi tremi mladimi, izjemno storilnimi ministri blesti, Ljudmila Novak po mnenju mnogih v neroden položaj spravlja svojo lastno stranko. Dobro je znano njeno “fajonistično” nasprotovanje tvitanju Janeza Janše. Zdaj je večini desnega volilnega telesa zavrela kri, ker je edina od slovenskih predstavnikov v Evropski Ljudski stranki glasovala za spremembe, ki so botrovale odhodu Fidesza”.

Za Fideszevo odločitev, da zapusti skupino EPP pravi, da je njihova suverena odločitev. “Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine ter nenehno sejati dvom in negotovost glede delovanja politične skupine, ki ji pripada. To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci,” je ob tem zapisala Novakova.

Spor se je nadaljeval včeraj, ko je v Evropskem parlamentu v sklopu skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin, potekala razpravo o položaju medijev v Sloveniji. Ljudmila Novak je na tviterju  zapisala, da »vojna z STA ni upravičena in bi se lahko rešila drugače. “Od Janeza Janše pričakujem konstruktivno držo. Pričakujem manj spornih tvitov in državotvornost. Od medijev pa pričakujem objektivno odgovornost.« Dodala je še, da »prenašanje notranjepolitičnih sporov v Bruselj škodi ugledu naše države. Zato se tudi prihodnji teden k besedi v Evropskem parlamentu ne bom prijavila.«

Tvit Novakove je bil očitno kaplja čez rob za Janeza Janšo, ki se je odzval z naslednjim tvitom »Od evropske poslanke Ljudmile Novak s 15.000 evri mesečne apanaže na račun slovenskih delavcev in upokojencev pričakujemo, da bo delala v korist Slovenije in ne zgolj zgago,« ji je sporočil Janša.

Kmalu pa se je odzvala tudi Novakova: »Zelo “državniški” napad, kot sem ga tudi pričakovala.«

Sledili so pozivi, naj predsednik NSi Matej Toni zaščiti Novakovo, kar je seveda Tonina spravilo v zadrego, saj gre za spor na relaciji šefa vlade in koalicije ter njegove predhodnice, bivše predsednice NSi in sedaj evropske poslanke Ljudmile Novak.

Matej Tonin je oba pozval, naj zakopljeta bojno sekiro: »Ne iščimo vsak dan razlogov za prepir. Ko gre za Slovenijo, bi morali iskati skupne točke in si medsebojno pomagati. Nikoli ni prepozno za spravo. Draga Ljudmila Novak in Janez Janša, ne pozabimo, da smo vsi dolžni delati za Slovenijo. SkupajZmoremo.«

COMMENTS

Wordpress (0)