“Pa kam mi plujemo?! Človeku res postane slabo”- Ivan Gale se na Facebooku sprašuje “ali nam vladajo strukture, ki so po načinu delovanja zelo blizu mafijskim?” – TOPNEWS.si

“Pa kam mi plujemo?! Človeku res postane slabo”- Ivan Gale se na Facebooku sprašuje “ali nam vladajo strukture, ki so po načinu delovanja zelo blizu mafijskim?”

“Pa kam mi plujemo?! Človeku res postane slabo”- Ivan Gale se na Facebooku sprašuje “ali nam vladajo strukture, ki so po načinu delovanja zelo blizu mafijskim?”

“Ali nam vladajo strukture, ki so po načinu delovanja zelo blizu mafijskim? Sam sem čedalje bolj prepričan, da je temu tako,” se na Facebooku v najnovejšem zapisu sprašuje žvižgač Ivan Gale. V daljšem zapisu z naslovom “LAŽI IN MANIPULACIJE” protestira tudi proti imenovanju Aleša Cantaruttija za generalnega direktorja GZS.

»Ta isti Cantarutti je pritiskal za sklenitev posla z Medicopom, bančno garancijo jim je po Cantaruttijevem naročilu urejala kar uslužbenka ministrstva. Cena za FFP2 maske pa 6,24 EUR brez DDV na kos, največ med vsemi ponudniki. Cantarutti je glede Medicopa povedal, da je bila cena res ena od višjih, a da v tistem trenutku, ko so se za posel dogovorili, na zalogi v Rojah ni bilo niti tisoč mask FFP2 za medicinsko osebje.«

»Ne vem zakaj je potem pod njegovim nadzorstvom v poročilu meni očitano, da je bilo nenavadno, da so maske prispele v skladišče Roje isti dan, kot je bila podpisana pogodba. Tudi mask tipa IIR takrat ni bilo na zalogi. Še več, do takrat ni zavod prevzel še niti ene.«

»Sem pa Cantaruttiju že v začetku maja po enem izmed njegovih sladko besednih medijskih nastopov napisal po elektronski pošti: “Upam, da se spreneveda, ker sicer niste sposobni prepoznati sistemske korupcije, tudi če bi vas počila z macolo po glavi.” Zdaj bo za nagrado prejemal plačo, ki naj bi znašala okvirno 7.000 evrov bruto. Sramota za Gospodarsko zbornico Slovenije, sramota za državo!«

Zapis Galeta na Facebook strani Skupina podpore Ivanu Galetu objavljamo v celoti spodaj.

LAŽI IN MANIPULACIJE
Minister Zdravko Počivalšek napoveduje tožbo proti medijem, ki naj bi napačno poročali o njegovi vlogi pri nabavah zaščitnih sredstev v boju proti koronavirusu. V nadaljevanju zato nekaj mojih mislih o lažeh in manipulacijah. O stvareh, ki jih Počivalšek očita medijem.
Na dan razrešitve Antona Zakrajška je minister Počivalšek že isti večer pred kamerami povedal, da je Zakrajšek od doma sodeloval pri vseh poslih zavoda za blagovne rezerve in da ga je ministrstvo za nekatere posle, ki jih je opravil, opozorilo, da niso izvedeni v funkciji dobrega gospodarja. Laž.
Dan po razrešitvi in imenovanju Tomija Rumpfa je Zavod obiskala Slovenska policija / The Slovenian police. Sam sem trdno prepričan, da je šlo za zlorabo policije v politične namene, neko predstavo za javnost, s katero se je želelo očrniti Zavod in poiskati grešnega kozla. Zakrajšek je bil seveda nad odzivom Počivalška in o razlogih za njegovo razrešitev, ki jih je Počivalšek predstavil javnosti, izredno negativno presenečen. Da naj bi on deloval iz ozadja in celo od doma izbiral dobavitelje v času, ko je doma v samoizolaciji preboleval covid-19, je seveda še ena v vrsti laži. Zakrajšek se je (žal) odločil, da v javnosti ne bo pral umazanega perila, a obljubil, da pri izjavi ministra za gospodarstvo, ki ga je obtožil negospodarnega ravnanja, ne bo ostalo. Upam, da bo obljubo držal.
Po mojem prvem nastopu v Tarči sem pričakovano sam postal glavna tarča te vlade in je bilo samo vprašanje časa, kdaj bom “odletel”. Že konec aprila je Počivalšek medijem povedal: “Večino pogodb je podpisal prav tako ali pa edino gospod Gale in moral bo pojasniti v prihodnje vsaj tri pogodbe” in se pri tem skliceval na 21 pogodb, ki so bile podpisane v obdobju med 16. in 23. marcem, domnevno brez soglasja ministrstva, tudi s podjetji, ki so za posle z maskami dobila predplačilo. Spet očitna laž, ki se jo je minister gotovo zavedal, saj so bila dejstva enostavno preverljiva s pregledom podpisov na pogodbah. Moj podpis je bil na petih pogodbah, pri nobeni ni bilo avansa. Ampak ministru je to ustrezalo in je želel ustvariti vtis, da sem za vse odgovoren jaz. Pri teh petih pogodbah je bilo pridobljeno tudi soglasje ministra oziroma njegovega pooblaščenca. To minister zelo rad (namenoma) zamolči.
Minister Počivalšek tudi pravi, da ne drži, da je sam posredoval pri nakupu Geneplanetovih ventilatorjev, ampak je skupaj s sodelavci na ministrstvu na zavod za blagovne rezerve prenesel informacije o nujnosti nabave ventilatorjev. Minister Počivalšek, vi to resno?! Sem bil zraven, ko so se stvari odvijale. Jelka Godec je koordinirala dogajanje okrog ventilatorjev, sedela je nekajkrat na zavodu v sejni sobi dva metra od mene. Počivalšek je z ministrstva klicaril Zakrajška in zavajal, da bo Geneplanet predložil bančno garancijo še isti dan za celoten znesek nabave. Andreja Potočnik (takrat še ni bila članica projektne skupine in ni imela nobenih formalnih pooblastil) je vreščala na šefa financ zavoda, ki ni hotel nakazati avansa brez kakršnegakoli finančnega zavarovanja. To je sicer prispelo dan ali dva kasneje, pa še za to je bilo potrebno naknadno zapisati v pogodbo, da se bančna garancija daje za polovico vrednosti pogodbe in je ostalo nekritih več kot štiri milijone evrov. Počivalšek je obljubil, da bo SID Banka banka izdala garancijo za celoten pogodbeni znesek. Kdorkoli bo vprašal Zakrajška, mu bo povedal, da avansa Geneplanet ne bi dobil, če minister ne bi posredoval. Zato svetujem Počivalšku, da se ne sramoti še dodatno! Geneplanet je tako dobil na lepe oči nakazanih 8,7 milijona evrov, ki jih je potem verjetno porabil še za financiranje drugih poslov. Lahko je s polno ritjo srat, če za tabo stoji državni aparat (rima je zgolj naključna).
Minister Počivalšek pravi, da ne drži, da je iz predloga revizije računskega sodišča razvidno, da je imelo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (ter s tem tudi minister Počivalšek) ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije. Kaj vse piše v predlogu poročila, ne vem. Mimogrede, sam od računskega sodišča nisem prejel niti osnutka niti predloga poročila, čeprav je Perš Luka Perš z Nove24tv lažno poročal, da sem jaz tisti, ki je novinarki časopisa Delo predal osnutek poročila. Me prav zanima, s čim bo g. Perš to utemeljeval na sodišču. Kakorkoli, dejstvo je, da je imel minister Počivalšek ključno vlogo. Na vsak način je hotel “oblast” nad zavodom in procesi nabave. Ko se je pristojnost pregledovanja ponudb prenesla z zavoda in gospodarskega ministrstva prenesla na medresorsko delovno skupino, je takoj ukrepal in na zavod poslal prostovoljca Mitja Terče ter naročil, da ga vse ubogamo. Tudi sklep o imenovanju projektne skupine je po mojem prepričanju nezakonit. Minister mi je rekel, da Terčeta ne pozna. Danes vem, da tudi to ni res. Ko sem Terčetu odpovedal pogodbo, me je Počivalšek kasneje večkrat očitajoče vprašal, kdo mislim, da sem, da se mu upam rušiti njegovo ekipo. Vedno je dodal, da je on odgovoren za nabave, da je njega vlada določila za nabave, da njega mediji napadajo in da mora imeti on osebno nadzor nad zavodom. To je povedal tudi na enem izmed vsakodnevnih koordinacijskih sestankov na ministrstvu vpričo več kot desetih ljudi. Seveda se ne bo nihče izmed ostalih prisotnih tega upal potrditi, če želi obdržati zaposlitev. Zapisniki ne obstajajo. Zdaj, ko prihaja ura resnice, pa želi minister izpasti kot človekoljub in rešitelj številnih življenj. Menda ne verjame, da smo ljudje res tako butasti kot teleta v njegovem domačem hlevu?
No, sledilo je vladno poročilo o nabavah, ki je navadno skrpucalo in v pomembnem delu čista manipulacija. Že pri primerjavi nabavnih cen so na gospodarskem ministrstvu zmanipulirali podatke do te mere, da so prikazali, da je država v času Šarčeve vlade kupovala osnovne artikle dražje od Janševe. Resnica je ravno obratna. Da so pri primerjavi izpustili DDV, se jim ni zdelo pomembno, pa tudi vladi in koalicijskim poslancem ne. Vem tudi, da je Počivalšek naročil na ministrstvu, da morajo v poročilo nujno vključiti kakšne stvari z namenom obračunati z mano. Me prav zanima, če bo računsko sodišče v zvezi s tremi posli, pri katerih je ministrstvo v povezavi z mano zaznalo nepravilnosti, ugotovilo podobno. Pri dveh pogodbah mi je bilo očitano, da sem želel z aneksi dvigniti vrednost pogodbe in s tem iti na roko ne vem komu. Zanimivo pa je, da je zavod oz. jaz predlagal tudi sklenitev aneksa pri poslu s podjetjem Xan-Max, kjer bi šlo tudi za večmilijonsko povečanje vrednosti pogodbe. Omenjeni dobavitelj je namreč v prvotni pogodbi podpisal cene, ki so bile več kot 50% nižje od povprečja pri ostalih pogodbah za iste artikle. Tudi tu aneks ni bil podpisan. Ne vem, kako da predlaganega aneksa s tem dobaviteljem ministrstvo ni zaznalo kot nepravilnost. Verjetno je razlog to, da je za omenjenega ponudnika posredovala Urška Bačovnik Janša, direktor pa je bil Miran Blatnik, soprog predstojnice infekcijskega oddelka v Splošni bolnišnici Celje, kjer je zaposlena tudi Urška.
Za pripravo vladnega poročila je minister Počivalšek na gospodarskem ministrstvu zadolžil takratnega državnega sekretarja Ales Cantaruttija Ta je ministrstvo lani že zapustil in dobil dobro plačano službo na Elektro Ljubljana. Danes je bil že potrjen za šefa GZS od aprila dalje. Pa kam mi plujemo?! Človeku res postane slabo. Ta isti Cantarutti je pritiskal za sklenitev posla z Medicopom, bančno garancijo jim je po Cantaruttijevem naročilu urejala kar uslužbenka ministrstva. Cena za FFP2 maske pa 6,24 EUR brez DDV na kos, največ med vsemi ponudniki. Cantarutti je glede Medicopa povedal, da je bila cena res ena od višjih, a da v tistem trenutku, ko so se za posel dogovorili, na zalogi v Rojah ni bilo niti tisoč mask FFP2 za medicinsko osebje. Ne vem zakaj je potem pod njegovim nadzorstvom v poročilu meni očitano, da je bilo nenavadno, da so maske prispele v skladišče Roje isti dan, kot je bila podpisana pogodba. Tudi mask tipa IIR takrat ni bilo na zalogi. Še več, do takrat ni zavod prevzel še niti ene. Sem pa Cantaruttiju že v začetku maja po enem izmed njegovih sladkobesednih medijskih nastopov napisal po elektronski pošti: “Upam, da se sprenevedate, ker sicer niste sposobni prepoznati sistemske korupcije, tudi če bi vas počila z macolo po glavi.” Zdaj bo za nagrado prejemal plačo, ki naj bi znašala okvirno 7.000 evrov bruto. Sramota za Gospodarska zbornica Slovenije, sramota za državo!
Počivalšek zdaj v revizijskih in preiskovalnih postopkih razmetava z davkoplačevalskim denarjem. Računsko sodišče je imelo velike težave s pridobivanjem dokumentacije in je moralo, prvič v zgodovini, zagroziti z denarno kaznijo. Seveda Počivalšek to zanika, on in njegovi sodelavci na ministrstvu pa že niso taki, da bi ovirali tek revizije! Njegov prijatelj Tomi Rumpf na blagovnih rezervah je praktično isti, s to razliko, da davkoplačevalska sredstva troši še za obračunavanje z zaposlenimi. Ob tem, ko Počivalšek sebe razglaša za poštenjakarja, se obdaja z odvetniki. Kaj bi šele počel, če bi bil pokvarjen!?
Pa še o soglasjih, ki jih je minister oziroma njegov pooblaščenec dal k vsem pogodbam in njihovim spremembam. Nina Zidar Klemenčič, odvetnica Zdravka Počivalška, je povedala, da “po predpisih se to soglasje ministrstva predvideva zato, da se s tem nadzorujeta količina nabav in vrednost nabav in zlasti, da se ima nadzor nad tem, ali je skladno s predvidenim proračunom.” Dodala je še, da Počivalšek neposrednega vpliva na samo sklepanje poslov ni imel. Ni res. Kdo se dela norca in iz koga? Nikjer ni predpisano, za kaj je soglasje predvideno. In zakaj je bilo potem dano k številnim pogodbam, čeprav ni bilo zagotovljenih finančnih sredstev. Torej tudi te naloge ministrstvo ni opravilo tako kot mora. Mogoče pa ni delalo dovolj naporov. Mantri, da se ministrstvo oz. Počivalšek nista vsebinsko vpletala v posamezne posle, pa verjetno verjame le še on sam.
Dr. Erik Brecelj je pred dnevi izjavil: “Nisem vedel, da je SMC navadno skorumpirano slovensko skrpucalo. Rad bi izvedel, ali je stranko SMC dobesedno ustanovila mafija?” Se podpišem pod njegovo izjavo. Stranka modernega centra je samo še skupinica oportunistov, ki jim je vseeno, kaj se dogaja z državo in kaj si ogromna večina Slovencev misli o njih. Predlagam, da vodja poslanske skupine Janja Sluga svoj drugi “j” v imenu spremeni v “š”. Priimek je OK.
Minister Počivalšek ima vso pravico tožiti kogarkoli zaradi česarkoli. Je pa zadnji, ki lahko komu očita laži in manipulacije. Morda mu bom to lahko povedal tudi na štiri oči 23. marca. Prejel sem namreč vabilo ministrstva za udeležbo na razgovoru za zasedbo delovnega mesta direktorja zavoda za blagovne rezerve. Menda sva skupaj z Rumpfom edina kandidata. Me pa čudi, da je minister imenoval komisijo za razgovore. Po predpisih te pristojnosti neposredno nima. Upravni odbor je tisti, ki je objavil razpis (že novembra lani). Verjetno je bilo postopanje z vlogami enako kot prejšnjič, ko se upravni odbor ni upal niti odpreti prispelih vlog, ki so bile naslovljene nanj, temveč jih je zaprte posredoval ministru v nadaljnji postopek. Seveda se nihče izmed članov odbora pod to vlado ne bo upal nasprotovati navodilom z vrha, če želi ostati na funkciji. Član upravnega odbora zavoda, ki je konec lanskega leta na eni izmed sej podvomil v zakonitost izredne odpovedi moje pogodbe o zaposlitvi, je bil kmalu zatem na vladni korespondenčni seji razrešen. Je pa ravno možnost zasedbe direktorskega mesta razlog, da v tej objavi nisem kritičen do Počivalška in vladnikov do te mere, kot bi bil sicer. Dobro plačana služba je pa le dobro plačana služba, hehe. Bom pa na razgovoru dal komisiji jasno vedeti, da bom kot direktor najprej preprečil Počivalšku, da bo zavod še naprej samopostrezna trgovina za njegove izbrance. Je še kako živ spomin na nakupe žice za obrambo pred migranti pred leti, ko je zavod prisilil, da vso dokumentacijo vodi kot tajno.
Ali nam vladajo strukture, ki so po načinu delovanja zelo blizu mafijskim? Sam sem čedalje bolj prepričan, da je temu tako. Žal mi je tudi, da že prej nisem prebral odlične trilogije V imenu države, avtorjev Blaža Zgage in Mateja Šurca, ali pa knjige Od Depale vasi do Patrie, avtorja Mitja Klavore. Priporočam, da si omenjene knjige prebere vsak, saj bo tako lahko spoznal, na kako gnilih temeljih je nastajala naša država in kako imajo vladajoči kriminal že v genskem zapisu. Seveda se zavedam, da bo po Opravičevalškovem grlu v prleških gostilnah steklo še precej vode, da bodo to spoznali še vsi drugi. Danes mi je zato jasno, zakaj Janez Janša v vsaki malo daljši izjavi govori o puškah. In o koruzi. Sem pa prepričan, da če bi Marjan Šarec aprila lani vodil vlado, Počivalšek po razkritjih ne bi ostal na položaju več kot nekaj dni.
Vodja poslanske skupine Nova Slovenija Jožef Horvat tudi rad omenja puško v koruzi in očita strahopetnost. Njegov “pogum” smo lahko videli ob nedavnem potresu, ki ga je presenetil v sejni dvorani DZ. Za svoja leta je gospod precej vitalen, to je treba priznati. Ob ogledu videoposnetka njegovega bega na varno pa sem najprej pomislil na reklamni slogan za novi Porsche Taycan: “Osupljiv pospešek, odličen oprijem in vrhunska, vedno razpoložljiva izhodna moč.”
Očitno bo treba še malo potrpeti pod taktirko vase zaverovanega, brezsramnega avtokrata in njegovih marionet.
Ivan Gale
p.s.: pogrešam Koprivo ….

COMMENTS

Wordpress (0)