(VIDEO) Pet ur pred sejo sveta stranke SMC je predsednik računskega sodišča sklical tiskovno konferenco – Tomaž Vesel je dejal, da so policiji predali 13 izvedenih pogodb, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pet ur pred sejo sveta stranke SMC je predsednik računskega sodišča sklical tiskovno konferenco – Tomaž Vesel je dejal, da so policiji predali 13 izvedenih pogodb, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja

(VIDEO) Pet ur pred sejo sveta stranke SMC je predsednik računskega sodišča sklical tiskovno konferenco – Tomaž Vesel je dejal, da so policiji predali 13 izvedenih pogodb, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja

Računsko sodišče je danes namreč izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Že sam sklic tiskovne konference je bil deležen velike pozornosti zaradi političnega konteksta, v katerem bo imel osnutek poročila računskega sodišča glede nabave zaščitne opreme verjetno usodne posledice.

Ob 19. uri je namreč sklican svet stranke SMC, na katerem naj bi govorili o politični situaciji, o razmerah v stranki in predvsem tudi o stališčih stranke v odnosu do koalicije KUL ter (ne) sodelovanja poslancev SMC pri morebitni vložitvi konstruktivne nezaupnice.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel sicer ni razkril vsebine osnutka poročila, je pa v izjavi za medije dejal, da so danes policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja.

Vsebina ugotovitev revizorjev sicer ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in Računsko sodišče ne izda končnega poročila. Tako Vesel tudi ne razkriva, katere pogodbe bi lahko bile sporne. Revidiranci so vlada, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za gospodarstvo in zdravje ter zavod za blagovne rezerve. Računsko sodišče pa se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije.

Izdajo osnutka poročila so ob napovedih, da bi utegnil biti obremenilen za ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, spremljale tudi špekulacije, da se z njegovo izdajo hiti, da bi se s tem vplivalo na politično situacijo v državi, kar je Vesel zavrnil kot neutemeljeno. Napovedal pa je, da bo storil vse, da bo poročilo čimprej dostopno javnosti oziroma državljanom.

Vesel je dejal, da ne vidi razloga, zakaj takšno razburjenje glede izdaje osnutka, “saj je šele osnutek”. Počivalšek, se bo imel možnost opredeliti do dokumenta, ki ga je danes prejel, je dejal Vesel in dodal: “Naj pojasni, kaj so bili razlogi za njegova ravnanja, boljše priložnosti, kot je ta, ne more imeti.”

Revidiranci so namreč osnutek prejeli danes, v osmih dneh pa na Računskem sodišču pričakujejo reakcije nanj. Sledili bodo razčiščevalni sestanki, kjer bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča. Dobršen del tiskovne konference je Vesel zato izkoristil za odgovore na številne očitke na njegov račun.

“Na te diskreditacije gledam kot na svojevrstno preizkušnjo neodvisnosti računskega sodišča,” je dejal Vesel in dodal, da bo “vse pritiske preživel”. Sicer pa po njegovih besedah praktično vsako revizijsko poročilo nekomu ne ustreza, zato so si “nabrali fan klub” tistih, ki so jim stopili na žulj.

Vesel je odgovarjal tudi na očitke glede morebitnega konflikta interesov oziroma nezdružljivosti funkcij in nasprotju interesov pri opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA).

“Zelo težko razložim, kje je konflikt interesov med revizijo zaščitne opreme ali pa katero drugo revizijo na računskem sodišču in dejstvom, da opravljam funkcijo predsednika ene od komisij na FIFI. Praktično gre za komisijo za revizijo in skladnost in res ne vidim, ne gre za izkoriščanje javnih sredstev, nobenih, ne Slovenije ne katerekoli druge države. Definitivno pa ne Slovenije. Gre za funkcijo, ki je zahtevana, to definitivno drži, ki jo opravljam v svojem prostem času, vedno striktno vzamem dopust, celo neplačan dopust. Posvečam se, kolikor se lahko, tej funkciji. FIFA gre toliko na roko, da predstavniki večkrat pridejo v Slovenijo, da mi omogočijo vse možnosti, da to svoje delo opravljam. Velike mednarodne revizijske institucije sodelujejo z mano in na ta način skrbim za skladnost financ. Morate vedeti, da sem to nalogo prevzel v letu 2016, ko je bila svetovna nogometna organizacija v izjemno velikih težavah. Praktično razpadla, kar se tiče skladnosti poslovanja .”

V času tiskovne konference je prispelo tudi “obvestilo KPK – Komisije v zvezi z dodatno dejavnostjo predsednika Računskega sodišča”.

Komisija je podala pojasnilo v zvezi z mnenjem o nezdružljivosti funkcij in nasprotju interesov pri opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), ki naj bi ga Komisija pred leti izdala predsedniku Računskega sodišča.

Komisija v svojem dokumentarnem gradivu omenjenega mnenja ni našla, zato vsebine ne more komentirati. Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik Komisije Boris Štefanec.

V zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika Računskega sodišča je Komisija prejšnji teden prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. V tej fazi se zbirajo podatki, pojasnila in dokumentacija z namenom ugotovitve dejanskega stanja in morebitnih kršitev iz pristojnosti Komisije, na podlagi tega pa se odloči o nadaljnjih postopkih.

Pojasnjujemo še, da je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel Komisiji poročal premoženjsko stanje ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov Komisija ne more razkrivati.

Na novinarsko vprašanje, ali je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pripravljen sam objaviti dokumentacijo glede na to, da KPK nima dokumentacije glede mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi in da je šlo, kot pojasnjuje KPK, za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik Komisije Boris Štefanec, je Tomaž Vesel dejal: “Jaz sem to pripravljen storiti, moram pa premisliti, ali sem pripravljen javno objaviti dokumente o svojem premoženju, ker veste, da gre za podatke in lokacije in pravzaprav za vse ostalo, česar še pravzaprav še noben funkcionar ni naredil. Zato potrebujem še nekaj časa, da bi se odločil za tak korak, kajti v teh dokumentih vedno referiram na soglasje, ki sem ga prejel, pa tudi na izvor teh sredstev. Moram reči, da bom razmislil, kako pravzaprav ravnati, ker KPK, tako kot pravite, nima te dokumentacije. To moram reči, da sem nekoliko presenečen v tem trenutku. Nimam odgovora, sem bil pa fokusiran na nekatere druge zadeve, ker nenazadnje nisem eden od najpomembnejših funkcionarjev v RS. To prav gotovo da ne. Morda pa tudi ne zadnji, ki bi lahko bil pod drobnogledom KPK-ja v tistem obdobju. Tako, da se mi zdi to rahlo nenavadno. Sem pa uspel prebrati, da je to dejstvo, da smo bili v komunikaciji in da je bilo to stališče dano, potrjuje tudi takratni predsednik KPK-ja”.

COMMENTS

Wordpress (0)