Primer dobre prakse v Sloveniji – Prva samooskrbna OVE (obnovljivi viri energije) skupnost v Sloveniji – TOPNEWS.si

Primer dobre prakse v Sloveniji – Prva samooskrbna OVE (obnovljivi viri energije) skupnost v Sloveniji

Primer dobre prakse v Sloveniji – Prva samooskrbna OVE (obnovljivi viri energije) skupnost v Sloveniji

V družbi GEN-I si prizadevajo k realizaciji projektov, ki vsem nam omogočajo prehod k čistejšim virom energije. Že pred leti so vstopili na pot zelene preobrazbe s ponudbo sončnih elektrarn za samooskrbo za posameznike in podjetja. Širjenje zavedanja o pomenu prihodnosti brez fosilnih goriv in izpustov CO2 dokazujejo z več kot 2.000 postavljenimi sončnimi elektrarnami za individualno samooskrbo v Sloveniji.

A naredili so še korak več. V Budanjah so v sodelovanju z Občino Ajdovščina na strehi javnega objekta, tamkajšnje osnovne šole, postavili prvo skupnostno sončno elektrarno, ki je namenjena samooskrbi lokalnih prebivalcev. S tem so omogočili cenovno ugoden dostop do sončne energije tudi tistim, ki si tega ne morejo urediti na lastni strehi. V skupnost je vključeni 7 stanovanjskih hiš, ki bodo oskrbovane z zeleno sončno energijo. Sončna elektrarna je postavljena na strehi osnovne šole. Z močjo 55,68 kW bo v enem letu proizvedla 58.500 kWh električne energije in zagotovila uporabnikom trajnostno energijo po ugodni ceni mesečne uporabnine in brez kakršnihkoli skrbi z vzdrževanjem in zavarovanjem.

Uporabniki bodo poleg mesečnih prihrankov pri stroških za električno energijo, oskrbi s sončno energijo brez kakršnihkoli posegov v strešne konstrukcije in nenazadnje brez začetne investicije v napravo za samooskrbo, v enem letu znižali svoj ogljični odtis za 28.500 kg, oziroma 853 ton v 30 letih, kot je ocenjena življenjska doba elektrarne.

V GEN-I so prepričani, da morajo prav vsi poskrbeti za zeleno prihodnost našega planeta in zamenjati fosilne vire energije z obnovljivimi. Zato v Gen-I rešitev vidijo v soncu. Sonce je čist, neskončen vir energije, dostopen vsakomur in je izmed vseh obnovljivih virov tisti, ki ima največji potencial za prihodnost.

Zato njihov slogan glasi: “Prihodnost je zelena. Ustvarjajmo jo skupaj!”

COMMENTS

Wordpress (0)