Za rušenje Janševe vlade zaenkrat ni dovolj glasov in vprašanje je, ali jih bo dovolj do konca mandata – Koalicija KUL očitno čaka na to, da bo poročilo računskega sodišča glede nabave zaščitne opreme in vloge Zdravka Počivalška postalo javno – TOPNEWS.si

Za rušenje Janševe vlade zaenkrat ni dovolj glasov in vprašanje je, ali jih bo dovolj do konca mandata – Koalicija KUL očitno čaka na to, da bo poročilo računskega sodišča glede nabave zaščitne opreme in vloge Zdravka Počivalška postalo javno

Za rušenje Janševe vlade zaenkrat ni dovolj glasov in vprašanje je, ali jih bo dovolj do konca mandata – Koalicija KUL očitno čaka na to, da bo poročilo računskega sodišča glede nabave zaščitne opreme in vloge Zdravka Počivalška postalo javno

Po današnjem sestanku koalicije KUL je pred kamere stopil Karl Erjavec, ki je bil kandidat za mandatarja morebitne nove vlade. “Ob visoki dinamiki dogajanj, ki je bila v decembru, stranka Desus se je umaknila iz vlade in koalicije, kar je dalo nov zagon koaliciji KUL, da oblikuje novo vlado”.

Očitno je vložitev konstruktivne nezaupnice in napovedano dinamiko, predvsem v SMC-ju, nekoliko upočasnilo dogajanje povezano s poročilom računskega sodišča.

Erjavec je sicer dejal, da bodo v tem tednu nekatere stranke še sprejele odločitev, da je mandatar. “Tukaj pričakujem še odločitev SAB-a, potem Levice in pa SD-ja,” je dejal Erjavec in dodal: “danes na sestanku sem dobil ta zagotovila, da bom potrjen kot mandatar bodoče vlade”.

Erjavec je sicer nedavno napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta. “Zato, da bi koalicija KUL lahko bila uspešna, pač potrebujemo še nekaj glasov in še nekaj podpore. Prepričan sem, da to podporo lahko pridobimo. Ko bo ta podpora pridobljena, bomo pa tudi vložili konstruktivno nezaupnico. Res je, da sem napovedal, da bi to storili že do konca tega leta, vendar glede na to, da tukaj ne gre za avanturo, ampak dejansko želimo, da se oblikuje vlada, ki bo spoštovala ustavna načela, ki bo spoštovala svobodo medijev, ki bo zopet povrnila Slovenijo tja kamor sodi, ko govorim o njenem mednarodnem pravnem položaju. Danes smo se tudi zmenili na koaliciji KUL, da povabimo predstavnike SMC na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije”.

Ob tem je zagotovil, da bi nova vlada, če bo dobila in imela podporo, tudi končala mandat. “Najprej bi rad zelo jasno povedal, da nova aktualna vlada, če bo imela podporo, želi na vsak način zaključiti in dokončati mandat. Mislim, da je to pomembno za vse poslance, pomembno pa je tudi za Slovenijo. Nenazadnje imamo tu spopad z epidemijo covida-19 in ga želimo dobiti,” je dejal Erjavec.

“Druga zadeva, ki je pa izjemnega pomena, je pa tudi predsedovanje Slovenije EU,” je spomnil Erjavec. Kar se tiče ostalih stvari, “je pa to seveda predmet dogovora, mi imamo koalicijsko pogodbo v bistvu že pripravljeno, imamo pa odprto eno poglavje, kjer bi tudi SMC povedala, kaj je tisto, kar želijo, da se še postori do konca mandata,” je napovedal Erjavec.

Na vprašanje, ali bodo nezaupnico vložili tudi, če ne bodo imeli zagotovljene zadostne podpore, pa je Erjavec ponovil le, da pričakujejo, da bodo imeli dovolj podpisov. Za zdaj jih še nekaj manjka, je priznal, ampak “če bo odločitev v SMC takšna, da bodo prispevali k normalizaciji Slovenije, potem se ne bojim za te glasove”.

Vabilo je poslanski skupini poslal že pred 10 dnevi, “vabilo pa dajem tudi s tega mesta”. “Takoj ko bo jasno, kakšna je odločitev SMC, bomo pač odločili,” je dejal Erjavec in dodal: “Mislim, da bi bilo škoda, da bi zamudili to priložnost, da zopet naredimo Slovenijo normalno.”

COMMENTS

Wordpress (0)