(VIDEO) “Glede na to, da sem že dvakrat sodeloval v vladah Janeza Janše, ne pričakujem, da bi zaradi mene spremenil svojo politiko” – Karel Erjavec o tem, da gotovo ne more vplivati na to, da bi Janez Janša svojo politiko spremenil – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Glede na to, da sem že dvakrat sodeloval v vladah Janeza Janše, ne pričakujem, da bi zaradi mene spremenil svojo politiko” – Karel Erjavec o tem, da gotovo ne more vplivati na to, da bi Janez Janša svojo politiko spremenil

(VIDEO) “Glede na to, da sem že dvakrat sodeloval v vladah Janeza Janše, ne pričakujem, da bi zaradi mene spremenil svojo politiko” – Karel Erjavec o tem, da gotovo ne more vplivati na to, da bi Janez Janša svojo politiko spremenil

Karl Erjavec je dejal, da se v politiko ne vrača zaradi položajev zato, da bi bil sedmič minister oziroma zaradi kakšne podobne ambicije, ampak vračam se zato, ker bo naslednje leto stranka praznovala 30 let svojega nastanka, svojega obstoja, in glede na to, kaj vse se je v tem letu dogajalo, mislim, da je naša dolžnost in zaveza, da stranko DESUS popeljemo zopet na tiste pozicije, ki jih je že zasedala v slovenskem političnem prostoru”.

“Vemo tudi, da je politična situacija v Sloveniji zelo zahtevna, da je ves čas grozilo zlasti v mesecih, ko je Marjan Šarec ponudil svoj odstop, da lahko pride celo do predčasnih volitev. To bi seveda bila slaba popotnica glede na vse probleme, s katerimi se trenutno Slovenija sooča. Tukaj ne gre samo za zdravstveno, ekonomsko in socialno krizo, ampak gre tudi za to negotovost, ki je pred nami. Ljudje so zaskrbljeni. kaj nas čaka, in mislim, da mi politične stranke, zlasti stranka DESUS, moramo dati novo upanje ljudem. Mora dati optimizem in jaz sem prepričan, da bomo vse te tegobe, s katerimi se danes soočamo, v prihodnjih mesecih premagali. Mislim, da si Slovenija in slovenski državljani tudi zaslužijo,” je pozneje pred novinarji še povedal ter dodal, da je bila stranka Desus vedno državotvorna. Tudi danes in v prihodnje bo tako.”

Na vprašanje. kako blizu oziroma kako daleč je DESUS, da bi se pridružil neki drugi koaliciji, je Erjavec dejal, da bo že v ponedeljek vodstvo stranke govorilo tudi o vlogi stranke v sedanji vladi in koaliciji.” Nato se bodo sestali še s poslanci stranke, kjer bodo pač poslušali tudi s strani poslancev, kako poslanci vidijo svoj položaj v koaliciji, kako poslanci vidijo prihodnost stranke Desus. Vi veste, da stranka DESUS ima določene zaveze na podlagi sklepov organov stranke. In tudi o tem bo razprava, ali so ti sklepi še vedno primerni, ali bi bilo potrebno razmisliti morda o kakšni drugačni politiki,” je dejal.

Pojasnil je, da to ne bo odločitev vodstva stranke, ampak organov stranke. “Ta pogovor pa vsekakor moramo opraviti… Poglejte, to je proces in je odvisen od različnih okoliščin”. Klavzuro pa bodo, kot je dejal Erjavec, načrtovali takrat, ko bo politična situacija dozorela, da stranka lahko sprejme neke dokončne odločitve.

“Poglejte, številke vse povedo, zato ne bi tega posebej komentiral. Vi veste, da sem bil kritičen glede delovanja vlade, ker se mi zdi, da so dostikrat bila neka stališča v zvezi z zdravstveno krizo sprejeta mimo ministra za zdravje in mimo stroke. Tako, da v tem delu gotovo ne morem biti zadovoljen. Situacija pa vidimo, kakšna je. Določen del javnosti je nezadovoljen z nekaterimi potezami in tukaj mislim, da nas čaka en temeljit pogovor ne samo znotraj stranke, ampak tudi s predsednikom vlade glede prihodnosti tega sodelovanja.”

Glede špekulacij okoli mandatarstva pa je Erjavec dejal: “Glejte, to je stvar najprej stranke DESUS, če bi se sploh o tem pogovarjali. Tako da to so zaenkrat špekulacije in tega ne mislim komentirati”. Na vprašanje, ali se je o tem s kom osebno pogovarjal, je Erjavec dejal: “Uradno z nikomer, neuradnih pogovorov pa ne komentiram”.

Pobudnik Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan je v današnjem intervjuju za Delo na vprašanje o tem, kaj sledi po današnjem kongresu Desusa med drugim dejal: “Če bo Erjavec postal za vse sprejemljiv mandatar, bo to zame izvrstno”.

Glede koalicije ustavnega loka je Erjavec ocenil, da je dobro, da se postavlja močna alternativa. Kajti, če želimo kvalitetno demokracijo, moramo imeti močno koalicijo in tudi možno opozicijo. Mislim, da ta povezava omogoča, da je lahko opozicija bolj učinkovita, bolj kritična in bolj uspešna, ko gre za kritiko do koalicije.

Na vprašanje, ali se bo sedaj z njegovim prihodom temeljito spremenilo odločanje v vladi Janeza Janše oziroma ali bo Janez Janša spremenil svoj slog političnega delovanja, kjer je imel do sedaj glavno besedo v koaliciji, je Karel Erjavec dejal, da ne more vplivati na to, da bi Janez Janša spremenil svojo politiko.

Karel Erjavec: “Glede na to, da sem že dvakrat sodeloval v vladah Janeza Janše, jaz ne pričakujem, da bi zaradi tega spremenil svojo politiko. Karel Erjavec gotovo ne morem vplivat na to, da bi Janez Janša svojo politiko spremenil. Pričakujem pa, da bo spoštoval dogovore, ki jih imamo znotraj koalicije in zlasti pričakujem, da bo to sodelovanje tvorno. Mi si ne moremo privoščiti kot stranka, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja in ta državni sekretar ni obravnavan na seji vlade in tudi imenovan. To ni tista politika, ki povezuje, to je predvsem politika, ki lahko samo razdvaja.”

Erjavec je sicer ponovil, da s v slovensko politiko vrača tudi zato, ker ne želi, da bi stranka Desus izginila iz slovenskega političnega prostora. “Vračam se pa tudi zato, ker vidim, da Slovenija v tem trenutku potrebuje izkušenega politika glede na vse te izzive, s katerimi se trenutno Slovenija sooča.”

COMMENTS

Wordpress (0)