“Zmenite se” – Borut Pahor glede zapleta s financiranjem STA – TOPNEWS.si

“Zmenite se” – Borut Pahor glede zapleta s financiranjem STA

“Zmenite se” – Borut Pahor glede zapleta s financiranjem STA

Na zaplet o financiranju STA se je včeraj odzval tudi kabinet predsednika Boruta Pahorja. Pahor je pred tem sprejel direktorja STA Bojana Veselinoviča, včeraj pa je govoril tudi z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo.

“Po mnenju predsednika Pahorja Slovenska tiskovna agencija kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu. Zato njen obstoj ne sme biti ogrožen. V tem smislu je pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA,” so zapisali v Pahorjevem kabinetu.

Sporočilo kabineta predsednike države pa je naletelo na različne odzive predvsem na družbenih omrežjih, kjer so Pahorjevo intervencijo razumeli predvsem v stilu “zmenite se ”

Pahorju očitajo, da je postavil oba akterja na isti nivo in da se ni postavil na “pravo stran”, na “stran STA in zaposlenih”. Gregor Golobič pa pomenljivo dodaja” tako kot Bergant in Verčič”.

Dejan Verčič je namreč na vprašanje portala Domovina.je, ali so po njegovem “očitki o nedopustnih pritiskih politike na račun medijev, ki jih je nazadnje v javnem pismu strnilo 22 urednikov, upravičeni, in, ali je Janez Janša glavni problem tradicionalnih medijev danes, ali pa imajo tudi druge, javnosti manj znane probleme?,” med drugim dejal:

Dejan Verčič: “Najprej je potrebno vedeti, da ni bilo in tudi ne bo vlade, ki ne bi skušala vplivati na medije. Problem pa je v tem, da slovenski mediji imajo tradicionalno strukturo, ki jo lahko imenujemo kontinuiteta, in vsakič, ko pride do desne vlade, to doživljajo kot konec sveta. Tu je velik problem slovenskega političnega življenja, ker levi politični prostor desnega ne doživlja kot legitimnega.

“To vidimo na primeru imena, ki si ga je nadela opozicija v Sloveniji. Govorim o koaliciji ustavnega loka. Če se levica proglasi za ustavni lok, pomeni, da smatrajo, da vse, kar je desno od sredine, je zunaj ustave. To je zelo nevarna izjava”.

Glede blokade financiranja STA pa je po njegovem mnenju treba “imeti dolgoročen pogled, treba je razmišljati o tem, da mora STA preživeti to, pa tudi vse naslednje vlade, tako, kot je preživela vse dosedanje vlade”. “Odgovornost je na obeh straneh, da razmislita, kako poskrbeti za nemoteno delovanje STA.”

Kako sodelovanje z “različnimi vladami” rešuje predsednik države Borut Pahor je včeraj pojasnil na Twitterju.

Borut Pahor: “Z vsako vlado, ki jo bo postavil DZ, bom sodeloval. Vlad ne podpiram, jih ne podiram – z njimi sodelujem” pa je na Twitterju pojasnil Pahor.

“Ali bomo imeli do konca mandata, predčasnega ali rednega, trenutno vlado, je vprašanje DZ. DZ z mandatom odloči, ali bo ta vlada z delom nadaljevala, ali bo s konstruktivno nezaupnico mandat za sestavo vlade dobil nekdo drug,” je še zapisal Pahor.

V javnosti pa odmevata tudi dva odmevna intervjuja predsednika republike. Prvi v Onaplus in drugi za radio Ognjišče.

Glede epidemije pa v pogovoru za Radio Ognjišče Pahor ugotavlja, da smo se bržkone preveč zanašali, da bo hitro, radikalno ukrepanje z omejevanjem javnega življenja tudi v drugem valu epidemije covida-19 tako učinkovito omejilo širjenje okužb, kot ga je v prvem valu, a se to na žalost ni izkazalo za točno.

Dodaten nemir v naše življenje pa po Pahorjevi oceni vnaša tudi “razhajanje političnih duhov, ta razkol, ki ga ljudje opazijo”. Po njegovi oceni bi ukrepi, ki jih svetuje politika, naleteli na večje spoštovanje kot zdaj, če bi politika pokazala večjo enotnost.

Hkrati si predsednik Pahor želi, da bi se čim prej razčistilo, ali bomo ob začetku leta, v katerem bomo predsedovali, “ostali s to vlado ali dobili novo”, ker “politična negotovost, ki smo ji zdaj priča, ne prispeva k temu, da bi se država še bolje odzivala na okoliščine, ki smo jim priča”.

COMMENTS

Wordpress (0)