Matej Tonin na kongresu NSi odnosu z Janezom Janšo namenil le en stavek in čeprav je Ljudmila Novak Janšo iz govora popolnoma izpustila, jo je zadel “prijateljski ogenj” zaradi tvitov njenega asistenta v Bruslju Matica Cvelbarja – TOPNEWS.si

Matej Tonin na kongresu NSi odnosu z Janezom Janšo namenil le en stavek in čeprav je Ljudmila Novak Janšo iz govora popolnoma izpustila, jo je zadel “prijateljski ogenj” zaradi tvitov njenega asistenta v Bruslju Matica Cvelbarja

Matej Tonin na kongresu NSi odnosu z Janezom Janšo namenil le en stavek in čeprav je Ljudmila Novak Janšo iz govora popolnoma izpustila, jo je zadel “prijateljski ogenj” zaradi tvitov njenega asistenta v Bruslju Matica Cvelbarja

Največ pozornosti na včerajšnjem virtualnem kongresu koalicijske stranke NSi je bilo sicer namenjene govoru starega in novega predsednika NSi Mateja Tonina in evropske poslanske Ljudmile Novak, ki je Janeza Janšo in SDS verjetno namenoma popolnoma izpustila iz govora.

Matej Tonin: “Predsednik vlade Janez Janša je že dolga leta na politični sceni. Zagotovo ve, da vsak koalicijski lok enkrat poči, če ga preveč napenjaš. Za državo bi bila velika škoda, če bi se v kritičnih časih razletela vladna koalicija, zaradi neposrečenega tvita ali pisma. Škoda bi bila še večja, ker smo vendarle doslej naredili veliko dobrih stvari,” to je famozni stavek predsednika NSi Mateja Tonina, s katerim so mediji po več kot sedem ur dolgem, virtualnem kongresu, včeraj večinoma povzeli dogajanje.

Ljudmila Novak se je domače politične scene sicer dotaknila zgolj posredno, ko je govorila o zastoju pri sprejetju EU proračuna za leti 2021 in 2022, kjer je glede odnosa do veta Poljske in Madžarske mogoče zaslediti teze, ki so v nasprotju z javno deklariranimi stališči liderja koalicije Janeza Janše, ki jih je zapisal v pismu voditeljem Evropske Unije.

Ljudmila Novak: “…Kot vam je znano je pri sprejemanju večletnega proračuna Evropske unije prišlo do zastoja. Dve državi sta vložili veto na že dogovorjeni večletni finančni okvir 2021 do 2027. Poljska in Madžarska, največji neto prejemnici evropskega denarja. Načelo spoštovanja pravne države je temelj Evropske Unije.
Žal pa so ta načela v mnogih državah ogrožena, mehanizmi za nadzor pa neučinkoviti. V igri je veliko denarja, govorimo o več kot 1800 milijardah evropskega denarja.
Denarja davkoplačevalcev, ki želijo, da je njihov denar uporabljen transparentno, pošteno in za prave namene. Denar mora doseči tiste, ki ga zares potrebujejo. Tridelni finančni sveženj je vreden skupaj 2364 milijard evrov…

Novakova je v govoru posredno kritizirala madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki naj bi z evropskim denarjem zalagal predvsem svoje sorodnike in tajkune iz svojega političnega kroga, kot mu to očitajo tudi nekateri tuji mediji. Paradoksalno pa je, da predvsem z “evropskim denarjem” krepi svojo oblast in zalaga svoje medije ter “sesuva” Evropsko unijo od znotraj.

Ljudmila Novak: “Vse, kar zahteva evropski parlament je to, da denar prejmejo države, ki spoštujejo načela vladavine prava. Tiste, ki se tega ne držijo oziroma se evropski denar celo deli po sorodstvenih in strankarskih linijah, čemur pravijo korupcija, pa tega denarja pač ne bi smele dobiti. Ker so bile vse procedure, da bi bil ta denar čimprej na razpolago že skoraj do konca izpeljane, je veto dveh držav največjih prejemnic evropskega davkoplačevalskega denarja velik udarec za vse. Ne morem se strinjati s tistimi, ki pravijo, da zdaj ni čas za govorjenje o pravni državi, ker nujno potrebujemo denar. Res je, kdaj pa je čas ali bo to takrat, ko bo denar že porabljen, več volje za to. Menim, da bo nemška kanclerka Angela Merkel, njena država pa je gospodarsko najuspešnejša in najmočnejša, ki to svojo vlogo opravlja že 15 let, rešila tudi te zagate kot predsedujoča država svetu Evropske Unije. Rešila je že mnogo problemov držav, je močna, zaupanja vredna in kredibilna oseba. Zato verjamem, da bomo tudi tukaj našli sporazum in končno odločitev”.

Odziv na govor Ljudmile Novak na kongresu je prišel hitro, saj je spletni portal Nova24Tv včeraj na spletni strani objavil članek “Ljudmila Novak in njen čudaški asistent iz Bruslja”, v katerem kritizira vodjo za komuniciranje v pisarni evropske poslanke Ljudmile Novak Matica Cvelbarja.

“Marsikdo ne ve, da ima evropska poslanka Ljudmila Novak, ki ima že nekaj časa težave s politično identiteto, v Bruslju zaposlenega asistenta, ki ravno tako izstopa po naravnost bizarnih izjavah. Matic Cvelbar se je s tviti že večkrat opekel, po skrajnosti pa bi ga lahko primerjali z Jernejem Štromajerjem, saj pohvale za svoje opozicijsko tvitanje dobiva predvsem z levice. Pri tem je potrebno vseeno spomniti, da sta Novakova in Cvelbar v funkciji NSi, ta pa je del vladajoče koalicije,” piše Nova24Tv.

https://twitter.com/mcvelbar/status/1328969406358155268

“Osupljivo je, kako je v resnici šibek trenutni slovenski PV. Težko se je soočiti s samim seboj. Težko. Žalostno pa je, ker pri tem človek drži za talca celotno državo,” je zapisal Cvelbar. Pri tem pa se pojavlja vprašanje, ali so dejansko njegovi Tviti primerni njegovemu položaju, medtem ko dela za stranko oziroma njihovo poslanko, ki je del koalicije z Janezom Janšo.

https://twitter.com/mcvelbar/status/1328827055090372611

Poleg tega, da je kritičen do premierja Janše, prav tako ni možno spregledati njegovo nasprotovanje predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

“Trump je in bo ostal anomalija demokracije, ki jo je navsezadnje povzročila tudi medijska srenja,” sicer priznava, da so levičarski mediji nad Trumpom povzročili pogrom, a ga po drugi strani označi kot “strašljiv opomin, kaj se lahko zgodi, če daš prednost ratingom in ne vsebini.”

Ob tem je zanimivo, da je članek o Maticu Cvelbarju objavil tudi nek lokalni portal Moje Podravje z naslovom “Nespregledano: Ljudmila Novak ima velik problem”, ki prav tako kritizira tiskovnega predstavnika Novakove Cvelbarja.

Zapis v portalu Moje Podravje se očitno “naslanja na pisanje Bojana Požarja, češ, “da je v tem zrno resnice, pa pričajo tudi Cvelbarjeve objave na družbenih omrežjih, “kjer je evidentno bližje politikom SD tipa Jernej Štromajer ali novinarjem – aktivistom s časopisa Dnevnik, kot je Zoran Potič, pred časom je Cvelbar na Twitterju nadrl celo Roka Čakša, urednika portala Domovina.je, sicer močno naklonjenega NSi, in je izrazito nastrojen proti Janezu Janši” (vir). Cvelbarjeve izjave na Twitterju deli tudi Matjaž Nemec, podpredsednik stranke SD, na primer”.

In še: “Ljudmila Novak bo očitno morala rešiti ta problem, saj to ne vodi nikamor. Še več, osebna stališča posameznih “petelinov”, ki vplivajo na njo in jim očitno nekritično zaupa, škodijo državi, še najbolj pa njej in stranki, katere predstavnica je. Iz nekdanje vplivne političarke (bila je tudi podpredsednica slovenske vlade) se namreč spreminja v Tanjo Fajon 2, kot jo nekateri že poimenujejo”.

COMMENTS

Wordpress (0)