(VIDEO) Opozicija ne prevzema odgovornosti za včerjašnje nasilne proteste in odgovornost za nasilje pripisuje predsedniku vlade Janezu Janši – TOPNEWS.si

(VIDEO) Opozicija ne prevzema odgovornosti za včerjašnje nasilne proteste in odgovornost za nasilje pripisuje predsedniku vlade Janezu Janši

(VIDEO) Opozicija ne prevzema odgovornosti za včerjašnje nasilne proteste in odgovornost za nasilje pripisuje predsedniku vlade Janezu Janši

Šefi opozicijskih strank Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec in Alenka Bratušek so danes skupaj stopili pred kamere in se ogradili od vsakršnih nasilnih protestih v središču Ljubljane.

V LMŠ, SD, Levici in SAB so se ogradili od četrtkovih nasilnih protestov in tudi od namigovanj, da bi bili krivi za izgrede. Ocenjujejo, da je bilo nasilje na protestih zrežirano, in napovedujejo, da bodo v DZ-ju na odboru za notranje zadeve in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb raziskali ozadje dogajanja na ulicah prestolnice.

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec je namreč za prihodnji petek sklical sejo Knovsa. Nanjo bo povabil tudi premierja Janeza Janšo, da pojasni vlogo Sove na četrtkovih protestih z nasilnimi izgredi. Policija medtem še zbira informacije glede kršitev na četrtkovih protestih.

“So pa ti nasilni izgredi, žal, tudi posledica večmesečnih napetosti, ki jih ustvarja vlada, zlasti predsednik vlade, z vnašanjem razdora med ljudmi, z vnašanjem napetosti z napadi na medije, na novinarje. In tudi včerajšnja izjava ministra Hojsa, da so za izgrede krivi in odgovorni tudi novinarji in mediji, nenazadnje tudi socialni demokrati, je velika laž”, je dejala Fajonova.

Kritičen je tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki meni, da so protesti zrežirani. “Kajti to, da se je pojavil minister Hojs, ko se prej nikoli ni pojavil na katerem koli mirnem petkovem protestu, včeraj, ko so bili huligani, se je pa pojavil, potem se je tam prepiral z mediji in tega se ne da kar tako ad hock narediti, ampak je videti, da je zadeva orkestrirana. Kajti išče se krivce, išče se krivce. Išče se krivce za slabo epidemiološko sliko. Krivi so mediji, krivi smo mi v opoziciji, krivi so ljudje. Krivi so vsi drugi, samo Janez Janša in vlada ne. Zato se kot opozicija vsi ograjujemo od kakršnih koli insinuacij, da smo mi zraven pri včerajšnjih izgredih, ampak je zagotovo za to zaslužen nekdo drug”.

“Zato še enkrat bodimo pozorni na morebitne bodoče poskuse huliganstva, ki bi ga potem pripisali vsem dobro mislečim ljudem. Torej mi v opoziciji se ostro ograjujemo od tega in Janezu Janši in njegovim to ne bo uspelo,” zaključuje Šarec in doda, da gre tukaj za preusmerjanje pozornosti, tukaj gre za poskus diskreditacije mirnih petkovih protestnikov in gre za poskus diskreditacije pravzaprav tudi vseh nas.

Tudi v Levici se od nasilja na včerajšnjih protestih ograjujemo, hkrati pa razloge za proteste razumemo, je poudaril Luka Mesec. “Razumemo, da Janez Janša v takšnih razmerah išče krivce za svoj lastni neuspeh povsod okrog. S prstom kaže na medije, s prstom kaže na opozicijo in s prstom kaže na petkove protestnike, ki z včerajšnjimi protesti niso imeli nič, kar so tudi sami povedali. Celotna stvar me precej spominja na leto 2012, ko je razpadla takratna Janševa vlada in ko se je Janša poskušal na oblasti obdržati tudi s tem, da je v proteste z vnosom provokatorjev poskušal vnesti nasilje, provocirati – predstava za javnost, da bi slovensko javnost odvrnil od protestov in jih približal vladi. To mu ni uspelo leta 2012 in to mu ne bo uspelo niti tokrat. ”

Mesec je dejal, da v opoziciji napovedujejo, da bodo na odboru za notranje zadeve in na komisiji za nadzor varnostno obveščevalnih služb raziskali, kaj se je v resnici dogajalo na včerajšnjih protestih in kdo je sprovociral nasilje, ki smo mu bili priča in ki sta ga konec koncev utrpeli nekateri predstavniki medijev. To je nedopustno. Ta družba na ta način razklanosti ne more nadaljevati in skrajni čas je, da vlada odide. “In včerajšnje dogajanje je samo še en jasen pokazatelj predvsem, da je ura Janezu Janši tudi tokrat odbila konec,” je dejal Mesec.

V SAB jih nasilni izgredi po številnih mirnih petkovih protestih navdajajo z mislijo, da so četrtkove demonstracije nekateri želeli izkoristiti in da so bili izgredniki tja poslani z namenom, je opozorila predsednica SAB Alenka Bratušek. Tako Mesec kot Bratuškova sta potegnila tudi vzporednico s protivladnimi protesti leta 2012, ko so se med protestnike pomešali nasilneži, ki da so bili po njenih besedah na proteste “poslani s strani ene politične stranke”.

“Protesti močno spominjajo na leto 2012, ko se ve, katera stranka je med množico poslala izgrednike z granitnimi kockami. Če želimo državi dobro, je čas, da Janez Janša čim prej zapusti vlado”.

Na proteste so se odzvali tudi v koalicijskih strankah SMC in DeSUS. Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal: “Obsojam sinočnje nasilje na ljubljanskih ulicah. Zdaj potrebujemo mir in sodelovanje ne glede na razlike v pogledih na trenutne razmere. Slovenija je država, zavezana mirnemu reševanju konfliktov, slovenska družba pa skupnost, zavezana sožitju in medsebojnemu spoštovanju”.

V stranki DeSUS pa so v odzivu na včerajšnje proteste zapisali: “V stranki DeSUS ostro obsojamo zlorabo demokratičnega instituta za in z namenom spodbujanja nasilja. Še posebej se nam ne zdi primerno, da se tovrstni izbruhi izvajajo v času, ko moramo biti solidarni drug do drugega, še posebno do zdravstvenih delavcev, in spoštovati ukrepe v skupnem cilju, da zajezimo širjenje virusa Covid-19. Glede dejanj in besed ministra Aleša Hojsa se v stranki ne moremo opredeliti.”

Ljubljanski župan Zoran Janković je v video nagovoru meščankam in meščanom, objavljenem na Facebook profilu dejal. “Tovrstnih protestov, ki jih ne odobravamo niti v Ljubljani niti jih ne odobravajo nikjer drugje, ne potrebujemo. V Ljubljani živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti,” je poudaril Janković. Zahvalil se je policiji za dobro opravljeno delo. “Pomagamo lahko vsem državljankam in državljanom, da vsi obsodimo nasilne proteste,” je izpostavil. “Srečno, draga Ljubljana,” je sklenil svoj nagovor.

Predsednik republike Borut Pahor v izjavi v zvezi s četrtkovimi protesti v Ljubljani odločno zavrača nasilje za dosego političnih ali drugih ciljev. V Sloveniji kljub omejitvam zaradi epidemije delujejo vse demokratične institucije, je poudaril.
“Njihova stališča ali ravnanja je legitimno kritizirati, proti njim na primeren način protestirati, vselej pa je nedopustno poseči po nasilju,” je izpostavil v izjavi, ki so jo poslali iz njegovega urada.

COMMENTS

Wordpress (0)