Kdo so bili skrivnostni “protestniki!” v črnem, ki so ukradli “šov” kolesarjem, saj so angažirali tako večino policijskih sil kot sedme sile – Reper Zlatko “razorožil” snemalca Nove24 in mu “zaplenil” kamero – TOPNEWS.si

Kdo so bili skrivnostni “protestniki!” v črnem, ki so ukradli “šov” kolesarjem, saj so angažirali tako večino policijskih sil kot sedme sile – Reper Zlatko “razorožil” snemalca Nove24 in mu “zaplenil” kamero

Kdo so bili skrivnostni “protestniki!” v črnem, ki so ukradli “šov” kolesarjem, saj so angažirali tako večino policijskih sil kot sedme sile – Reper Zlatko “razorožil” snemalca Nove24 in mu “zaplenil” kamero

Tokrat se protestniki niso zbrali na enotnem začetnem položaju na Prešernovem trgu, kjer jih je pričakovala močno okrepljena policija, ampak se je manjša skupina zbrala v Parku Tivoli, nato pa so se jim “v hodu” pridružili še ostali v središču Ljubljane. Proteste so spremljale močno okrepljene policijske enote, ki jih je bilo v središču Ljubljane na momente več kot samih protestnikov.

Medijsko pozornost je kolesarjem tokrat “ukradla” zamaskirana skupina posameznikov, ki jih je obkolil policijski kordon na vogalu med Šubičevo in Slovensko cesto, nakar jih je pospremil do bližnje restavracije. Tam so si naročili pijačo. Skupina ni bila konvencionalno protestniška in ni pripadala nobeni od do sedaj znanih skupin, ki se udeležujejo protestov. Kljub temu pa je skoraj pol ure okupirala večino snemalcev in novinarjev, pa seveda množico policistov, ki so v kordonu obkolili lokal, vendar jih kljub napeti situaciji niso aretirali, ampak so jih na koncu legitimirali.

Šlo je za neobičajno in precej nekonvencionalno situacijo za proteste, saj ni popolnoma jasno, ali je šlo za provokacijo, ali samo za medijsko pozornost, ki se je kasneje preselila na Trg Republike. Policija je sicer popisala več protestnikov, predvsem tistih, ki so se odpravili na Trg Republike peš, brez koles.

Večina protestnikov je sicer nadaljevala s kolesarjenjem po ulicah. Del protestnikov pa je kljub pozivu omenjene skupine, naj tega ne stori, odšel na Trg republike. Tam pa je policija izvedla številne postopke, glede na videno, je pretežno popisovala. Med njimi je bil tudi reper Zlatko – Zlatan Čordič.

Na Trgu republike je očitno prišlo do konflikta med Zlatkom in snemalcem Nova24, ki mu je Zlatan Čordić vzel kamero iz rok. Posredovala je policija, ki je Čordiča obkolila in ga legitimirala. Reper Zlatko je kasneje novinarjem dejal, da so ga na Novi24 žalili, nakar je angažiral odvetnike, vendar ni bil uspešen.

Na dejanje reperja Zlatka sta se odzvala tako notranji minister Aleš Hojs kot tudi predsednik vlade Janez Janša. Aleš Hojs je zapisal, da mora policija “po uradni dolžnosti pričeti kazenski postopek zoper Zlatana Čordića, ki je fizično napadel snemalca Nova24TV in mu je ukradel kamero”.

Janez Janša pa je zapisal: “Vsaka razširjenost razširjenega virusa se pokaže, ko podporniki lopova, ki je ukradel kamero, kričijo: Lopovi. Obraz s solzami veselja”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1317172771345104896

Reper Zlatko je dejal, da bo v primeru, če mu bo policija napisala kazen, moral v stečaj, saj že od decembra praktično ni nastopov. Nadomestilo plače pa je porabil za odvetnike, ki jih je najel, da zaščiti svoje dobro ime.

https://twitter.com/Bond00775328617/status/1317171493634179072
https://twitter.com/ales_primc/status/1317174288928153601

Sicer pa so se protestniki na kolesih, ki so opozarjali nase s piščalkami in zvončki, med kroženjem po ljubljanskih ulicah ustavili pred poslopjem Radiotelevizije Slovenija in medijski hiši ter zaposlenim sporočili svojo podporo. Obiskali so tudi ministrstvo za notranje zadeve, kjer so obsodili policijsko represijo, so navedli v Protestni ljudski skupščini.

Izjava za javnost ob 26. protestu
16.10.2020

Danes se je na ljubljanskih ulicah zbralo približno 1500 protestnikov, ki so razpršeni na več lokacijah in na miroljuben in zdravstveno odgovoren način izrazili svoje nestrinjanje z naraščajočo avtoritarnostjo vladavine Janeza Janše in njegovih oportunističnih pomagačev. Med drugim so kolesarke in kolesarji obiskali tud RTV Slovenija, kjer so izrazili podporo svobodi medijev in Ministrstvo za notranje zadeve, kjer so obsodili policijsko represijo.

Kljub popolnem protestniškem spoštovanju priporočil medicinske stroke, se je policija po navodilih nepreklicno odstopljenega ministra Hojsa ponovno odločila izvajati represivno popisovanje in ustrahovanje protestnikov.

Strahovlada je v paniki, saj jim en za drugim propadajo vsi projekti;

opozicija se združuje, razprodaja zdravstva namesto priprav na drugi val,

zavrnitev osnutka načrta za okrevanje in odpornost s strani Evropske komisije (črpanje slavno izpogajanih evropskih milijard)

koruptivno združevanje nadzornih agencij,

podrejanje sodstva in medijev, itd.

Jasno je, da psihološki profil vladajočim ne dopušča, da bi priznali napako in jasno je, da bodo za vsako malenkost iskali krivca v drugih. Logika iskanja notranjega sovražnika v protestnikih in današnje Hojsovo stimuliranje ovaduštva med sosedi sta šolski primer fašizacije družbe, in mi na to ne pristajamo.

Kot protestniki in protestnice se predobro zavedamo implikacij naraščajočega zdravstvenega tveganja, in zato izrazito spoštujemo priporočila stroke (od mask do vzdrževanja razdalje, nezdruževanje). Z dosedanjimi 26 izrazito miroljubnimi protesti smo dokazali, da skrbimo tako za zdravje protestnic in protestnikov kot tudi tudi za zdravje demokratične družbe.

Še naprej bomo v skladu z Ustavo in tudi v skladu z ideali demokracije in vladavine prava skrbno nadzirali in analizirali škodljivo delovanje strahovlade Janeza Janše in tistih, ki ga v tem podpirajo ter se nanj proaktivno odzivali z uporom na vseh ravneh.

Z objavo Smernic protestniške ljudske skupščine smo povedali kakšno družbo želimo graditi. Organizacija protestov in drugih oblik upora (tako na ulici, kot z vsemi drugimi razpoložljivimi sredstvi) je del doseganja teh ciljev. Ne bomo odnehali.

COMMENTS

Wordpress (0)