(VIDEO) “Ledeno maščevanje”: Ali se Karl Erjavec pripravlja na veliko vrnitev na čelo DeSUS-a? – Erjavec je eden redkih politikov, ki se potem ko je odšel v “konklave”, niti enkrat ni oglasil v javnosti – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ledeno maščevanje”: Ali se Karl Erjavec pripravlja na veliko vrnitev na čelo DeSUS-a? – Erjavec je eden redkih politikov, ki se potem ko je odšel v “konklave”, niti enkrat ni oglasil v javnosti

(VIDEO) “Ledeno maščevanje”: Ali se Karl Erjavec pripravlja na veliko vrnitev na čelo DeSUS-a? – Erjavec je eden redkih politikov, ki se potem ko je odšel v “konklave”, niti enkrat ni oglasil v javnosti

Po dveh tednih se bodo danes ponovno sešli organi stranke DeSUS. Osrednja točka seje izvršnega odbora in sveta stranke bo priprava na kongres DeSUS, ki bo predvidoma konec novembra. Kandidaturo na njem je že napovedala bivša predsednica Aleksandra Pivec, medtem je začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar takšno možnost zavrnil. V zakulisju pa se vse bolj omenja tudi možnost vrnitve Karla Erjavca na čelu DeSUS-a, ki je po januarskem kongresu uresničil napoved, da se umika iz javnega življenja in ne daje nobenih izjav.

Je vrnitev gospoda Erjavca mogoča, so novinarji pred dnevi radovedno spraševali vodjo poslanske skupine DeSUS-a Franca Juršo: “To boste pa morali vprašati gospoda Erjavca,” je bil kratek Jurša.

Na vprašanje, ali se je kaj pogovarjal z njim, pa je Jurša dejal: “Jaz nikoli ne skrivam, da se z gospodom Erjavcem pogovarjam. V končni fazi midva sva bila 15 let sodelavca v tej stranki, jaz v poslanski skupini, on kot predsednik. Sva dobro sodelovala in imela odlične medsebojne odnose in normalno je, če si človek, da te politika ne razdvaja in da nadaljuješ z neko vrsto dobrih medsebojnih odnosov. Ampak ti odnosi so sedaj pač drugačni, kot so bili v preteklosti”.

Na vprašanje, ali imajo pred napovedanim novembrskim kongresom stranke kandidata za predsednika, je Jurša v svojem stilu odgovoril, da če bi sledil zapisom v časopisu, potem ga imajo.

“Če berem časopise, potem ga imamo, ampak znotraj stranke ni nobene informacije o tem. Ja, pisalo in govorilo se bo marsikaj, kaj pa se bo zgodilo, to pa bomo videli v prihodnosti”.

Telenovela z dogajanjem v DeSUS-u se praktično odvija že vse od sredine poletja, ko se je bivša predsednica stranke Aleksandra Pivec znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Zaradi suma kršitve zakona o integriteti je Komisija za preprečevanje korupcije zoper Pivčevo uvedla postopek.

Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop. Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja vendarle odstopila, njen položaj je kot začasni zastopnik stranke prevzel minister za zdravje Tomaž Gantar.

Ta je sicer že napovedal, da za predsednika na kongresu stranke DeSUS ne namerava kandidirati. Za razliko od Pivčeve, sicer kmetijske ministrice, ki pa jo je medtem v teh dneh doletela še interpelacija iz opozicijskih vrst. Pivčeva jo je sicer označila kot tipičen primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade.

Čeprav je lahko napoved Gantarja, da ne bo kandidiral le taktična, da si zagotovi dva, tri mesece miru, saj bi ga sicer do kongresa konec novembra politični nasprotniki stalno napadli in kot radi rečemo “skurili”. Franc Jurša pa je za Gantarjevo odločitev, da ne bo kandidiral na kongresu, našel razumevanje. “Razumem gospoda Gantarja, razumem, da ima težak resor, razumem, da moraš ogromno vlagati v stranko, in da bi bilo to za njega sila naporno. In zaradi tega je taka odločitev, kot je, in potrebno jo je spoštovati”

COMMENTS

Wordpress (0)