(VIDEO) V Braziliji se dogaja nekaj podobnega, kot se je v ZDA 6. januarja leta 2021, ko so privrženci bivšega predsednika Donalda Trumpa napadli zvezni kongres – TOPNEWS.si

(VIDEO) V Braziliji se dogaja nekaj podobnega, kot se je v ZDA 6. januarja leta 2021, ko so privrženci bivšega predsednika Donalda Trumpa napadli zvezni kongres

(VIDEO) V Braziliji se dogaja nekaj podobnega, kot se je v ZDA 6. januarja leta 2021, ko so privrženci bivšega predsednika Donalda Trumpa napadli zvezni kongres

Po napadu radikalnih privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara na vladna poslopja v prestolnici Brasilii je predsednik države Luis Inacio Lula da Silva zagotovil, da bodo vse “vandale” našli in kaznovali ter tudi odkrili, kdo jih plačuje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1612184068820504576

https://twitter.com/davidrkadler/status/1612184182507053056

https://twitter.com/davidrkadler/status/1612222184155389953

https://twitter.com/OxfordDiplomat/status/1612183549246849025

Lule v času napada ni bilo v prestolnici, ampak je bil na turneji po državi oziroma v mestu na jugovzhodu države Araraquara, ki so ga prizadele hude poplave. Lula je podpisal predsedniški odlok za uvedbo izrednih razmer v prestolnici, ki bodo trajale najmanj do konca meseca. To pomeni, da se obeta tudi posredovanje vojske, ki jo privrženci Bolsonara že mesec dni nagovarjajo, naj posreduje v korist bivšega predsednika.

“Ti fašistični fanatiki so storili nekaj, česar v zgodovini naše države še nismo videli. Odkrili bomo, kdo so ti vandali in jih bomo ostro kaznovali v skladu z zakonom,” je sporočil 77-letni levičar Lula.

https://twitter.com/davidrkadler/status/1612225676278468608

Jezni privrženci Bolsonara, ki ne priznavajo izda lanskih predsedniških volitev, so danes napadli več uradnih poslopij v prestolnici, med njimi kongres, vrhovno sodišče in sedež vlade.

Po napadu na kongres so se Bolsonarovi privrženci spravili na vrhovno sodišče in opremljeni z brazilskimi zastavami vdrli še v vladno palačo. Tam so se preganjali po hodnikih in pisarnah ter vzklikali gesla podpore Bolsonaru, ki je 48 ur pred inavguracijo Lule da Silve odpotoval v ZDA.

Policija je pred tem glavni trg v prestolnici, kjer so vsa napadena poslopja, obdala s policijskim kordonom in množico skušala razgnati s solzivcem, vendar je bilo policistov premalo, napadalcev pa preveč.

Policisti so skušali razgnati množico tudi na konjih in z dimnimi granatami s helikopterjev, vendar uvodoma niso imeli veliko uspeha. Med nemiri so, po poročanju AFP, protestniki napadli tudi najmanj pet novinarjev in jim razbijali opremo.

Guverner zveznega okrožja Ibaneis Rocha je po napadu privržencev poraženega Bolsonara odpustil vodjo varnostne službe v prestolnici Andersona Torresa. “Odločil sem se, da ga razrešim, hkrati pa sem na ulice poslal vse varnostne sile, da aretirajo in kaznujejo odgovorne,” je zapisal Rocha.

Vodja Lulove vladajoče Delavske stranke (PT) pa je delno odgovornost za napad pripisala Rochi. “Vlada zveznega okrožja je bila neodgovorna,” je sporočila Gleisi Hoffmann. “To je zločin proti demokraciji, proti volji volivcev in za druge interese. Za vse, kar se dogaja, sta odgovorna guverner in njegov varnostni minister, ki je podpornik Bolsonara,” je dodala.

Minister za pravosodje in javno varnost Flavio Dino je napade opredelil kot absurden poskus vsiljevanja volje protestnikov s silo. “To ne bo šlo,” je sporočil.

“Obsojam ta protidemokratična dejanja, ki jih je treba nujno strogo kaznovati,” pa je na Twitterju zapisal predsednik senata Rodrigo Pacheco in dodal, da je policija osredotočena na obvladovanje razmer.

Bolsonaro je oktobra lani v drugem krogu volitev izgubil proti Luli, vendar tako kot Trump, poraza ni priznal. Vendar pa za razliko od Trumpa privržencev ni javno spodbujal k pohodu na kongres. Niti ko so množično demonstrirali po državi in delali težave.

V Braziliji se dogaja nekaj podobnega, kot se je v ZDA 6. januarja leta 2021, ko so privrženci bivšega predsednika Donalda Trumpa napadli zvezni kongres, da preprečijo potrditev izida predsedniških volitev novembra 2020. Bidnova administracija je obsodila napade privržencev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara na vladne zgradbe kongresa, vrhovnega sodišča in predsedniške palače. “Uporaba nasilja za napad na demokratične institucije je vedno nesprejemljiva,” je v nedeljo na Twitterju zapisal državni sekretar Antony Blinken.

 

Trump jih je prepričal, da je volitve izgubil zaradi prevar. Bolsonaro za razliko od Trumpa svojih privržencev ni pozval, naj gredo nad kongres, vendar se za zdaj še ni odzval na nemire in jih ni pozval, naj se umaknejo. Tudi Bolsonarovi privrženci so prepričani, da je Lula zmagal zaradi prevar. “Po prevarantskih volitvah moramo povrniti red. Tu sem zaradi zgodovine in zaradi mojih hčera,” je za AFP povedal eden od protestnikov.

Vodja Bolsonarove Liberalne stranke Valdemar Costa Neto je sicer napade obsodil, poroča dpa. “Danes je žalosten dan za brazilski narod. Ne moremo se strinjati z vdorom v nacionalni kongres. Vse urejene demonstracije so legitimne. Toda kaos nikoli ni bil eno od načel naše države. Takšno ravnanje ostro obsojamo. Zakon je treba izvajati, da bi okrepili našo demokracijo,” je sporočil Costa Neto.

 

COMMENTS

Wordpress (0)