Boj za Severni tok 2: Nemčija ponuja ZDA milijardo dolarjev vredno pogodbo za odpravo sankcij – TOPNEWS.si

Boj za Severni tok 2: Nemčija ponuja ZDA milijardo dolarjev vredno pogodbo za odpravo sankcij

Boj za Severni tok 2: Nemčija ponuja ZDA milijardo dolarjev vredno pogodbo za odpravo sankcij

Nemčija je ZDA predlagala milijardo evrov vreden sporazum, kot nadomestilo za umik sankcij, ki jih je uvedel Washingtona za izgradnjo “Severnega toka 2”, piše nemški Zeit, ki se sklicuje na neimenovane vire.

Po poročanju nemškega časnika je nemški finančni minister Olaf Scholz v začetku februarja ameriškemu kolegu Stevenu Mnuchinu najprej ustno in nato pisno sporočil, da je Nemčija pripravljena vložiti milijardo evrov v gradnjo dveh terminalov za uvoz ameriškega utekočinjenega plina.

Ameriška vlada načrtuje izvoz plina v Nemčijo prek terminalov v pristaniščih Brunsbitel in Wilhelmshaven.

“V zameno bi ZDA dovolile nemoteno dokončanje in izkoriščanje Severnega toka 2,” je zapisal Scholz v pismu ameriškemu finančnemu ministru Stevenu Mnucinu.

ZDA že dolgo prepričujejo Nemčijo, naj preneha sodelovati v projektu “Severni tok 2”, kar kaže na povečanje odvisnosti države od ruskega plina. Toda Berlin je še naprej trdno podpiral gradnjo tega plinovoda.

Potem ko je nemška vlada sporočila, da je bil po podatkih izvedenskega mnenja ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni zastrupljen s bojnim strupom iz skupine Novičok, so visoki nemški uradniki glede tega začeli oklevati.

V zvezi z izgradnjo Severnega toka 2 se je oglasila tudi Avstrija.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim na Dunaju poudaril, da zastrupitve ruskega vladnega kritika Alekseja Navalnega in plinovoda Severni tok 2 ne bi smeli povezani.

“Med napadom na kritika Kremlja in Severnim tokom 2 ni povezave,” je poudaril avstrijski kancler Kurz.

Pred tem je tudi avstrijski predsednik Alexander van der Bellen podprl “ta ekonomsko pozitiven projekt”.

Po napadu na Navalnega v zadnjih dneh so vse pogostejše zahteve po ustavitvi gradnje Severnega toka 2 kot odziv, ki bi moral pritisniti na Moskvo.

Medtem ko je stališče nemške vlade v zvezi s tem postalo nejasno, za projektom, v katerem sodeluje OMV, pa trdno stoji Avstrija.

Kurz in Zelenski sta obsodila napad na Navalnega in zahtevala preiskavo. Kurz je poudaril, da je treba storilce napada privesti pred sodišče.

Poudaril je tudi, da napad in plinovod Severni tok 2 ne bi smeli postavljati pod vprašaj zaradi diverzifikacije plinovodnih poti v Evropo.

COMMENTS

Wordpress (0)