(VIDEO) Sodišče zavrnilo Assangevo prošnjo za preložitev sojenja: Ustanovitelj WikiLeaks se bori proti izročitvi ZDA, ki so razširile obtožnico – Protest pred britanskim veleposlaništvom tudi v Ljubljani – TOPNEWS.si

(VIDEO) Sodišče zavrnilo Assangevo prošnjo za preložitev sojenja: Ustanovitelj WikiLeaks se bori proti izročitvi ZDA, ki so razširile obtožnico – Protest pred britanskim veleposlaništvom tudi v Ljubljani

(VIDEO) Sodišče zavrnilo Assangevo prošnjo za preložitev sojenja: Ustanovitelj WikiLeaks se bori proti izročitvi ZDA, ki so razširile obtožnico – Protest pred britanskim veleposlaništvom tudi v Ljubljani

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki se bori proti izročitvi ZDA, ni uspel preložiti nadaljevanja sojenja na sodišču, ki se bo nadaljevalo po več mesečnem premoru zaradi pandemije koronavirusa.

Assange, ki se je na sodišču pojavil obrit in v obleki, zavrača izročitev. Assange se je v javnosti pojavil prvič po februarju, ko se je obravnava zahteve ZDA za izročitev 49-letnega Avstralca začela. Obravnava naj bi trajala od tri do štiri tedne.

Ameriške oblasti so zoper Assangea vložile novo, širšo obtožnico, ki vsebuje 18 točk.

49-letni Assange, rojen v Avstraliji, je obtožen zarotniškega vdora v državne računalniške sisteme in kršitve zakona o vohunjenju.

Sodnica je zavrnila zahtevo Assangevega odvetnika za preložitev sojenja do januarja, da bi imela obramba zaradi nove ameriške obtožnice več časa za priprave.

“Ne moremo zbrati potrebnih podatkov in se odzvati na primer, ki je nastal v zadnjih tednih,” je dejal Assangev odvetnik Mark Summers.

Na sodišču v Londonu se je nadaljevala obravnava ameriške zahteve za izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Pospremil jo je protest Assangevih podpornikov pred sodiščem.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen vohunjenja in zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Konec junija je ameriško pravosodno ministrstvo okrepilo obtožbe proti njemu. Predložili so nove dokaze, kako naj bi rekrutiral hekerje in načrtoval računalniške vdore. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi do 175 let zapora.

Po mnenju ameriških oblasti je zločinec, ki je z objavo dokumentov ogrozil življenja številnih obveščevalcev, privrženci ga vidijo kot simbol svobode govora, ki je pokazal, kako ZDA zlorabljajo moč in oblast. Pred sodiščem so se zbrali Assangevi podporniki s plakati, na katerih je pisalo “ne izročite Assangea” in “novinarstvo ni zločin”.

Njegova partnerica Stella Moris je ob tem uradu britanskega premierja Borisa Johnsona predala peticijo proti njegovi izročitvi. Podpisalo jo je 80.000 ljudi. “Za Juliana bi bila izročitev smrtna kazen,” je dejala Morisova. Dodala je, da se boji, da bi si lahko partner vzel življenje, tako pa bi njuna otroka odrasla brez očeta.

V zvezi z nadaljevanjem sojenja Assangeu je bil včeraj pred britanskim veleposlaništvom v Ljubljani tudi protest proti sodelovanju britanske države v pogromu nad urednikom in soustanoviteljem Wikileaksa Julianom Assangeom v organizaciji skupine Free Assange Slovenia in Protestivala.

Tudi v Ljubljani so se pridružili svetovnim protestom za integriteto medijev in svobodo preiskovalnega novinarstva.

Posnetek protesta si lahko ogledate v nadaljevanju.

COMMENTS

Wordpress (0)