Kdo bo “monetiziral” rezultate referenduma in kako so se na izid referenduma odzvala družbena omrežja – TOPNEWS.si

Kdo bo “monetiziral” rezultate referenduma in kako so se na izid referenduma odzvala družbena omrežja

Kdo bo “monetiziral” rezultate referenduma  in kako so se na izid referenduma odzvala družbena omrežja

Pomembno vlogo v mobilizaciji ljudi za referendum so odigrala prav družbena omrežja, kjer je predvsem preko Facebooka in Twitterja potekala glavnina referendumske kampanje. Gre za medije komuniciranja, ki so blizu predvsem mladim, ki ne spremljajo MSM medijev, ki jih je Janša v svojem tvitu okrivil, da so prav monopoli krivi za referendumsko polomijo.

Še najbolj točno je ne le izid referenduma, ampak tudi vreme in izid nogometne tekme med Italijo in Anglijo, že včeraj zgodaj popoldne napovedal Jože P Damijan: “V bistvu je perfekten dan: Janša bo spušil na referendumu, Nole se sprehaja mimo Berettinija, Italijani bodo pomazali z Angleži zvečer, vmes pa občasni dež lepo hladi, da odličnega piknika pred tem ne omenjam. Perfekten dan”

 

Še najbolj zaskrbljujoč predvsem za vladno koalicijo pa je podatek, da je na zadnjih volitvah leta 2018 sodelovalo 901.512 volilnih upravičencev. Včeraj je 674.000 glasovalo proti spremembam zakona o vodi in samo nekaj več kot 104.00 za. Torej na volišča ni prišlo niti 220.000 volivcev, ki so leta 2018 glasovali za SDS.

“Včeraj smo doživeli nov plebiscit. Kako simbolično, ravno ob tridesetletnici. Volivci so množično zavrnili tudi začetke vlade. Janša se je spreneveda, da se ni nič zgodilo. Pretekle vlade so ob več bolj nepreklicnih rezultatih pozivanja k odstopom. #kredibilnost # 87%,” je na Twitterju zapisal Matej Klarič. “Ni problem, da je @vladaRS izgubila ta referendum. Problem za vas, vlado & stranka SDS je to, da so opozicija & NVO uspele sredi poletja za glasovanje proti motivirati >650k volivcev. To je ogromno! To je cifra, ki opoziciji omogoča več kot 2/3 večino v DZ na naslednjih volitvah,” pa je napisal uporabnik Twitter profila Tine B.

Čeprav so žarometi bili sinoči in danes umerjeni v nevladne organizacije, ki so ob podpori opozicijskih političnih strank dejanski zmagovalec referenduma, pa se v opoziciji že sestajajo in tuhtajo, kako bi referendumski rezultat prelili v glasovanje o nezaupnici, kjer je dobre usluge sinoči ponudila opozicijska SD, pri čemer ni jasno, ali je kot mandatarstvo v prehodni vladi namenjeno Sandiju Češku ali Tanji Fajon. J. Janša je na Twitterju že komentiral morebitni angažma Češka v smislu: “Sandi bi bil zelo dobrodošel za preglednost političnega prostora v Sloveniji. Po zelo bogatih na čelu @strankaSD tokrat še najbogatejši državljan. Tudi @strankalevica ga bo zelo vesela”.

Po včerajšnjem referendumu je jasno, da je šlo tudi za vprašanje zaupanja, kjer ljudje, ki so nasprotovali spremembam zakona o vodi, niso zaupali interpretacijam zakona, ki ga je ponujala vlada. Vprašanje zaupanja do vladajoče garniture pa je ključno. In ko je izgubljeno je izgubljeno, kar se bo slej ko prej odrazilo na volitvah oziroma na volilnih rezultatih.

https://twitter.com/jelka_godec/status/1414635873715605506

Ključno vprašanje je kdo bo “monetiziral” rezultate referenduma. Bo to opozicija z novim poskusom konstruktivne nezaupnice? Malo verjetno.  Še najbolj verjeten scenarij je, da se bo povečal pritisk na koalicijske partnerje in to ne samo na DeSUS in SMC ampak tudi na NSI.

COMMENTS

Wordpress (0)