(VIDEO) Kdo je moderator Britanec Nik Gowing, ki je dvignil pritisk Janezu Janši, Viktorju Orbanu, Andreju Babišu in Mateuszu Morawieckem in zakaj verjetno ne bo več moderiral panelov na Blejskem strateškem forumu? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je moderator Britanec Nik Gowing, ki je dvignil pritisk Janezu Janši, Viktorju Orbanu, Andreju Babišu in Mateuszu Morawieckem in zakaj verjetno ne bo več moderiral panelov na Blejskem strateškem forumu?

(VIDEO) Kdo je moderator Britanec Nik Gowing, ki je dvignil pritisk Janezu Janši, Viktorju Orbanu, Andreju Babišu in Mateuszu Morawieckem in zakaj verjetno ne bo več moderiral panelov na Blejskem strateškem forumu?

Na Blejskem forumu, se je glavni dogodek včeraj zgodil od znotraj. Padale so težke besede o vladavini prava, o kateri so govorili v okviru razprave o “Evropi po Brexitu in pandemiji COVID-19”. Razpravo je moderiral profesor dr. Nik Gowing s King’s Collegea iz Velike Britanije, ki je večkrat dvignil pritisk gostitelju premierju Janezu Janši, češkemu predsedniku vlade Andreju Babišu, poljskemu premierju Mateuszu Morawieckemu, madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.

Moderator, znan britanski novinar Nik Gowing, je sicer včeraj očitno marsikaterega udeleženca BSF presenetil s svojim pristopom k vodenju debate, saj je vodil ostro in zelo direktno debato o suspenzu nekaterih demokratičnih vrednot in evropskih političnih standardov na vzhodu Evrope, zaradi česar so se Orban, Vučić in Morawiecki znašli v defenzivi. Babiš pa mu je celo očital, da se ne drži dejstev.

Nik Gowing je sicer gostujoči profesor na oddelku za vojne študije na King’s College v Londonu in član Sveta za geo-ekonomijo Svetovnega gospodarskega foruma. Bil je glavni voditelj novic za BBC World News v letih od 1996 do 2014 in je 18 let delal v ITN kot vodja urada v Rimu in Varšavi, ter kot diplomatski urednik za Channel Four News od leta 1988 do 1996. Ima več kot tri desetletja izkušenj v poročanju s področij diplomacije, obrambe in mednarodne varnosti. Bil je član različnih svetovalnih svetov, med njimi Chatham Housa (1998–2004), Inštituta za čezmorski razvoj (2007–2014) in Wilton Parka (1998–2012).

Skepsa, ki jo je še pred srečanjem izrazila Tanja Fajon v izjavi novinarjem, ko je potrdila, da vsa leta obiskuje Blejski strateški forum, je sledeča: “Tudi zelo rada prihajam. Letos pa prvič čutim, da je vseeno nekoliko drugačna udeležba. Precej voditeljev vzhodne Evrope, pogrešam malce več drugega dela Evrope, ampak bomo videli.”

https://twitter.com/PSlovenec/status/1300380817248616449
https://twitter.com/MarjanDvor/status/1300382715154489351

Najbolj kritičen do voditelja panela Britanca Nika Gowinga je bil Češki premier Andrej Babiš, češ da so mu rekli, da bodo na panelu voditeljev govorili o svetu po Covidu-19, ne pa o Višegrajski skupini in vladavini prava v EU-ja. Tudi on je zavrnil vse kritike in dejal, da gre za lažne novice medijev, kot sta britanski Guardian in nemški Spiegel.

“Jaz nisem prišel sem, da bi razpravljal o V4 in vladavini prava. Ne vem, kdo ste vi, ampak vem, da so vaša vprašanja bazirana na lažnih novicah Guardiana in Spiegla. O vladavini prava smo vse dorekli na zasedanju voditeljev EU. Ne vem, zakaj se spet ukvarjamo s tem. Nehajte brati lažne novice.”

Ne bi nas smeli označevati za populiste in nacionaliste, to je samo drugačen pristop postkomunističnemu svetu, je bil kritičen poljski premier Mateusz Morawiecki: “Vsi, ki bi radi prikazali pomanjkanje demokracije v centralni Evropi, to zavračam… Na Poljskem je 80 odstotkov medijev v lasti opozicije, ne vem, kako bolj svobodni so še lahko. Zato prosim, bodite objektivni in se držite dejstev,” je zabrusil moderatorju, ki je pod vprašaj postavil demokratične standarde v delu Evrope, od koder je prišla večina visokih udeležencev tokratnega foruma.

V nadaljevanju razprave je slovenski predsednik vlade Janez Janša izpostavil problem dvojnih meril pri vprašanjih vladavine prava.

Spomnil je na to, da so bile volitve v letu 2014 ukradene, a o tem ni bilo nobene široke razprave. Sam je bil takrat politični zapornik, pa tega nihče ni zaznal, nihče takrat tudi ni izpostavil vprašanja vladavine prava v Sloveniji.

Janez Janša: “Prepričan sem, da ste bili tu pred šestimi leti. Ukradli so volitve in vi ste se vedli, kot da se to takrat ni zgodilo. To so dvojni standardi. Imeli smo politične zapornike in jaz sem živ primer tega, takrat ni nihče govoril o vladavini prava v Sloveniji. Zdaj pa se vsi liberalni mediji ukvarjajo z vladavino prava.”

Premier Janša je poudaril, da so politični voditelji odgovorni predvsem svojim volivcem in ne drugim javnostim.

“Nevarno je, če obstajajo dvojni standardi. Bili ste tukaj leta 2014, prav tako na BSF, pa niste poročali o tem, da so bile takrat ukradene volitve ali da smo imeli politične zapornike, sam sem živ primer tega. Zdaj pa se vsi liberalni mediji ukvarjajo z vladavino prava.”

Nik Growing: “Ljudje volijo za vas, to je temeljno načelo. Kaj pa dejstvo, da je javnost, javnost ima možnost, da reče, nismo zadovoljni s tem, kako naša vlada vodi, se odziva na krizo?”

Janez Janša: “Ja, ja, ampak katera javnost Nik? Javnost, ki jo zastopajo novinarji? Volivci imajo svojo možnost, izvolili so vlado, vsi smo voljeni predstavniki, in najprej smo odgovorni svojim ljudem, svojim volivcem.”

Nik Growing: “Ja, ampak slišali smo od vašega zunanjega ministra, da javnost ima nek vpogled, da zahteva odgovornost, in da je zanjo pomemben pogled Evrope, in zato bi rad slišal pred slovenskim predsedovanjem, kaj mislite, da bo preboj za to, da bo javnost ostala na vaši strani. Na tem dela tudi Komisija zadnjih šest mesecev.

Odgovor Janeza Janše je kasneje sprožil buren odziv na družbenih omrežjih. “Ja Nik, od časov stare grške demokracije vemo, da resnična javnost, ki je pomembna, so volivci. Volivci, ne nevladne organizacije in ne vem še kdo, ko gre za umetno ustvarjeno javnost zato, da bi izpeljala neke zahteve. Skratka, če gremo dovolj daleč in pogledamo, kaj je resnična demokracija, mislim, da je to nevarno za demokracijo in za evropski projekt. Še posebej, če imamo dvojna merila.

Ni splošne javnosti. To ne obstaja, ki lahko na karkoli vpliva. Imamo volivce, ki vplivajo z neposrednimi glasovi. To je demokracija, “tako Janša.

https://twitter.com/stanko0000/status/1300536542025453569
https://twitter.com/DKopse/status/1300511276200873985

Madžarski premier Orban je ocenil, da Unija ni več odločevalec, to so Kitajska in ZDA. Rešitev vidi predvsem v krepitvi vojaške razsežnosti Unije in poudarja krepitev gospodarske in politične moči srednje Evrope.

Zavrnil je kritike Bruslja glede stanja demokracije na Madžarskem in zatrdil, da je madžarska demokracija ravno tako kakovostna kot v Italiji ali Nemčiji. Na Madžarskem se po Orbanovih besedah borijo za intelektualno suverenost, saj da se krščansko-konservativno dojemanje demokracije razlikuje od liberalnega.

“Torej se vam zdi, da ti pozivi o spremembi madžarskega političnega sistema niso upravičeni?” je bil provokativen Gowing.

“Na Madžarskem imamo enako demokracijo kot drugod v Evropi, ne razumem dejstev, ki ste jih omenili. Ampak to ni forum o Madžarski, to bi bila druga zanimiva zgodba, ampak demokracija na Madžarskem izpolnjuje vse zaveze, ki so splošne v Evropski Uniji. Ne sprejemam tega, da je Madžarska s tega vidika drugačna,” je Gowinga zabil Orban.

https://twitter.com/SimGraj/status/1300472065498189824

Zunanji minister Logar se je pohvalil, da je bil to “najbolje obiskan forum doslej”, medtem ko predsednico SD Tanjo Fajon “skrbi odmik od jedra EU, kar govori tudi udeležba na forumu”. Do gostov je bila sicer kritična celotna opozicija.

Forum je spremljal tudi protest. Trije protestniki na barčici so si nadeli maske z obrazi omenjenih treh voditeljev, ki so bili gostje foruma. Nosili so napise v angleščini “Ljubimo sovraštvo”, “Privatiziraj” in “Balaton”.

“Šokantno je, da se Janša pajdaši z avtokratskimi voditelji, kot sta Orban in Vučić, ki želijo skupaj zavzeti Evropo z neofašističnimi idejami,” je dejala protestnica Tea Jarc, poroča STA. “Danes protestiramo proti politiki janšizma in fašizma, ki se razrašča po celi Evropi,” je dodala.

Barčica z jadrom, na katerem je bila mrtvaška glava, je po njenih besedah prikaz “neofašistične politike”. “Orban, Janša in Vučić skupaj piratsko plujejo in zavzemajo delavske in socialne pravice, javne dobrine in javni interes. Bojimo se celo, da bodo zavzeli Bled in ga spremenili v Balaton,” je dejala protestnica.

COMMENTS

Wordpress (0)