Đukanović po 30 letih na oblasti izgubil volitve – TOPNEWS.si

Đukanović po 30 letih na oblasti izgubil volitve

Đukanović po 30 letih na oblasti izgubil volitve

Črnogorski Center za monitoring je na podlagi 95 odstotkov preštetih glasovnic zgodaj zjutraj potrdil, da ima opozicija večino v črnogorskem parlamentu in da bo Đukanovićeva Demokratska stranka socialistov po 30 letih odšla v opozicijo.

Po podatkih Centra ima DPS 30 sedežev, koalicija “Za prihodnost Črne gore” 27, “Mir je naša država” 10 sedežev, “Črno-beli” pa štiri. Socialni demokrati in Bošnjaška stranka bi imeli po tri sedeže, SDP dva, dve listi albanskih strank pa po dva.

Tri opozicijske stranke imajo veliko več sedežev

Po seštevku imajo tri opozicijske stranke 41 sedežev, če k temu dodamo še dva sedeža SDP-jevega Ranka Krivokapića, ki je zadnja štiri leta preživel v opoziciji, po spopadu z Đukanovićem leta 2016 pa izstopil iz vladajoče koalicije, se izkaže, da ima opozicija močno večino.

Prvi naslednji korak, ki so ga napovedali opozicijski voditelji, bo oblikovanje strokovne vlade, ki bi Črno goro popeljala iz gospodarske krize. V prvih govorih po razglasitvi zmage so idejo podprli voditelji vseh treh opozicijskih strank.

Volitve je izgubil zaradi konflikta s Srbsko pravoslavno cerkvijo

Politični analitiki ocenjujejo, da je Đukanović izgubil oblast zaradi sprejetja zakona o svobodi veroizpovedi in konflikta s Srbsko pravoslavno cerkvijo (SOC), ki je mobilizirala vernike pod geslom “ne dajmo svetosti” in organizirala množične proteste proti omenjenemu zakonu.

Sodelovala je tudi pri oblikovanju prosrbske opozicijske koalicije “Za prihodnost Črne gore”.

To se je še posebej pokazalo, ko je po razglasitvi zmage vodja te koalicije Zdravko Krivokapić po polnoči prišel v cerkev Kristusovega vstajenja v Podgorici, kjer ga je pozdravil metropolit Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohije, medtem ko so njihovi privrženci slavili zmago opozicije.

COMMENTS

Wordpress (0)