Monetarni udar na Washington: Če bo predlog ruskega ministra sprejet, se bo polovica svetovnega prebivalstva odrekla dolarju! – TOPNEWS.si

Monetarni udar na Washington: Če bo predlog ruskega ministra sprejet, se bo polovica svetovnega prebivalstva odrekla dolarju!

Monetarni udar na Washington: Če bo predlog ruskega ministra sprejet, se bo polovica svetovnega prebivalstva odrekla dolarju!

Ruski minister za trgovino je članice skupine BRICS pozval, naj povečajo obseg trgovanja z nacionalnimi valutami, da bi postali bolj neodvisni od politike Washingtona.

Denis Manturov je na video konferenci s kolegi ministri za trgovino BRICS v ponedeljek predlagal možnost za povečanje dolarskih poravnav.

Kot je dejal Manturov, je trgovina z nacionalnimi valutami ključni vidik sodelovanja petnajst-letnega zavezništva, ki vključuje Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko.

“Racionalna in uravnotežena uporaba tega orodja bo pripomogla k večji stabilnosti naših gospodarstev in zmanjšanju odvisnosti od ameriških politik,” je dejal Manturov, ki je kolege ministre pozval, naj aktivneje uporabijo novo razvojno banko BRICS (NDB – New Development Bank), ki je bila ustvarjena v ta namen.

Blok petih držav ima skupni nominalni BDP 21 trilijonov dolarjev in predstavlja več kot 40 odstotkov svetovnega prebivalstva.

NDB, z začetnim kapitalom 100 milijard dolarjev, je bila ustanovljena leta 2014, uradno pa je bila odprta za poslovanje leto kasneje.

Njen cilj je mobilizacija resursov za infrastrukturne in trajnostne razvojne projekte v nastajajočih gospodarstvih. S sedežem v Šanghaju ima banka regionalno pisarno v Johannesburgu in načrtuje odprtje več centrov v Moskvi kot tudi drugih ruskih mestih.

COMMENTS

Wordpress (0)