(VIDEO) Usodne ženske Karla Erjavca – Zakaj je za Erjavca bolj nevarno pričanje Simone Drenik kot pa interpelacija, ki jo je včeraj predstavil Žan Mahnič – TOPNEWS.si

(VIDEO) Usodne ženske Karla Erjavca – Zakaj je za Erjavca bolj nevarno pričanje Simone Drenik kot pa interpelacija, ki jo je včeraj predstavil Žan Mahnič

(VIDEO) Usodne ženske Karla Erjavca – Zakaj je za Erjavca bolj nevarno pričanje Simone Drenik kot pa interpelacija, ki jo je včeraj predstavil Žan Mahnič

Potem ko je predsednik vlade Marjan Šarec prejel poročilo ministra za obrambo Karla Erjavca o razrešitvi poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca ter ministrov odziv na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, so v kabinetu premierja pojasnili, da je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja.Potem pa je predsednik vlade v izjavi medijem dejal, da je prepričan, “da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije”, ki jo je proti njemu včeraj vložila SDS.

Kot je poudaril premier na podlagi poročil, v Erjavčevem ravnanju ne vidi ničesar spornega. “Minister je ravnal zakonito. Tudi to pripisujem predvolilnemu času,” je Šarec dodal v izjavi za medije ob robu akademije, ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester.

Ob očitkih o zlorabi vojaških obveščevalcev, bo za usodo obrambnega ministra Karla Erjavca bolj pomembno, kaj bo 29. maja povedala Simona Drenik, kot pa sam vložitev interpelacije, ki jo je včeraj predstavil Žan Mahnič. Knovs ministru za obrambo Karlu Erjavcu očita zlorabo obveščevalcev, zaradi katere je odletel nekdanji obrambni minister SD Janko Veber. Za Erjavca pa bo ključno pričanje Simone Drenik.

Tri dni po evropskih volitvah naj bi Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) opravila pogovor z glavnimi akterji arbitražne prisluškovalne afere. Predsednik komisije Matej Tonin (NSi) pravi, da bo zadevo raziskal. Desus pa ocenjuje, da gre za zlorabo komisije, ki je namenjena nadzoru delovanja služb in ne preiskovanju.

Čeprav smo na portalu Topnews že večkrat zapisali, da pogovora med Drenikovo in Sekolcem niso posnele tajne službe sosednje države, ampak so posnetki nastali v prostoru, oziroma so bili posneti v dnevni sobi Simone Drenik, kar dokazuje sama analiza posnetkov in bi morala na KNOVS-u pojasniti samo, kako so iz njenih rok prišli do hrvaških obveščevalcev in politike, je zelo verjetno, da bo Simona Drenik vso krivdo za to prevalila na Karla Erjavca, ki je bil v tistem času zunanji minister.

Če držijo neuradne informacije, da je Simona Drenik ob arbitražnem postopku vrh takratnega ministrstva za zunanje zadeve opozorila, naj se varna komunikacijska sredstva zagotovijo tudi slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu, a je naletela na gluha ušesa, in če bo to povedala tudi na pogovoru na Knovs, češ, da niso hoteli kupiti kriptiranih telefonov in zagotoviti varno kriptirano komuniciranje, bo seveda s tem razbremenila oziroma branila sebe in hotela na vsak način odgovornost za celotno zadevo prevaliti na Karla Erjavca.

Vendar vrnimo se na včerajšnjo interpelacijo, ki je posledica dejstva, da si je Karl Erjavec z žrtvovanjem poveljnika Mihe Škerbinca namesto zamenjave načelnice Alenke Ermenc nakopal jezo SDS-a, saj velja Škerbinc za enega od ključnih ljudi, ki jih še ima Janeza Janše v poveljstvu vojske, je bila reakcija opozicije pravzaprav predvidljiva. Ali je Škerbinc, ki ga je najprej nastavila, potem pa odstavila načelnica generalštaba Ermenčeva, imel ambicijo, da bi on postal načelnik generalštaba, je razplet bolj ali manj bil predvidljiv.

Škerbinc po zapisih v nekaterih medijih velja za tesnega kolega, verjetno celo osebnega prijatelja nekdanjega načelnika, danes državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Dobrana Božiča, ki ima tudi kot nekdanji vojaški ataše pri OZN izjemno dobre odnose z ZDA, je zgodba dobila še dodatne pospeške. V tek kontekstu je zanimivo izvajanje Žana Mahniča glede argumentov za interpelacijo, kjer je na koncu pravzaprav zaigral na najmočnejšo karto in sicer na zunanjepolitično dimenzijo.

Mahnič je celotno vsebino operacije na koncu zavil v celofan geostrateške pozicije, kjer naj bi bil Škrbinc “ameriški kader”, medtem ko je Karlu Erjavcu očital prorusko usmerjenost, hvalil pa prizadevanja Mira Cerarja kot zunanjega ministra, ki si prizadeva za boljše odnose z ameriško administracijo.

“Karl Erjavec je sinonim za izgubo morale v slovenski vojski za odhod pripadnic in pripadnikov. Je izrazito proruski politik, ki Slovenijo vodi stran od zavezništva. Kljub temu, da se Miro Cerar trudi kot zunanji minister, da bi bila zunanja politika v skladu z njeno deklaracijo, se pravi, da vemo, kdo so naši prijatelji in naši zavezniki v EU in v zvezi Nato. Karel Erjavec dela vse, da ne bi izpolnil zaveze in obljube, ki sta jih zaveznikom dala Alenka Bratušek in pa Miro Cerar, ko sta bila predsednika vlade.

In če bi Slovenija še lahko imela nekaj kredibilnosti, je Karl Erjavec vso kredibilnost zapravil s tem, ko je prekinil nakup 8×8 kolesnikov, tipa Bokser. Vlada MIra Ceraja se je odločila za ta projekt, zavezniki so ta projekt pozdravili, Karel Erjavec pa ga je očitno zaradi navodila iz Moskve, verjetno preko ruskega veleposlanika v Sloveniji, ki ga je pred volitvami takrat še vedno podpiral, ustavili. Naša kredibilnost pada, vojaške vaje, nekatere naj bi bile s strani Američanov že odpovedane. Minister za obrambo v vsaki demokratični državi bi takoj odstopil, če ga že ne bi razrešil premier potem, ko je dejal, da bo lastna vojska lastne države streljala po lastni državi. Izjava, ki si jo je privoščil Karel Erjavec, ali lahko pričakujemo, da bo Slovenska vojska streljala po Postojni, je žalitev, je groba manipulacija in pa grob neprimeren odnos do pripadnic in pripadnikov do SV, do lastne vojske in pa tudi do lastne države RS.

Karl Erjavec je zaradi tega izgubil zaupanje pripadnic in pripadnikov SV, zbija jim moralo z odstavitvijo takšnega poveljnika, kot je bil brigadir Škerbinc, ki je bil prvi, ki je s svojo prvo brigado prihitel na pomoč Postojni, v času žledoloma leta 2014, ki je cenjen v Zvezi Nato ki je cenjen v tujini, ki je poveljeval resnim vajam, katerega vojaki cenijo, slovenski vojski še dodatno zbija moralo na način, da ga blati pred javnostjo, njemu pa niti ne pusti, da bi se odzval. Če se ne motim je ravno 24 ur podal prošnjo za intervju, vendar minister oziroma minister se zgovarja na načelnico, takšnega intervjuja ne dopusti.

Bela knjiga nastaja v ozkem krogu po hitrem postopku. To ni nek proces, ki bi vključeval vse možne dejavnike, da bi se poenotili, kakšno obrambo ali pa kašno varnost si želimo. Ta bela knjiga bo dokončen pogreb in pa pokop SV, vendar je to očitno ministru Erjavcu intimna opcija. Nekdo, ki je minister in je izjavi, da bo vojska streljala po lastni državi, si ne zasluži biti minister, nekdo, ki tako grobo krši zakonodajo, kot jo krši Karl Erjavec, si ne zasluži biti minister. Nekdo, ki misli, da je slovenska vojska vojska Desusa, da je to njegova osebna vojska, da je on tisti, ki poveljuje vojski, si ne zasluži in ne sme biti minister, ker je nevaren za demokracijo. In pa nekdo, ki dnevno laže in zavaja medije, si ne zasluži in ne sme biti minister. Zaradi vsega naštetega predlagamo, da se Karla Viktorja Erjavca razreši s funkcije ministra za obrambo RS.”

COMMENTS

Wordpress (0)