(VIDEO) Bo v torek na Desusu prišlo do kompromisne variante? – Pivčeva formalno ostane predsednica do izrednega kongresa – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bo v torek na Desusu prišlo do kompromisne variante? – Pivčeva formalno ostane predsednica do izrednega kongresa

(VIDEO) Bo v torek na Desusu prišlo do kompromisne variante? – Pivčeva formalno ostane predsednica do izrednega kongresa

Pred velikim finalom na torkovi seji sveta Desus, na katerem naj bi odločali tudi o morebitni razrešitvi predsednice stranke Aleksandre Pivec, je vladna koalicija včeraj pohitela z ustanovitvijo Urada za demografijo.

Vlada je namreč na popoldanski seji sprejela odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. Urad bo ustanovljen v 15-ih dneh po objavi odloka v uradnem listu, sedež bo imel v Mariboru, vodil pa ga bo minister brez listnice iz kvote DeSUS. Urad naj bi začel delovati septembra in bo imel 15 zaposlenih, kdo ga bo vodil, pa zaenkrat še ni jasno.

»Pristop bo usmerjen na podlagi medgeneracijskega in nacionalnega dialoga, ki ga je treba vzpostaviti nemudoma. S tem bo Slovenija dobila močnejšo politično in strokovno platformo za spopadanje z demografskimi izzivi ter neposredno odgovorno institucijo, ki bo skrbela za odvijanje dialoga na različnih ravneh ter za uresničevanje evropskih in nacionalnih zavez,« je na tiskovni konferenci po seji vlade dejala ministrica ministrica Aleksandra Pivec.

Ministra za zdravje Tomaž Gantar in za delo Janez Cigler Kralj bosta danes predstavila dolgo pričakovani predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ob njem pa še predlog zakona o nalezljivih boleznih, ki je poleg urada za demografijo osrednja točka.

Gantar je že na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil, da je bil cilj zakona, da bi bile vse osnovne storitve, vključno z zdravstvenimi, vsem dostopne, brez dodatnega plačila.

Bo pa treba najti sredstva za hotelski del namestitve, gre za okoli 360 milijonov evrov. Kakšno rešitev v zakonu predlagajo za kritje teh sredstev, ni želel razkriti, je pa dejal, da bo to verjetno še predmet razprave. Pri demografskem skladu pa je situacija bolj zapletena in je vprašanje, ali bo do njegove ustanovitve sploh prišlo v tem mandatu vlade.

Sicer pa pred torkovo sejo sveta Desusa v zakulisju potekajo številne diplomatske akcije za razrešitev zapletenega položaja, od katerega je v veliki meri odvisna tudi usoda vlade in koalicije Janeza Janše. V igri je poleg glasovanja o zaupnici še več scenarijev. Eden od njih je, da Pivčeva formalno do izrednega kongresa v jeseni ostane predsednica stranke, vendar naj bi pooblastila za vodenje stranke začasno prevzel nekdo drug. Iskanje kompromisa naj bi šlo v smeri odločitve izvršilnega odbora stranke Desus, ki je formalno koordinacijo s poslansko skupino s predsednice prenesel na enega od podpredsednikov stranke. Sicer pa so akterji v zakulisnem spopadu sneli rokavice, kjer se ne izbirajo sredstva, ampak poteka boj na vse ali nič.

Pivčeva je sicer “formalni skrbnik” in podpisnik koalicijske pogodbe, kar v celotnem razpletu ni nepomembno. Sicer pa se za torek pripravljajo različna pravna mnenja. Pivčeva je sicer že pridobila pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo, sicer pa naj bi pravno mnenje za predsednika sveta Desusa Tomaža Gantarja pripravljal tudi pravnik Rajko Pirnat. Prav tako naj bi se iskalo mnenje drugih eminentnih pravnikov na različnih straneh.

IMG_0001

COMMENTS

Wordpress (0)