(VIDEO) Pivčeva govori podobno kot Karl Erjavec pred kongresom, da ji hočejo ukrasti mandat – Gantar odgovoril na očitke Pivčeve, da ga ne presenečajo, “ker se pač bori in že ve zakaj” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pivčeva govori podobno kot Karl Erjavec pred kongresom, da ji hočejo ukrasti mandat – Gantar odgovoril na očitke Pivčeve, da ga ne presenečajo, “ker se pač bori in že ve zakaj”

(VIDEO) Pivčeva govori podobno kot Karl Erjavec pred kongresom, da ji hočejo ukrasti mandat – Gantar odgovoril na očitke Pivčeve, da ga ne presenečajo, “ker se pač bori in že ve zakaj”

Člani sveta DeSUS bodo o domnevni zaupnici predsednici Aleksandri Pivec razpravljali prihodnji teden v torek in ne ta teden v četrtek, kot je bilo sprva rečeno. Kot je pojasnil predsednik sveta Tomaž Gantar, je namreč za četrtek popoldne sklicana seja vlade, zato je za sejo sveta stranke določil nov termin.

Tomaž Gantar je danes na očitek Pivčeve, izrečen včeraj v časopisu Delo, “da ji hočejo ukrasti mandat”, dejal: “Glejte, še enkrat tudi glede moje vloge. Edino moje mnenje je bilo in še to na vaše vprašanje in vprašanje nekaterih članov, da sem pripravljen do kongresa to prevzeti. To je bilo vedno, nikakor pa ne in tudi do sedaj nisem nikdar kandidiral za predsednika. Tako da to je nesmiselno, ampak kot rečeno, jaz se ne želim več spuščati v neke nizke razprave. Bo pač svet odločal, jaz pa bom poskrbel za to, da bo to na zakonit način”.

Glede ostrine Pivčeve, ki je med drugim dejala, da je »razkrita namera nekaterih posameznikov v stranki, ki želijo nedemokratično, nezakonito, v nasprotju s statutom, ukrasti mandat za vodenje stranke meni, hkrati pa vsem delegatom odvzeti že zaupan glas podpore na kongresu za vodenje stranke,« pa je Gantar Povedal: “Glejte me ne preseneča zato, ker se pač bori in že ve zakaj. Ampak še enkrat, probleme, ki jih ima, niso problemi, ki bi jih mi naredili, ampak si jih je naredila popolnoma sama”.

Glede meritve javnega mnenja, po kateri Desus ne bi prestopil parlamentarnega praga, pa predsednik sveta Gantar pravi: “To ne preseneča ob vseh teh razpravah, zato je moje mnenje, da je to treba seveda čimprej prekiniti, razčistiti, pokazati, da tudi mi imamo nek del ponosa v stranki in etičnega ravnanja, kar mislim, da je potrebno in brez tega si seveda ne bomo izboljšali našega položaja med ljudmi.”

Na vprašanje, kaj bi pomenila morebitna menjava Pivčeve za obstoj Desus-a v vladi, tudi če bi sam do kongresa vodili stranko, pa Gantar zagotavlja, da to ne pomeni odhoda Desusa iz Janševe koalicije.

“Ne, glejte, jaz sem prepričan, da se večina članov Desus-a strinja z delom v vladi. Program, koalicijska pogodba je dobra. Seveda imamo pripombe, ki se pojavljajo in ki jih poznate. Ni pa bilo do zdaj nobene resne razprave, da bi tudi iz koalicije izšli, in to seveda v tem primeru ne pomeni kdo bo vodil Desus v tem trenutku, ničesar v tej smeri.”

Glede odzivov s terena na polemike in kakšno je razmerje sil v svetu stranke pa Gantar pravi: “Jaz mislim, da bi bilo sedaj dobro, da do sveta stranke s takimi razpravami zaključimo. Mislim, da smo povedali že več kot dovolj in preveč. Treba je pač razjasniti določene stvari, ki so se dogajale predvsem v zvezi s predsednico, in kot sem že rekel, na zakonit način to rešiti. Kako se bodo pa člani odločali, pa v bistvu ni več v mojih rokah.”

Na vprašanje, ali bo na kongresu kandidiral za novega stalnega predsednika stranke, pa je Gantar dejal, da zelo verjetno ne: “Do sedaj se o tem nismo pogovarjali, bila je tudi diskusija že na zadnjem kongresu, pa na prejšnjem in še na enem kongresu, nikdar se za to nisem odločil, ker enostavno to ni bilo mesto, ki bi me zanimalo. Sem pa pripravljen stranki, v kateri sem že vrsto let, pač pomagati, če bi videli, da jaz lahko pomagam”.

Glede očitkov Pivčeve za časopis Delo, da so poslanci stali ob različnih aferah ob strani Erjavcu, pa Gantar pravi, da gre za dve zelo različni zadevi.

Pivčeva je za Delo dejala: “Ob Patrii, kantah za smeti, arbitražni aferi in vseh drugih aferah je stal ob strani Karlu Erjavcu, zdaj pa mene, ki nisem storila nič nezakonitega in nobenega Slovenca oškodovala niti za evro, poziva k odstopu. Govori, da ne razumem politike. Zelo dobro razumem politiko, ki je v dobro večine in ne le v korist posameznikov. In prav to je tisto, kar nekatere moti. Pomembno je zgolj to, da se me diskreditira in odstrani, vse do skrajnih metod, tudi s policijskimi preiskavami in mogoče tudi pridržanjem.”

Tomaž Gantar: “Veste, jaz mislim, da govorimo o zelo različnih stvareh. Eno je napaka, ki jo lahko naredi minister. Tudi meni lahko nekdo očita, da česa nisem naredil. Vedeti je treba, da tudi te nesrečne kante, danes ni problem niti korak naprej napram letu 2010 ali kdaj je to bilo. In ni rešeno in je pač takrat tudi sam Karl Erjavec odstopil. Ko pa začnemo govoriti o laži, o koruptivnosti, o izkoriščanju javnih sredstev, je pa vprašanje bistveno drugačno in mislim, da kar se mene tiče, popolnoma jasno”.

Glede hipotetične situacije, če Pivčeva po torku ne bo več predsednica stranke, ali bi v tem primeru ostala kmetijska ministrica, pa je Gantar dejal, da v prvi vrsti o ministrih odloča predsednik vlade. “Mi dva s Pivčevo že do sedaj na nivoju vlade, če sem pošten, praktično nisva sodelovala. In neke posebne spremembe v tem ne vidim. Bi bile pa okoliščine sigurno čudne”, zaključuje Gantar.

COMMENTS

Wordpress (0)