(VIDEO) Z današnjim dnem 31. julijem 2020 opolnoči odstopam kot predsednik vlade RS – Tako je Janez Janša, ki mu je seveda posodil glas Sašo Hribar, nagovoril zbrane protestnike na Roški – TOPNEWS.si

(VIDEO) Z današnjim dnem 31. julijem 2020 opolnoči odstopam kot predsednik vlade RS – Tako je Janez Janša, ki mu je seveda posodil glas Sašo Hribar, nagovoril zbrane protestnike na Roški

(VIDEO) Z današnjim dnem 31. julijem 2020 opolnoči odstopam kot predsednik vlade RS – Tako je Janez Janša, ki mu je seveda posodil glas Sašo Hribar, nagovoril zbrane protestnike na Roški

Janez kranjski Janez, ti si z nami danes, je na Roški odmevalo med protestniki, ki so čakali na ‘happening’ – vrhunec sinočnjih protestov, ko naj bi jih nagovoril sam Janez Janša osebno. Na Roški se je kolona protestnikov skoncentrirala pri spominskem obeležju afere JBTZ na Srednji ekonomski šoli Roška. Tam so protestniki priredili krajši satirični program in k besedi povabili več metrov visoko Janševo lutko, ki pa ni takoj spregovorila, zato so se iz množice pojavili medklici “Janez, kje si?”.

Po nekaj minutah je nato končno spregovoril sam Janša, seveda mu je glas posodil Sašo Hribar iz radia Ga Ga. Janez Janša je v krajšem satiričnem nagovoru slovesno naznanil svoj odstop, kar so prisotni pozdravili z navdušenjem in glasnim odobravanjem.

“Z današnjim dnem, 31. julijem 2020 opolnoči odstopam kot predsednik vlade RS. Tudi današnjo odločitev sem sprejel povsem samostojno, nobenih prišepetovalcev nimam, kakor je to bilo v navadi pri politično šibkejših. Tako sem ravnal vedno v življenju. O tem obstajajo številni dokazi. …. Zdaj ste čisto sami, na mojo pomoč nikakor ne računajte več.

S političnimi partnerji in nasprotniki ravnajte vsaj tako neusmiljeno, kot sem ravnal tudi sam. Prizanesljivi bodite do mojih najbližjih, teh pa ni tako veliko. Sojenje, ki bo zagotovo hitro in v glavnem nepravično, saj vam v bistvu zapuščam tako globoko državo, da še nikdar tako polno ni upoštevala moj doprinos državi Sloveniji, k njeni družbeni in politični dinamiki, bogato biografijo in bibliografijo.

Zapora in zaporniškega življenja sem tudi vajen, bi rad imel pisalni stroj, svinčnik in dovolj papirja, da se lahko vrnem k predolgo privezanim koreninam. Kriza covid je bila moj zadnji poskus, da ustvarim svet, kot sem si ga zamislil, poln janšizma, sedidature, zdaj pa bi preostanek življenja rad preživel v svojih lastnih mislih brez laži, sprenevedanja in v pričakovanju rednih obiskov svojega dragega pokončnega prijatelja in učitelja Viktorja Orbana, predvsem vpričo svoje družine…

Srečno Slovenija! Naj bo tvoja naslednja vlada vsaj pol toliko uspešna, kot so bile vse moje”.

Po nagovoru so protestniki Janši očitali, da jih je v preteklosti zmerjal z zombiji, zato so mu skupinsko z dvigom identičnega transparenta sporočili “JBTZOMBI”.

https://twitter.com/rtvslo/status/1289322457048870918
https://twitter.com/starihalj/status/1289285582242197504

Da je “država Janševa ujetnica”, so v dveh nagovorih zelo znanih Slovencev, ki pa se nista želela izpostaviti pri Prešernovem spomeniku, interpretirali dramski umetniki, kritični predvsem do premierja Janše, ki mu je bil tudi posvečen včerajšnji protest. Slišati je bilo mogoče, da “je država ujetnica osebne drame Janeza Janše”, ki da je vedno trdil, da se mu godi krivica. Po njihovih besedah mu gre le za moč in denar ter za razdvajanje ljudi. “Vsakič, ko je prevzel oblast, so sledile čistke na vseh področjih,” so izpostavili.

Protestniki so bili tudi tokrat opremljeni s številnimi pisanimi transparenti, na katerih je pisalo “Stop janšizmu”, “SMC in DeSUS prodane duše”, “Prosim Bog, vrni nam rajši Karla nazaj”, “Nočemo na vlak Janša-Orban-Vučić”, “Stop diktaturi”, “Vlada pada”, “Oblast mora past”, itd. Med njimi pa je vladalo prešerno vzdušje. Eden od protestnikov je tako šaljivo opravičil svojo zamudo z besedami, da “se je sestanek z rumenimi jopiči pač zavlekel”.

Protestniki so tudi ta teden vlado Janeza Janše pozvali k odstopu, saj se po njihovem mnenju celotna koalicija neustrezno odziva na vedno nove afere. Številni so svoje nezadovoljstvo izražali zgolj s transparenti, nekateri pa so prijeli tudi za megafon. “Tukaj smo zato, ker mora vlada pasti” in “Združili smo se proti strahovladi Janeza Janše”, je bilo slišati na Prešernovem trgu.

Na Trgu republike, kjer se je zbrala manjšina protestnikov, po ocenah policije jih je bilo okoli 70, kjer so tudi tokrat za zbrane “odprti mikrofon” in jim omogočili, da povedo svoje misli. Na Trgu Republike je zbrane nagovoril tudi žvižgač Ivan Gale ter reper Zlatko, Jerca Mrzel in nekateri drugi, med njimi tudi Tjaša Prošek, neuradna organizatorka protestov. Skupina glasbenikov s Koroške pa je to storila tudi skozi glasbo.

Po včerajšnjih protestih je tudi dokončno jasno, da so se med protesti, nekateri štejejo, da so bili to petnajsti zaporedni protesti, spet drugi menijo, da so štirinajsti, razvili dve frakciji, ali če si posodimo zgodovinsko primerjavo iz oktobrske revolucije, na ‘manjševike in boljševike’.

Očitno je, da je večinski del, ki se je zbral na Prešernovem trgu, precej bolj organiziran v smislu natančne akcije in performansov, medtem ko se lahko manjšinski del na Trgu republike pohvali s profesionalnim ozvočenjem, ki bi si ga želele tudi politične stranke, saj je vse skupaj potekalo na zavidljivem tehničnem nivoju.

COMMENTS

Wordpress (0)