(VIDEO) Protesti prvič brez ograj – Edini fizični incident med policijo in predstavniki skrajno levičarske skupine, ki je poskušala s kolesi mimo parlamenta priti na Trg republike – Ali kako smo ostali med predstavniki tako imenovane Antife in policisti “robokopi” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protesti prvič brez ograj – Edini fizični incident med policijo in predstavniki skrajno levičarske skupine, ki je poskušala s kolesi mimo parlamenta priti na Trg republike – Ali kako smo ostali med predstavniki tako imenovane Antife in policisti “robokopi”

(VIDEO) Protesti prvič brez ograj – Edini fizični incident med policijo in predstavniki skrajno levičarske skupine, ki je poskušala s kolesi mimo parlamenta priti na Trg republike – Ali kako smo ostali med predstavniki tako imenovane Antife in policisti “robokopi”

Okoli 18.30 se je na Prešernovem trgu najprej zbralo okoli 80 samooklicanih rumenih jopičev. Tam jih je pričakala maskota – lutka predsednika vlade Janeza Janše. Kljub začetnemu kaosu, ko so Prešernov trg nekaj časa zasedali udeleženci protestov proti Janši kot tudi njegovi zagovorniki, do večje konfrontacije sicer tudi številčno zelo različnih skupin ni prišlo.

Prvi shod se je pričel okoli 18. ure, ko so se protestniki v rumenih jopičih pričeli zbirati na Prešernovem trgu. Na transparentih so se zavzeli proti anarhiji, med njihovimi vzkliki pa je bilo slišati, da so Slovenci na svoji zemlji, kar da ne velja za protivladne protestnike. Na enega od transparentov so narisali tudi svastiko in rdečo zvezdo ter med njima narisali enačaj. “Naših vojakov ne boste blatili,” so še zapisali na transparent in skandirali, da se zavzemajo za Slovenijo in za vojsko na mejah. Vmes so prepevali nekatere domoljubne pesmi. Zbrana skupina okoli 80-ih protestnikov je nato s Prešernovega trga odšla na Trg republike, kasneje pa pred poslopje RTVS, tako da razen zmerjanja in verbalnih spopadov do nekega resnega fizičnega incidenta ni prišlo.

Če so na prejšnjih protestih policisti varovali ogranjeni parlament in večino Trga republike, tokrat ni bilo nobenih ograj, policisti pa so v glavnem poskrbeli, da ni prišlo do resnejših incidentov med obema skupinama protestnikov. Edini incident se je zgodil, ko je skupina v črno oblečenih in zamaskiranih protestnikov s kolesi poskušala priti do Trga republike mimo parlamenta po Šubičevi ulici, kjer so jih zaustavili tako imenovani “robokopi” – policisti, oblečeni v specialno zaščitno opremo.    

Okoli 2500 zbranih protivladnih protestnikov je namreč po sprehodu po klasični trasi prišlo pred parlament – na Trgu republike, kot rečeno, tam namreč ni bilo ograje. Je pa bilo v središču prestolnice ogromno policije, ki je budno spremljala dogajanje, dokumentirala ga je tudi z videonadzorom, ter pazila, da ni bilo incidentov. Ker ničesar niso želeli prepustiti naključju, so bili v središču Ljubljane tudi pripadniki posebne policijske enote in nekaj konjenikov.

Je pa okoli deset protivladnih protestnikov približno ob 17.30 skušalo s stolpa Ljubljanskega gradu spustiti zastavo s prečrtanim kljukastim križem, a so jim to preprečili varnostniki.

Na Trgu republike so protestniki razgrnili platno s prekrižano svastiko. 

COMMENTS

Wordpress (0)