(VIDEO) Bolnišnice v Gazi, še posebej Al-Shifa, kot podobe iz pekla – Medtem, ko narašča ogorčenje nad usodo nedonošenčkov v bolnišnici v Gazi, Izrael ponuja inkubatorje in gorivo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bolnišnice v Gazi, še posebej Al-Shifa, kot podobe iz pekla – Medtem, ko narašča ogorčenje nad usodo nedonošenčkov v bolnišnici v Gazi, Izrael ponuja inkubatorje in gorivo

(VIDEO) Bolnišnice v Gazi, še posebej Al-Shifa, kot podobe iz pekla – Medtem, ko narašča ogorčenje nad usodo nedonošenčkov v bolnišnici v Gazi, Izrael ponuja inkubatorje in gorivo

Bolnišnice v Gazi, še posebej Al-Shifa, so pritegnile pozornost sveta in postale ena največjih in najbolj spornih vojnih zgodb, saj jim je zmanjkalo goriva in virov sredi ogromnega pritoka bolnikov, ranjenih v izraelskih zračnih napadih. Izrael je večkrat trdil, da se Hamas skriva v predorih pod bolnišnicami v Gazi, tudi pod Al-Shifo – kar so tako Hamas kot bolnišnični delavci zanikali.

Vendar so podobe ranljivih dojenčkov in obupane prošnje medicinskega osebja Al-Shife za gorivo za delovanje bolnišnice vzbudile močno naklonjenost javnosti. A,eriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek dejal, da upa in pričakuje, da bo v zvezi z bolnišnico “manj vsiljivih dejanj” in da je treba bolnišnico “zaščititi”.

Medtem ko narašča ogorčenje nad usodo dojenčkov v bolnišnici v Gazi, Izrael ponuja inkubatorje in gorivo Zdravniki in zdravstveni uradniki v Gazi pravijo, da so javne poteze Izraela neustrezne glede na ogromne potrebe Al-Shife poroča NBC News.

 

V nedeljo zvečer so izraelske obrambne sile objavile videoposnetek, ki prikazuje vojake, ki odlagajo 300 litrov (približno 79 galon) goriva pri vhodu v Al-Shifa, in napovedale evakuacijsko pot za ljudi v kompleksu, naj pobegnejo. V ponedeljek je prišla obljuba, da bo IDF uskladila dostavo inkubatorjev v Al-Shifa, po poročilih, da so tam nedonošenčke zaradi pomanjkanja električne energije morali odstraniti iz inkubatorjev. Nato je v torek IDF delila fotografijo ženske vojaka, ki pomaga pri nalaganju mobilnih inkubatorjev v kombi, za katerega je tiskovni predstavnik IDF dejal, da bo uporabljen za prenos ogroženih dojenčkov iz bolnišnice.

“Poskušamo pripeljati inkubatorje, ki bi lahko pomagali prenašati dojenčke iz bolnišnice Shifa v druge kraje na jugu, kar bo pomagalo zaščititi dojenčke v bolnišnici,” je dejal tiskovni predstavnik IDF, podpolkovnik Peter Lerner.

IDF je na brifingu pozneje v torek dejal, da so inkubatorji prišli iz izraelske bolnišnice Tel Hashomer in so “namenjeni uporabi za premestitev nedonošenčkov v varnejši prostor.” Na vprašanje, kako jih bodo dostavili v Al-Shifa, je tiskovni predstavnik podpolkovnik Amnon Shefler dejal, da usklajevanje z bolnišnico “še ni zaključeno.” Dr. Ahmed El Mokhallalati, plastični kirurg v Al-Shifi, je dejal, da bolnišnica še ni dobila “ustrezne ponudbe” IDF za evakuacijo dojenčkov.

Izraelske sile so v torek delile sliko, za katero pravijo, da prikazuje prizadevanja za prevoz inkubatorjev iz Izraela v bolnišnico Al-Shifa v Gazi.

ZDA so včeraj na podlagi lastnih obveščevalnih podatkov palestinsko skrajno gibanje Hamas obtožile, da bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije, poročajo tuje tiskovne agencije. Med njimi tudi bolnišnico Al Šifa, ki jo je obkolila izraelska vojska in ki zaradi pomanjkanja goriva za električne generatorje ne deluje več.

Hamas in palestinska skupina Islamski džihad imata v bolnišnici Al Šifa poveljniški in nadzorni center, je v letalu na poti s predsednikom Joejem Bidnom v San Francisco novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Dodal je, da je takšno ravnanje vojni zločin. Dejal je še, da obe palestinski islamistični skupini uporabljata nekatere bolnišnice na območju Gaze, vključno z bolnišnico Al Šifa, in predore pod njimi za prikrivanje in podpiranje svojih vojaških operacij ter za zadrževanje talcev. Zlasti pa za skladiščenje orožja.

“Ne podpiramo zračnih napadov na bolnišnico in ne želimo izmenjave ognja v bolnišnici, kjer se nedolžni, obubožani in bolni ljudje preprosto skušajo zdraviti,” je dodal. V bolnišnici Al Šifa je ujetih več tisoč civilistov, ZN pa razmere opisujejo kot grozljive. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da Washington zahteva, da paciente evakuirajo popolnoma varno, evakuacije pa mora prevzeti tretja stran, navaja AFP.

 

COMMENTS

Wordpress (0)