(FOTO, VIDEO) EKSKLUZIVNO! – Objavljamo dokument (elaborat), na podlagi katerega je policija ob državni proslavi ob Dnevu državnosti blokirala polovico Ljubljane – TOPNEWS.si

(FOTO, VIDEO) EKSKLUZIVNO! – Objavljamo dokument (elaborat), na podlagi katerega je policija ob državni proslavi ob Dnevu državnosti blokirala polovico Ljubljane

(FOTO, VIDEO) EKSKLUZIVNO! – Objavljamo dokument (elaborat), na podlagi katerega je policija ob državni proslavi ob Dnevu državnosti blokirala polovico Ljubljane

Potem ko so se v javnosti pojavili podatki o tem, da je sredino državno proslavo varovalo skoraj 500 policistov, smo včeraj na Topnews.si pridobili dokument – elaborat, na podlagi katerega je nastala popolna zapora peš površin in cest v mestu.

Iz dokumentov je razvidno, da je generalni sekretar vlade Božo Predalič na Mestno občino Ljubljana naslovil zahtevo za popolno zaporo tako imenovanih peš con od Dvornega trga, Kratke steze, Gledališkega stolpa, križišča Wolfove in Gospodarske ulice, Gruberjevega stopnišča, vhoda in izhoda iz parkirne hiše na Kongresnem trgu, Filharmonije in Plečnikovega prehoda.

Poleg tega pa tudi popolna zapora za promet na Slovenski cesti, vozišča med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto ter zapora križišč Slovenske cesta in Erjavčeva, cest ter križišč Slovenske ceste z Šubičevo ulico.

Po številnih odzivih na dogajanje ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu se je na obsežno zaprtje središča mesta včeraj odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je celotno zadevo označil za “pretirano in nerazumljivo”.

Kot je pojasnil Janković, se policija lahko sama odloči, kaj bo zaprla, mora pa o tem obvestiti lokalno skupnosti. Dokument, ki ga je pripravila policija in ga pred obeležitvijo Dneva državnosti posredovala občini, je po besedah Jankovića “izkazoval preostro željo po zapiranju mesta”.

Policija je po njegovih besedah namreč napovedala zaporo Kongresnega trga ter Trga republike in dostopa do njega. Brez napovedi pa so nato zaprli še Hribarjevo nabrežje, ki pa nima vpliva na Kongresni trg, na katerem je potekala proslava, je poudaril Janković.

Kritičen je bil tudi do močno okrepljene prisotnosti policije ob robu slovesnosti. Po njegovi oceni je bilo policistov več kot na kakšni tekmi med ljubljanskim in mariborskim nogometnim klubom ob prisotnosti gledalcev.

Dokument – elaborat, ki ga objavljamo, dokazuje, da je šlo po oceni varnostnih strokovnjakov za absolutno pretiravanje glede zapore ulic, parkirišč in garaže glede na širše območje prireditve.

Zato ni bilo nobenega varnostnega razloga glede na oceno ogroženosti glede terorizma ali indicev o kakšnem fizičnem ogrožanju prireditve ali udeležencev.

Prava primerjava bi bila z dokumentom o lanski enaki prireditvi, ker nikdar do sedaj ni bilo takšnih zapor ob tovrstni prireditvi, kar je pa najbolj pomembno, tudi, če je bil Kongresni trg pred leti cel ograjen, je bilo možno na več mestih priti skozi varnostna vrata preverjanja do ožjega ograjenega prireditvenega prostora za povabljence, ki so sedeli.

Publika je lahko opazovala in spremljala prireditev ob ograji. Nikdar v 29-letni zgodovini državnih proslav pa se do sedaj še ni zgodilo, da bi bili državljani na največji državni praznik popolnoma izločeni iz bližine prireditvenega prostora. Na družbenih medijih je bilo potem veliko komentarjev v stilu, “da se sedanja vladajoča garnitura paranoično boji soočenja s Slovenci, s slovensko javnostjo”.

Policija je očitno zaradi alternativne proslave oziroma napovedanih protestov izločila tudi fizično prisotnost slovenske javnosti, razen nekaj povabljencev, ki so sedeli ločeno kot na kakšni “žalni slovesnosti”, kot je zadevo komentiral eden od opazovalcev dogajanja.

Policija je po dogodkih uradno sporočila, “da je na Kongresnem in Prešernovem trgu opravljala naloge za vzdrževanje javnega reda in miru, zagotavljala varnost udeležencev protestnih shodov in udeležencev državne proslave, urejala promet in izvajala nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. “Glede na znane okoliščine in pridobljene informacije glede protestov je bilo gibanje na delu Trga republike, Kongresnemu trgu in ulicah neposredno ob Kongresnem trgu omejeno z varovalnimi ograjami”.

Kljub vsem zaporam in prisotnosti policije pa se je očitno zgodil incident z Zlatanom Čordićem. Policisti so pri varovanju shoda opravili 17 postopkov ugotavljanja identitete in ugotovili dve kršitvi zakona o varstvu javnega reda in miru. Policija pa nadaljuje z zbiranjem obvestil glede dogodka in se bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepalo v skladu z zakonodajo.

Zbiranje obvestil se očitno nanaša na dva incidenta. Prvega, ki se je zgodil na Kongresnem trgu, ko je reper Zlatan Čordić – Zlatko z megafonom vstopil na varovano območje na Kongresnem trgu, od koder so ga pregnali varnostniki. Zlatan Čordić je, kot pravi, protestiral proti temu, da je bilo območje proslave močno varovano in da je bil državni vrh ločen od navadnih ljudi.

Predsednik in poslanec SNS Zmago Jelinčič, ki ga na proslavi sicer ni bilo (kot je znano, je bil pred tem na predstavitvi knjige Udba in akcija Sever Igorja Omerze v restavraciji SEM), je kasneje zapisal, da bi morali zaradi incidenta zamenjati celotno varnostno službo in »subverzivne elemente v policiji«, češ da dogodek meče slabo luč na Slovenijo, ki bo naslednje leto predsedovala EU.

Eden od varnostnih strokovnjakov, ki pa ne želi biti imenovan, njegovo ime hranimo v redakciji, je sicer prepričan, “da je bil incident z Zlatkom Čordićem dogovorjen, ker je glede na več krogov fizičnega in tehničnega varovanja bilo nemogoče priti do prireditvenega prostora. In tudi, ko je tam skakal in bil z megafonom, je bila reakcija policistov v civilu in uniformi medla, počasna, popolnoma nelogična glede na vse ostale varnostne ukrepe, da je lahko Čordić izvajal “napad” na prireditev in s tem “pokril” take drastične ukrepe glede zapiranja celotnega prostora. In da je potem lahko “pobegnil”, ne da bi ga zaustavili, legitimirali, kaznovali, “vrgli na tla”, ta je pa zelo lovska,” je zadevo komentiral eden od strokovnjakov za varnost.

Čordić, ki je sicer potem, ko se je pretihotapil na prireditveni prostor, čakal do konca nastopa predsednika Boruta Pahorja, je svoj skorajšnji podvig označil za “umetniško uprizarjanje”, nato pa, ko je aplavz potihnil, zakorakal v smeri odra in z megafonom predsednika Slovenije Boruta Pahorja vprašal, “na kaj smo lahko ponosni, če nam ne dovolijo omenjati narave, kulture, športa, samostojnih podjetnikov”.

Čordića so policisti pozneje ustavili in ga legitimirali. Na vprašanje, kdaj je bil rojen, je odvrnil, da na pravoslavni srbski božič. Policist mu je na to dejal, da ne ve, kdaj je to, ker ni veren. Zlatan Čordić pa mu je odgovoril: “A gospodu Janši ste pa verni?”

Na vprašanje policista, kako je prišel na varovano območje na Kongresnem trgu, je odgovoril: “Šel sem po poti spominov in tovarištva, kjer so kaplje krvi mojih prednikov. Kjer je moja domovina, se želim svobodno sprehajati,” je, kot je razvidno iz posnetka, policistu pojasnil Čordić.

Notranji minister Aleš Hojs je po celotnem dogajanju na tviterju zapisal, da so se “varnostne ocene policije, ki so narekovale širše zavarovanje kongresnega trga, izkazale za pravilne. Kje bi končali anarhisti, če je celo “kulturnik” Zlatko poskušal motiti oz. blatiti proslavo in predsednika države ter slavnostnega govornika Boruta Pahorja? Ti so uspeli izven trga poškodovati vozila Slovenske vojske,” je še pripomnil Hojs.

Drug incident, povezan s sredinim varovanjem državne proslave, pa se je zgodil pred Dramo na Slovenski cesti in je povezan z Gardo Slovenske vojske, ki ga je zabeležila kamera Topnews.si in Top Tv, sicer ga sploh ne bi bilo, vsaj v javnosti ne, pa je, ko so sicer redki protestniki vzklikali gardistom “izdajalci, izdajalci”.

V sindikatu Slovenske vojske so se zato odločili, da za zaščito njenih pripadnikov ukrepajo in na okrožno državno tožilstvo podajo kazensko ovadbo zaradi sramotenja Republike Slovenije zoper neznanega storilca.
“V Sindikatu vojakov Slovenije se ne moremo znebiti občutka, da se žaljivi nastopi zoper Slovensko vojsko iz parlamenta selijo na ulico med državljanke in državljane Slovenije. Naj spomnimo samo na izjavo poslanca o pošiljanju pripadnikov Slovenske vojske na roparske misije na bližnji Vzhod. V Sloveniji ne moremo in ne smemo dopustiti ter nemo spremljati, da bo žaljenje in sramotenje Slovenske vojske in njenih pripadnikov postalo družbeno sprejemljivo, še posebej ne s kaznivimi dejanji,” so prepričani v sindikatu.

Pri tem še dodajajo, da takšen odnos do pripadnikov Slovenske vojske ni niti malo vzpodbuden za pridobivanje novih vojakov in je iz tega razloga potrebno storilce kaznovati.

COMMENTS

Wordpress (0)