Katoliški washingtonski nadškof: Trump je kršil verska načela cerkve – TOPNEWS.si

Katoliški washingtonski nadškof: Trump je kršil verska načela cerkve

Katoliški washingtonski nadškof: Trump je kršil verska načela cerkve

Katoliški nadškof v Washingtonu je ostro kritiziral obisk predsednika Donalda Trumpa v centru, posvečenem papežu Janezu Pavlu II. v času množičnih protestov v ZDA, obisk pa označili za manipulacijo, je danes poročal BBC.

Trump je na volitvah 2016 zmagal z močno podporo belih katoličanov in evangeličanskih kristjanov.

Katoliški washingtonski nadškof: Trump je kršil verska načela cerkve

Le nekaj mesecev pred naslednjimi predsedniškimi volitvami, na katerih upa, da bo osvojil drugi mandat, Trump poskuša pridobiti te volivce, zato se je v ponedeljek fotografiral s svetim pismom pred škofijsko cerkvijo, v torek pa je obiskal center, posvečen Janezu Pavlu II.

Pred Trumpovim odhodom v nacionalno svetišče svetega Janeza Pavla II. je v torek nadškof Wilton D. Gregory dejal, da obisk krši verska načela cerkve in dodal, da bi morali katoličani braniti pravice vseh ljudi.

“Zdi se mi zmedeno in ponižujoče, da kateri koli katoliški verski objekt dovoli, da je tako grozno zlorabljen in manipuliran na način, ki krši naša verska načela, ki nas pozivajo, da branimo pravice vseh ljudi, tudi tistih, s katerimi se ne strinjamo,” je v izjavi dejal nadškof.

Obsodil odganjanje protestnikov, da bi se Trump lahko fotografiral s svetim pismom

Nadškof Gregory je tudi v ponedeljek obsodil odganjanje protestnikov v bližini Bele hiše, da bi Trump lahko obiskal episkopsko cerkev, poškodovano na protestih, in se pred predstavniki medijev fotografiral s svetim pismom v roki.

Janez Pavel II. “ne bi odobril uporabe solzivca in drugih odvračilnih sredstev za utišanje, odganjanje ali ustrahovanje (protestnikov) zaradi priložnosti fotografiranja pred sakralno stavbo,” je dejal nadškof Gregory.

Nadškof Gregory je prvi Afroameričan, ki vodi washingtonsko nadškofijo.

Washingtonovo nacionalno svetišče svetega Janeza Pavla II. upravljajo Kolumbovi vitezi, največja katoliška bratovščina na svetu.

Škofinja episkopske cerkve v Washingtonu Mariann Budde je obsodila Trumpovo potezo, tako kot škof Michael Curry, glavni pastor in vodja sveta škofovske cerkve, ki je kritiziral Trumpovo potezo, ker cerkev in sveto pismo uporablja za volilno kampanjo.

“Potrebujemo našega predsednika in vse, ki so na funkcijah, kot moralne voditelje,” je dejal v izjavi.

COMMENTS

Wordpress (0)