Grožnja, da bi se na slovenskih ulicah že kmalu odvil ameriški scenarij – Podporniki vlade Janeza Janše napovedujejo “podporo tudi na ulici” – Nevarna razmerja bi se hitro lahko spremenila v spopade med nasprotniki in zagovorniki vlade – TOPNEWS.si

Grožnja, da bi se na slovenskih ulicah že kmalu odvil ameriški scenarij – Podporniki vlade Janeza Janše napovedujejo “podporo tudi na ulici” – Nevarna razmerja bi se hitro lahko spremenila v spopade med nasprotniki in zagovorniki vlade

Grožnja, da bi se na slovenskih ulicah že kmalu odvil ameriški scenarij – Podporniki vlade Janeza Janše napovedujejo “podporo tudi na ulici” – Nevarna razmerja bi se hitro lahko spremenila v spopade med nasprotniki in zagovorniki vlade

“Podporniki vlade zbrali že preko 100 tisoč plebiscitarnih podpisov! Kmalu se pričakuje tudi podporo na ulici! Še vedno ste lepo vabljeni, da podpišete peticijo v podporo aktualni vladi Janeza Janše in da k njenemu podpisu povabite še koga, saj je podpora vladi v teh kriznih časih ključna.” Tako se glasi eden od tvitov, ki je bil objavljen včeraj, ki povzema pisanje vladi naklonjene Nove24TV, kjer v podpornike vlade Janeza Janše sprašujejo tudi, ali bi se udeležili provladnih protestov.

Ali se boste udeležili shodov v podporo vladi, takoj ko bo to mogoče? O shodih boste obveščeni po e-pošti. S podpisom peticije se strinjate, da vam organizator pošilja obvestila v zvezi s shodi.

Na družbenih omrežjih so se začela pojavljati ugibanja, kaj pomeni “100 000 plebiscitarnih podpisov podpore.

“Mnogi se sprašujejo, zakaj je potrebno s peticijo podpreti vlado Janeza Janše. Znano je namreč, da velika večina ljudi podpira aktualno vlado, še zlasti v njenih prizadevanjih na zdravstvenem in gospodarskem področju z namenom blaženja posledic, ki jih je za seboj pustila pandemija novega koronavirusa. Težava pa je predvsem v tem, ker je glas tihe večine premalo slišan v levičarskih osrednjeslovenskih medijih. Težava je tudi v tem, ker tiha večina ni dovolj dobro organizirana. Prav zato je to nujno potrebno spremeniti in se organizirati, da bo v osrednjih medijih slišan njen glas. V kratkem pa se pričakuje, da se bo glas večine slišal tudi na ulicah, in sicer nemudoma, ko bo to mogoče. V delu slovenske javnosti namreč obstaja sveto prepričanje, da izključno določenim pripada pravica do vladanja. In če pride na oblast nekdo, ki jim ni po volji, ga poskušajo nemudoma diskreditirati kot nesposobnega in pokvarjenega, predvsem pa zrušiti to, zanje nepriljubljeno vlado, in sicer ne glede na ceno, ki jo plačujemo vsi slovenski državljani, kar je povsem nedemokratično,” je zapisano kot utemeljitev, zakaj podpisati peticijo v podporo Janši in zakaj je potrebno organizirati kontra proteste.

V primeru dvojnih demonstracij bo imela precej dela policija, ki bo morala preprečiti morebitne stike oziroma spopade med protestniki. Eden takih protestov, ko so se v Ljubljani na eni strani zbrali zagovorniki in na drugi strani nasprotniki, je bil nazadnje leta 2016, ko so se na dveh ločenih shodih zbrali tisti, ki so proti nastanitvi migrantov, in tisti, ki temu ne nasprotujejo.

Dodaten problem pa je, da je policija na mejo s Hrvaško napotila dodatnih tisoč policistov, v boju z ilegalnimi migracijami pa jim pomaga tudi zračna podpora. Če bo večina policistov napotena na mejo, bo težko varovala še protestne shode v Ljubljani. Protestniki, ki so se pred štirimi leti zbrali v podporo beguncem, so vztrajali na Kotnikovi ulici, dokler tja niso prispeli tudi protestniki, ki so nasprotovali migrantom. Številni policisti so obe skupini ločili z barikadami, naredili so tudi živi zid. Tako sta bili skupini oddaljeni okoli 30 metrov.

Glede na napovedi, da se bodo kolesarski protesti ob petkih nadaljevali tudi v poletnih mesecih, mimogrede protesti proti Orbanovi vladi so ob vzponu Viktorja Orbana trajali skoraj tri leta, se nam obeta dolgo vroče poletje in nemirna politična jesen. Še posebej, če bodo glede na napovedi na ulice prišli tudi podporniki vlade, kot napovedujejo “zelo kmalu”.

Za dodatne politične napetosti pa je včeraj poskrbela še popolna razklanost med pozicijo in opozicijo v parlamentu, kjer je včeraj SAB zavrnil možnost partnerstva za razvoj, čeprav je Janez Janša še dan prej napovedal, da bosta sporazum o sodelovanju podpisali dve opozicijski stranki, poleg Jelinčičeve SNS tudi Alenka Bratušek, vendar je včeraj po seji izvršilnega odbora stranke Alenke Bratušek ta opcija očitno padla v vodo, čeprav je bilo iz različnih virov potrjeno, da je sodelovanje opozicijskega SAB-a z koalicijsko vlado Janeza Janše tako rekoč gotovo dejstvo, saj naj bi imel Janša Bratuškovo “v pesti” zaradi drugih zadev.

COMMENTS

Wordpress (0)