George Bush: Poslušajte protestnike! Primer Floyd je “šokanten neuspeh” države v boju proti rasizmu – TOPNEWS.si

George Bush: Poslušajte protestnike! Primer Floyd je “šokanten neuspeh” države v boju proti rasizmu

George Bush: Poslušajte protestnike! Primer Floyd je “šokanten neuspeh” države v boju proti rasizmu

Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush je dejal, da je atentat na Georgea Floyda pokazal “šokanten neuspeh” države v boju proti rasizmu in pozval vlado, naj upošteva zahteve protestnikov.

Busheva izjava dokazuje, da se njegovo stališče razlikuje od stališča predsednika Donalda Trumpa. Čeprav njegovega imena ni omenil, pa Bush meni, da je odmik od ameriških vrednot sprožil proteste po vsej državi.

“Edini način, da sami sebe vidimo v pravi luči je, da prisluhnemo glasovom številnih prizadetih in žalujočih,” je dejal nekdanji republikanski predsednik Bush.

“Tisti, ki želijo utišati te glasove, ne razumejo pomena Amerike ali tega, kako ona postaja boljše mesto,” je dodal.

Protesti trajajo že devet dni

Povod za večje proteste po državi, ki potekajo že več kot teden dni, je bila smrt neoboroženega črnca Georgea Floyda med nasilnim prijetjem v Minneapolisu 25. maja.

Policist je, medtem ko so mu trije kolegi stali ob strani, več kot osem minut s kolenom klečal na vratu pokojnega Floyda, Floyd pa ga je nemočno prosil, naj preneha, ker ne more dihati.

Proteste so v mnogih krajih zaznamovali nasilje, ropanje in vandalizem, ameriški predsednik pa prosi guvernerje in župane za strožji pristop do protestnikov, ki jih zmerja z grdimi imeni, in najavil uporabo vojske za boj proti protestnikom.

Trump kritiziral New York

“New York so prevzeli roparji, tatovi, radikalna levica in vse druge vrste bednega življenja in goljufi,” je včeraj na tviterju zapisal Donald Trump.

Bush je dejal, da sta bila z ženo Lauro pretresena zaradi “brutalne Floydove zadušitve”.

Floydov primer sproža vprašanja, s katerimi se moramo soočiti, je dejal Bush.

“Dejstvo, da se številne Afroameričanom, zlasti mlade moške, maltretira in se jim grozi, je tragičen neuspeh,” je dejal Bush, ki je bil predsednik od leta 2001 do 2009.

“Ta tragedija med številnimi drugimi podobnimi tragedijami sproža zelo pozno vprašanje: Kako bomo odpravili sistemski rasizem v naši družbi?” je zaključil Bush.

COMMENTS

Wordpress (0)