Vlada v poročilu “pokrila” ministra Zdravka Počivalška in izpostavila predvsem bivšega premiera Marjana Šarca – Posebno pozornost so v poročilu namenili Ivanu Galetu, ki je očitke komentiral na Facebooku – TOPNEWS.si

Vlada v poročilu “pokrila” ministra Zdravka Počivalška in izpostavila predvsem bivšega premiera Marjana Šarca – Posebno pozornost so v poročilu namenili Ivanu Galetu, ki je očitke komentiral na Facebooku

Vlada v poročilu “pokrila” ministra Zdravka Počivalška in izpostavila predvsem bivšega premiera Marjana Šarca – Posebno pozornost so v poročilu namenili Ivanu Galetu, ki je očitke komentiral na Facebooku

Poleg nekdanjega premiera Marjana Šarca sta v negativni luči prikazan tudi namestnik direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška Ivana Galeta oziroma pogodbe, ki sta jih podpisala, kljub domnevnemu nasprotovanju oziroma drugačnim navodilom iz MGRT-ja in ministra Zdravka Počivalška.

V poročilu je Janševa vlada najbolj kritična do predsednika prejšnje vlade Marjana Šarca. “Že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da Marjan Šarec kot predsednik 13. vlade očitno ni vestno ravnal v službi. Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meje z Italijo,” pišejo.

Dodajajo, da je Slovenija epidemijo razglasila šele dan zatem, ko je WHO razglasila pandemijo in 14 dni pozneje, kot so to storile nekatere od Italije mnogo bolj oddaljene Baltske države. Iz korespondence tedanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra izhaja, da mu takratni premier Marjan Šarec hitrejšega ukrepanja v posamičnih primerih prej ni dovolil oziroma ga je celo aktivno preprečeval.

Vlada je objavila Poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah. Ob koncu poročila, ki ga je skupaj pripravilo šest ministrstev, ugotavljajo, da je prejšnji premier Šarec ravnal nevestno in celo izpolnil znake kaznivih dejanj.

“Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meja z Italijo,” so zapisali. Poročilo bodo poslali v parlament in na policijo.

“Z zavestno kršitvijo določbe tega zakona je Marjan Šarec kot predsednik vlade, čeprav je vedel, da lahko zaradi tega nastane škoda na zdravju ljudi kot javni dobrini, in je ta škoda, kot je splošno znano, glede na število obolelih in umrlih res nastala, očitno nevestno ravnal v službi. Njegovo ravnanje oziroma opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tako tudi elemente kaznivega dejanja po 177. členu Kazenskega zakonika,” navaja poročilo.

Šarec o poročilu: Pričakovano, v stilu “mi smo super, odlični, če je pa karkoli spornega, je kriv MŠ”.

Na poročilo se je prek tviterja že odzval Šarec in zapisal: “Končno smo dočakali poročilo vlade o nakupih zaščitnih sredstev. Pričakovano, v stilu “mi smo super, odlični, če je pa karkoli spornega, je kriv MŠ”. Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja, na katerem bo natisnjeno. Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu.”

Poročilo podrobno opisuje razmere na trgu zaščitne opreme ob nastopu Janševe vlade in opisuje razloge, zakaj se niso odločili za neposredne nakupe pri dobaviteljih.

“Z velikimi napori in požrtvovalnim delom ljudi, ki so bili vpeti v nabave zaščitne opreme, donacijami in hitrim odzivom številnih domačih proizvajalcev, nam je uspelo zagotoviti nujno potrebno opremo in s tem omogočiti nemoteno delovanje vseh v epidemiji najbolj izpostavljenih ustanov in služb. Da bi pojasnili vse postopke nabave zaščitne opreme, vlogo oseb, ki so bile vpete vanjo in ovrgli neutemeljene sume in očitke, smo pripravili natančno in z dokumenti dokazljivo poročilo.

Vlada v poročilu tako pokrije odločitev Zdravka Počivalška glede avansa Geneplanetu in izpostavi predvsem Ivana Galeta, ki se je danes že odzval na očitke, da je podpisoval pogodbe brez soglasja oziroma navodil ministrstva za gospodarstvo.

“Posebej velja izpostaviti podpise pogodb, pri katerih je Ministrstvo za gospodarski razvoj intehnologijo zaznalo nepravilnosti. Gre za podpisano pogodbo dne 20. 3. 2020 s podjetjem OECOd.o.o., katere podpisnik je bil Ivan Gale. V pogodbi je bila predvideva nabava 2 milijona troslojnih kirurških mask po ceni 0,35 evra na kos in 1 milijon mask tipa FFP2 po ceni 2,3 EUR na kos.

Skupna vrednost pogodbe je znašala 3 milijone evrov (brez DDV). Rok pogodbene dobave je bil 23. 4. 2020. Še pred iztekom predvidenega pogodbenega roka dobave je ZRSBR dne 1. 4. 2020 Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagal sklenitev aneksa k pogodbi, kjer je bilopredlagano povišanje cen in s tem skupne vrednosti iz 3 milijonov evrov (brez DDV) na 4,9milijona evrov (brez DDV) ter podaljšanje dobavnega roka na 15. 5. 2020. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ZRSBR-ju ni izdalo soglasja za sklenitev aneksa.

Istega dne, 20. 3. 2020, je ZRSBR sklenil pogodbo s podjetjem MD GLOBAL d.o.o., katere podpisnik je bil Ivan Gale. V pogodbi je bila predvidena dobava 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2 v znesku 9.968.000 evrov (brez DDV) po ceni 3,56 evrov na kos. Pogodbeni rok dobave je bil 27. 3. 2020. Na koordinaciji pri ministru za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravku Počivalšku je bila kljub predlogu ZRSBR, da se podjetju podpiše aneks za podaljšanje roka izpolnitve sprejeta odločitev, da se aneks ne podaljša, saj gre za nezanesljivega pogodbenega partnerja (podjetje je bilo podjetje v preteklosti poznano tudi po prevarah). Poleg tega je znesek pogodbene vrednosti predstavljal večkratnik prometa podjetja iz leta 2018 (to je 1.663.305 evrov).

Na podlagi navedenega ni bilo realno pričakovati, da bo podjetje maske dobavilo v podaljšanem roku. Dne 14. 4. 2020 je ZRSBR s podjetjem Sla marketing d.o.o. sklenil pogodbo, katere podpisnik je bil Ivan Gale in sicer za dobavo 2 milijona troslojnih kirurških mask v vrednosti 1,8 milijonov evrov(brez DDV) po ceni 0,90 evrov na kos. ZRSBR je podpisal pogodbo, čeprav je minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek dne 10. 4. 2020 na redni koordinaciji povedal, da se zadeve v Sloveniji počasi umirjajo in da je k podpisovanju pogodb potrebno pristopiti bolj racionalno. Nenavadno je bilo tudi to, da je dobavitelj na dan podpisa pogodbe že dobavil zaščitno opremo v obsegu 1,4 milijonov zaščitnih mask.

Direktor Zavoda Anton Zakrajšek je za čas svoje odsotnosti za vodenje ZRSBR pooblastil Ivana Galeta, ki pa je odgovornost za podpis pogodb prevzel samo v določenih primerih, podpisnik velike večine pogodb pa je bil Lojze Černe,” je med drugim zapisno v poročilu.

Ivan Gale je na Facebooku že dopoldne pojasnil ozadje podpisa pogodbe s SLA MARKETING, d.o.o., ki mu jo med drugim očitajo v poročilu in ki ga izpostavlja minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

“Žalostno je to, da je minister po mojih razkritjih začel serijsko lagati v javnosti. Razumem, da je to počel, ko sem bil v njegovi pisarni. Sem se navadil. Ampak da si to upa početi javno, pa mora biti z njim nekaj hudo narobe. Najbolj žalostno pri vsem pa je, da mu predsednik vlade zaupa,” je zapisal Gale.

Pojasnilo za SLA MARKETING d.o.o. pošiljam, katerega mi je minister Počivalšek »gor metal«. G. Podobnik je omenjal, da…

Objavil/a Ivan Gale dne Torek, 05. maj 2020

Vladno poročilo objavljamo v celoti:

porocilo-final-200506_compressed

COMMENTS

Wordpress (0)