Matej Tonin, ki si je politično kariero “betoniral” na zaposlitvi znanke Marjana Šarca na Sovi, zdaj joka, ker mediji omenjajo njegovo mamo – Je spopad za maske spopad med SDS, SMC in NSi za provizije? – TOPNEWS.si

Matej Tonin, ki si je politično kariero “betoniral” na zaposlitvi znanke Marjana Šarca na Sovi, zdaj joka, ker mediji omenjajo njegovo mamo – Je spopad za maske spopad med SDS, SMC in NSi za provizije?

Matej Tonin, ki si je politično kariero “betoniral” na zaposlitvi znanke Marjana Šarca na Sovi, zdaj joka, ker mediji omenjajo njegovo mamo – Je spopad za maske spopad med SDS, SMC in NSi za provizije?

Vse se vrača, vse se plača, bi lahko rekli za najnovejšo afero, ki je minuli vikend zaposlovala medije. Medtem ko je Matej Tonin kot predsednik komisije za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami več mesecev preiskoval zaposlitev znanke nekdanjega premierja “Lepe N” v Sovi, je zdaj “fasal” afero, ki je v primerjavi z eno zaposlitvijo težka 30 milijonov evrov.

Marjan Šarec Mateju Toninu ni ostal dolžan in je na tviterju pred dnevi zapisal, da “minister za obrambo bolj deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo”.

https://twitter.com/Je_rca/status/1246550156423630850

Na obtožbe, da je podjetje Acron dobilo pogodbo o dobavi zaščitne opreme, ker je tam zaposlena njegova mama, se je na FB odzval minister Tonin, ki ob tem poudarja, da se obrambno ministrstvo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, ampak je to v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo.

https://twitter.com/rose_roseae/status/1246782422106157057

“Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskus nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano. Ne jaz ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič.” Tako se je na naše včerajšnje razkritje, da je Acron dobil na razpisu največji posel, kar so nekateri povezali z njegovo mamo, ki je zaposlena v Acronu, odzval obrambni minister Matej Tonin.

Celotni zapis obrambnega ministra Mateja Tonina na Facebooku objavljamo v nadaljevanju:

Danes je eden tistih dni, ko te napadejo brez razloga, samo zato, ker si in ker potrebujejo tarčo. Vmes vpletejo še družino, ki pri tem nima nič. Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskusu nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano. Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič.

Mediji so včeraj objavili seznam podjetij, ki naj bi dobavila zaščitno opremo Zavodu RS za blagovne rezerve. Naj bi! Ko bom opremo videl v Sloveniji, bom verjel, da jo bodo res. Med dobavitelji Zavoda RS za blagovne rezerve, ki sodi pod Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, je tudi podjetje Acron. Moja mami Joži Tonin je res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron. Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja. Zaradi prometne nesreče, ki jo je imela 21.12.2019 pa je vse od takrat na bolniški in z omenjeno pogodbo ni imela nič.

Ker me nekateri za vsako ceno tunkajo in povezujejo s tem poslom Acrona zaradi Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je ustanovila Vlada RS in jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, člani pa so predstavniki več drugih resorjev, naj povem, da se Ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo. Medresorska delovna skupina zgolj preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe. Ponudbe, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, se posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe naročila in sklenitev pogodb.

Ministrstvo za obrambo, natančneje Uprava RS za zaščito in reševanje, je zadolženo za razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo nabavijo blagovne rezerve. Razdeljevanje zaščitne opreme delamo na podlagi izraženih potreb zdravstvenega in drugih sektorjev.

Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve”.

“Moja mami Joži Tonin je res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron. Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja. Zaradi prometne nesreče, ki jo je imela 21.12.2019, pa je vse od takrat na bolniški in z omenjeno pogodbo ni imela nič,” pojasnjuje obrambni minister Matej Tonin.

Acron je podjetje, ki zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 je imelo 21,7 milijona evrov prihodkov, na trgu pa deluje 30 let. Od blagovnih rezerv je dobil tri razpise. Prvega 30. marca v višini 6,4 milijona evrov, druga dva 2. aprila za 9,6 in 19,5 milijona evrov. Skupaj torej za 29,7 milijona evrov.

Od 16 podjetij, ki so prejela posel na razpisih blagovnih rezerv, se jih kar 10 do zdaj ni ukvarjalo z medicinsko opremo, tudi podjetje Acron ne.

V podjetje Acron pravijo, da je Joži Tonin v podjetju zaposlena skoraj 7 let, Acron pa da je v 100 % družinski lasti in upravljanju, “kar pomeni, da gospa Tonin na poslovne odločitve podjetja nima vpliva. Tudi v konkretnem poslu dobave zaščitnih mask gospa Tonin, kot tudi njen sin, nista sodelovala, niti bila z njim seznanjena.” Lastnika sta vsak v deležu pol odstotka Aljaž in Manca Lampret, v 99 odstotkih je podjetje v lasti samega sebe.

“Poudarjamo, da posel dobave zaščitnih mask ne more biti sporen niti v primeru, če se podjetje z dobavo tovrstne opreme ne bi primarno ukvarjalo. Dejstvo namreč je, da celotna Slovenija zaščitne maske potrebuje, naše podjetje pa jih je od preverjenega tujega dobavitelja, s katerim imamo ekskluzivno pogodbo, sposobno pravočasno dobaviti.”

Tonin se brani: “Ker me nekateri za vsako ceno tunkajo in povezujejo s tem poslom Acrona zaradi Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je ustanovila Vlada RS in jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, člani pa so predstavniki več drugih resorjev, naj povem, da se Ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo. Medresorska delovna skupina zgolj preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe. Ponudbe, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, se posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe naročila in sklenitev pogodb.”

Spomnimo, vodja medresorske skupine je državni sekretar na Morsu Damijan Jaklin, član NSi.

Spopad za maske je spopad med SDS, SMC in NSi za provizije. V tej zgodbi je verjetno še najbolj naiven Zdravko Počivalšek, kajti tako krogi blizu SDS kot tisti blizu NSi si želijo provizij iz teh lukrativnih poslov.
 Posebej zanimiva oseba je tukaj Boštjan Perne, ki ga je Damir Črnčec postavil za šefa OVS, vojaške obveščevalne službe. Kasneje so se njune poti dokončno razšle, ko je Perne medijem neprofesionalno izdal sodelovanje OVS s tujo partnersko službo, z namenom diskreditacije njegovega naslednika na čelu OVS. Od takrat naprej je svoj prostor pod soncem iskal v krogih NSi-ja in SDS-a. Tesno je njegovo prijateljevanje z Alešem Hojsem in Valentinom Hajdinjakom, ki sega v čas druge Janševe vlade, ko je bil Hojs minister za obrambo. Zato so bili številni presenečeni, ko je postal svetovalec Tonina, saj je Janša nanj računal kot na direktorja Sove. Ker se je Perne tik pred zdajci ustrašil te funkcije, Janša še vedno nima direktorja Sove. Potem so računali na Mahniča, a le-ta nima nobenih vodstvenih izkušenj. Sedaj se s tem v policijskih krogih in med svojimi študenti ukvarja še Vinko Gorenak, kateremu je rekel ne tudi Andrej Rupnik. Perne, ki je tesen kolega tudi z Erikom Kopačem, nekdanjih generalnim sekretarjem SMC, je tako na eni strani Janši onemogočil postavitev novega šefa Sove na prvi seji, na drugi strani pa sedaj s svojim delom uspešno spodmika stol Mateju Toninu. Zato se v krogih NSi upravičeno vprašujejo, za čigav interes dela Toninom svetovalec Perne, ki je tudi v rednih stikih z Žanom Mahničem.

COMMENTS

Wordpress (0)