(VIDEO) Zdravko Počivalšek najprej demantiral Mateja Tonina, potem pa mu je še otežil zagovor, saj da posla z Acronom ne bodo prekinili – Posel z maskami je kot trgovina z orožjem v devetdesetih letih, le da je bil posel z orožjem rezerviran za državo in redke posameznike – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zdravko Počivalšek najprej demantiral Mateja Tonina, potem pa mu je še otežil zagovor, saj da posla z Acronom ne bodo prekinili – Posel z maskami je kot trgovina z orožjem v devetdesetih letih, le da je bil posel z orožjem rezerviran za državo in redke posameznike

(VIDEO) Zdravko Počivalšek najprej demantiral Mateja Tonina, potem pa mu je še otežil zagovor, saj da posla z Acronom ne bodo prekinili – Posel z maskami je kot trgovina z orožjem v devetdesetih letih, le da je bil posel z orožjem rezerviran za državo in redke posameznike

Kriza je tudi priložnost, pravijo. Mnogi krizo s Covidom-19 primerjajo z osamosvojitveno vojno leta 1991. V teh dneh nam je eden od akterjev takratnih dogodkov dejal, da je situacija podobna kot takrat, le da je bilo tedaj namesto mask in zaščitne opreme, ki je danes najbolj iskana roba na trgu, strateško orožje. Razlika je v tem, da je bila trgovina z orožjem rezervirana za državo in redke posameznike, v posle z maskami pa se danes lahko vključi vsakdo, zato se je že skregal z nekaterimi znanci in prijatelji, ki so se obrnili nanj, češ” ti poznaš Janšo, “zrihtaj”, da bi sodelovali v poslu z maskami. Lahko dobavimo več kamionov robe”. Seveda jih je poslal nekam, kamor spadajo, med vojne dobičkarje.

Gre za posel za dobavo zaščitne medicinske opreme, potrebne v času obvladovanja epidemije Covida-19 oziroma preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Redkih srečnežev oziroma podjetij, ki so si razdelila posle v višini 129 milijonov evrov, je 31, od tega je 16-tim uspelo dobiti razpise v višini najmanj milijona evrov.

Rekorder pa je podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu s skoraj 30 milijoni evrov vrednim poslom. Višina dejansko izplačanih sredstev bo sicer odvisna od tega, koliko opreme bo podjetju uspelo dobaviti, saj bodo plačila izvedena po dobavi.

Državni zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi Anton Zakrajšek, je tako z Jocem Pečečnikom podpisal 25 milijonov evrov vredno pogodbo o dobavi mask in druge zaščitne opreme, Štiri milijone evrov vreden posel je dobilo tudi podjetje, ki ga obvladuje Diana Dimnik, hči vplivnega lobista Boža Dimnika. Prejšnji teden je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek potrdil tudi, da je podjetje Acron že nabavilo 60.000 mask.

V tem podjetju pa je zaposlena tudi Joži Tonin, mama ministra za obrambo Mateja Tonina. Tonin je prek svojega profila na Facebooku užaljeno pojasnjeval: »Naj povem, da se ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo. Medresorska delovna skupina zgolj preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe.«

Njegovo intenzivno fotografiranje po skladiščih in javno nastopanje mu zdaj sicer otežuje pojasnjevanje, da z nabavami nima nič. Zagovor Tonina pa je močno otežil še gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je povedal, da so ožji izbor dobaviteljev naredili prav na ministrstvu za obrambo.

Ali je bil pri poslu med podjetjem Acron, v katerem je zaposlena mati obrambnega ministra Mateja Tonina, in državo kršen zakon o integriteti, bo preverila komisija za preprečevanje korupcije. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč potrdila, da je prejela vprašanje obrambnega ministra Mateja Tonina v zvezi s poslom, ki ga je z zavodom za blagovne rezerve sklenilo podjetje Acron, v katerem je zaposlena tudi Toninova mama.

Minister Tonin je očitke o nepotizmu v nedeljo zavrnil. “Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve,” je v nedeljo še sporočil na Facebooku.

Tonin je sicer pojasnjeval, da se ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, pa le preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe.

Potem ko je Matej Tonin izjavil, da nabava zaščitne opreme ni v rokah ministrstva za obrambo, je, vsaj sodeč po včerajšnjem sporočilu za javnost ministrstva za gospodarstvo, to demantiralo. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so v sporočilu za javnost pojasnili, da je za izbor opreme, torej ustreznost ponudbe, in posledično dobavitelja, odgovorna Uprava za zaščito in reševanje, ki sodi pod ministrstvo za obrambo. Zavod za blagovne rezerve pa nato pripravi in podpiše pogodbo z dobaviteljem ter uskladi aktivnosti za prevzem opreme v Sloveniji. Protokol je sprejela omenjena medresorska delovna skupina.

“Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZRSBR) je na podlagi odločitve aktualne Vlade Republike Slovenije pristojen za nabavo zaščitne opreme, namenjene zajezitvi širjenja epidemije COVID-19. V skladu s svojimi pristojnostmi je ZRSBR s slovenskimi dobavitelji podpisal pogodbe za dobavo različne zaščitne opreme, med drugim tudi s podjetjem Acron d.o.o. Da gre za podjetje, ki tako poslovno kot tudi strokovno dokazuje svojo ustreznost in kompetentnost, je potrdil tudi Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR).

Podpis pogodbe med ZRSBR in podjetjem Acron d.o.o. je tako kot pri vseh ostalih pogodbah potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, ZRSBR pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo.

Podpisane so bile tri pogodbe

ZRSBR je s podjetjem Acron d.o.o. podpisal tri pogodbe in sicer vse za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2, ki so v zdravstvu ta trenutek najbolj potrebne. Prva pogodba je bila podpisana dne 27.3.2020 v znesku 640.000,00 evrov (brez DDV) in z dobavnim rokom do 15.4.2020. Druga je bila podpisana 29.3.2020 v znesku 9.600.00,00 evrov (brez DDV) s sukcesivno dobavo po 200.000 kosov in sicer vsak petek od 17.4.2020 do 24.7.2020. Tretja pa je bila podpisana 31.3.2020 v znesku 19.500.000,00 evrov (brez DDV) s sukcesivnim dobavnim rokom po 200.000 kosov od 24.4.2020 dalje,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Medtem ko se Tonin in Počivalšek javno hvalita, kdo je pripeljal več opreme v Slovenijo, se ob tem Janša prikrito naslaja in na tviterju hvali, kako je s pomočjo njegovih madžarskih prijateljev prišla pomoč potihoma v Slovenijo. Očitno ima Janša vzpostavljene svoje dodatne kanale transporta opreme v Slovenijo, v ozadju se omenja Boruta Petka. Zgodovina se ponavlja. Tako, kot je bilo po vojni 1991 več kanalov trgovine z orožjem, se že zdaj vidi, da so vsaj trije kanali za trgovino z maskami, Toninov, Počivalškov in Janšev.

Kdo je pri tem najbolj izkušenj je jasno, predvsem Tonin zadnje dni to trdo čuti na svoji koži.

Na dogajanje so se včeraj odzvali tudi v poslanskih vrstah. Poslanec SMC Igor Zorčič je poudaril, da se bo to moralo razčistiti. “Dejstvo je, da v Sloveniji vsakdo pozna nekoga iz neke firme ali pa je nek sorodnik nekje zaposlen, tako da moramo biti pri tem pozorni, da se ne obtoži nekoga, ki morda res ni kriv za nič,” je dodal v izjavi za medije.

V Levici pričakujejo, da bo KPK čim prej prišla do izsledkov. Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je ob tem kot nekoliko nenavadno ocenil, da je za nabavo zaščitne opreme treba toliko posrednikov. “Menim, da bi lahko vlada oziroma organi v sestavi to lahko naredili sami. To bi bilo tudi finančno bolj racionalno. A očitno se tudi v času krize najde kdo, ki skuša na račun tega zaslužiti,” je bil kritičen.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je ocenil, da bo računsko sodišče verjetno revidiralo nabave zaščitne opreme. Spomnil je, da je problem mask globalni. Po njegovih besedah pa morajo biti ministri zelo pozorni, saj se takrat, ko jim to ugaja, fotografirajo, ko jim ne, pa se želijo izogniti situaciji. “Dejstvo pa je, da delajo trdo in nabavljajo robo, ki jo potrebujemo. Raznih špekulacij ta trenutek ne bi komentiral, ker sploh nisem s tem seznanjen,” je dejal Han.

V LMŠ budno spremljajo zgodbe o nabavah zaščitne opreme, a kaj več informacij, kot jih dobijo iz medijev, v stranki nimajo, je dejala poslanka Tina Heferle.

Tudi po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper v stranki postopke spremljajo tako, kot jih pokrivajo mediji. Predvsem pa se jim zdi zavržno, da bi nekdo takšno situacijo, v kateri smo, izkoriščal. Tako pričakujejo in zahtevajo od organov pregona, da se ustrezno odzovejo in zadeve pripeljejo do zaključkov, je poudarila Kociprova. Celoten odgovor ministrstva za gospodarstvo si lahko preberete na tej povezavi.

Zavod Republike Slovenije za blagove rezerve (ZRSBR) je na podlagi odločitve aktualne Vlade Republike Slovenije pristojen za nabavo zaščitne opreme, namenjene zajezitvi širjenja epidemije COVID-19. V skladu s svojimi pristojnostmi je ZRSBR s slovenskimi dobavitelji podpisal pogodbe za dobavo različne zaščitne opreme, med drugim tudi s podjetjem Acron d.o.o. Da gre za podjetje, ki tako poslovno kot tudi strokovno dokazuje svojo ustreznost in kompetentnost je potrdil tudi Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR).

Podpis pogodbe med ZRSBR in podjetjem Acron d.o.o. je tako kot pri vseh ostalih pogodbah, potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, ZRSBR pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo.

Počivalšek demantiral Tonina – Podpisane so bile tri pogodbe

ZRSBR je s podjetjem Acron d.o.o. podpisal tri pogodbe in sicer vse za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2, ki so v zdravstvu ta trenutek najbolj potrebne. Prva pogodba je bila podpisana dne 27. 3. 2020 v znesku 640.000,00 evrov (brez DDV) in z dobavnim rokom do 15. 4. 2020. Druga je bila podpisana 29. 3. 2020 v znesku 9.600.00,00 evrov (brez DDV) s sukcesivno dobavo po 200.000 kosov in sicer vsak petek od 17. 4. 2020 do 24. 7. 2020. Tretja pa je bila podpisana 31. 3. 2020 v znesku 19.500.000,00 evrov (brez DDV) s sukcesivnim dobavnim rokom po 200.000 kosov od 24. 4. 2020 dalje.

Poudarjamo, da podpis vseh treh pogodb za državo ne predstavlja nobenega finančnega tveganja, saj je v skladu s pogodbo dogovorjeno, da se zaščitna oprema plača šele po njenem prevzemu. V kolikor pogodbena stranka, ki je v tem primeru podjetje Acron d.o.o., ne dobavi zaščitne opreme v pogodbenem roku, se to smatra kot neizpolnitev obveznosti. To pomeni razveljavitev pogodbe, brez finančnih posledic ali kakršnihkoli drugih obveznosti za naročnika, ki je v tem primeru ZRSBR.

Podjetje se je zaenkrat izkazalo za zanesljivega dobavitelja

ZRSBR je zaenkrat podpisal pogodbe z različnimi dobavitelji, vendar so bile zaradi težav v dobavnih verigah in logističnih tokovih, le redke realizirane. Podjetje Acron d.o.o. se je do sedaj izkazalo za enega najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme. Pogodbeni rok za realizacijo prve pogodbe je 15. 4. 2020, podjetje pa je že prejšnji teden zagotovilo že 80% načrtovane dobave, kar je daleč pred iztekom dogovorjenega pogodbenega roka. Pri tem je potrebno pojasniti, da gre za maske tipa FFP2, ki so na trgu izredno iskane in po katerih je veliko povpraševanje.

Podjetje je torej uspelo kljub trenutnim razmeram na globalnem trgu, logistično okrnjenim potem in nezanesljivim dobavam premostiti logistične zaplete in zagotoviti, ne le pravočasno, temveč predčasno dostavo naročene opreme v Slovenijo. To je dober zgled in praksa, ki bi jo morali zasledovati vsi dobavitelji.

Z vidika varnosti in nadaljnje oskrbe Slovenije z zaščitnimi maskami tipa FFP2, ki jih zdravstvo nujno potrebuje, je ZRSBR sprejel odločitev, da ne bo prekinil pogodbe s podjetjem Acron d.o.o., v kolikor bo slednji tako kot do sedaj zagotavljal ustrezno, certificirano in v pogodbenem roku dobavljeno zaščitno opremo. Ponovno želimo poudariti, da podjetje Acron d.o.o., tako kot tudi druga podjetja s katerimi je ZRSBR sklenil pogodbo, za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2 ni prejel nobenega predplačila, saj ZRSBR dostavljeno blago plača šele po njegovem prevzemu in preverbi ustreznosti blaga.

COMMENTS

Wordpress (0)