(VIDEO) Danes le še formalna potrditev nove koalicije Janeza Janše – Novo koalicijo bi zaradi vzdušja izrednih razmer in panike ter preusmeritve pozornosti imenovali kar “korona virus koalicija”, saj so mediji in javnost v finalu praktično otrpnili – TOPNEWS.si

(VIDEO) Danes le še formalna potrditev nove koalicije Janeza Janše – Novo koalicijo bi zaradi vzdušja izrednih razmer in panike ter preusmeritve pozornosti imenovali kar “korona virus koalicija”, saj so mediji in javnost v finalu praktično otrpnili

(VIDEO) Danes le še formalna potrditev nove koalicije Janeza Janše –  Novo koalicijo bi zaradi vzdušja izrednih razmer in panike ter preusmeritve pozornosti imenovali kar “korona virus koalicija”, saj so mediji in javnost v finalu praktično otrpnili

Še najbolj jasno je novo realnost definiral predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec, ki je zahtevo po sklicu Sveta za nacionalno varnost komentiral z besedami: “No gospod Janez Janša rad poziva k sklicevanju Sveta za nacionalno varnost, rad ustvarja tudi paniko ves čas. Rad očita, da smo vsi nesposobni. Saj, če mu bo hitro uspelo sestaviti novo vlado, potem bo vse v njegovih rokah in bo lahko sam skliceval, kar bo želel”.

Na vprašanje, kako ocenjuje sestavljanje nove vlade, pa je Šarec dejal: “Oh, kako bi rekel človek, pametnejši odneha”.

Spomnimo, konec minulega tedna je Janša z zahtevo po sklicu izredne seje Knavsa, ki je sicer ni dosegel, praktično matiral medije in javnost, ki je v strahu pred korona virusom ob vzdušju izrednih razmer praktično otrpnila. Včeraj so osrednji dnevniki tako skoraj tri četrtine oddaje namenili “mučenju s korona virusom” in tako zapolnili čas.

Veliki finale sestave koalicije je tako potekal v tajnosti brez medijev in objave vsebine osnutka koalicijske pogodbe, ki so jo koalicijske stranke dobile že konec prejšnjega tedna, včeraj pa so predsedniki strank že dahnili da koaliciji, kar naj bi danes sporočile predsedniku države in zvečer še organom svojih strank.

Gre seveda za formalnost, saj je vse dogovorjeno, čeprav so včeraj novinarji še ponavljali mantro, “da dokler ni dogovorjeno vse, ni dogovorjeno nič”. Janez Janša in vodje ostalih koalicijskih strank so se morali ob prebiranju medijev in gledanju informativnih oddaj včeraj nasmihati. Če smo recimo pri sestavljanju Šarčeve koalicije bili seznanjeni z vsako spremembo stavka in vejice ter vse osnutke koalicijske pogodbe praktično videli na televiziji, smo včeraj lahko prebirali ocene samo iz druge ali tretje roke, da je koalicijska pogodba zelo splošna.

Kakšna pa naj bi bila ob koaliciji voljnih, ki so pripravljeni praktično sprejeti vse, karkoli bi jim ponudil Janša, samo, da ne bo izrednih volitev. Če smo po volitvah leta 2018 lahko v medijih poslušali mantro “samo ne z Janšo”, je tokrat moto sestave koalicije: “samo, da ne bo izrednih volitev”. Takšen bo tudi modus operandi nove koalicije, saj niti Matej Tonin in Nova Slovenija, ki v desni koaliciji praktično nimata “pravo glasa”, medtem ko bosta ostali dve stranki bolj v funkciji zagotavljanja glasov SDS-u Janeza Janše, ki bo imel pri tretji vladi najlažjo in najbolj homogeno koalicijo doslej.

Najbolj smešen je bil sinočnji nastop predsednice Desusa-a Aleksandre Pivec v Studiu City, ki je izzvenel kot, da koalicija sploh ne bi bila med vikendom in včeraj že dokončno dogovorjena in sestavljena ter da bo današnji sestanek pri predsedniku države in potrditev koalicije na organih vseh štirih strank zgolj še formalnost.

Včeraj je bilo v kuloarjih že mogoče slišati oceno, da so tisti, ki so podpirali Pivčevo naredili veliko napako z odstavitvijo Karla Erjavca, češ, da bi Erjavec vsaj dajal vtis, da se resno pogaja, če bi sploh šel v Janševo koalicijo.

Čeprav izbruh korona virusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a se ponekod že pojavljajo težave, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je sklical slovenske gospodarstvenike, vsaj naredil dober vtis na sestanku s ključnimi deležniki s področja gospodarstva in turizma na temo vpliva korona virusa na slovensko gospodarstvo. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

Predsednik republike Borut Pahor bo tako danes z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS opravil drugi krog posvetovanj o možnosti sestave nove vlade. O njej so se po neuradnih informacijah v ponedeljek tudi že dogovorili, končno besedo pa naj bi danes dali organi strank. Tako se bo ob 12. uri sestal z Danijelom Krivcem (SDS), ob 12.45 z Igorjem Zorčičem (SMC), ob 13.30 z Jožetom Horvatom (NSi) in ob 14.15 pa s Francem Juršo (DeSUS).

Za danes zvečer so sicer sklicani organi vseh štirih koalicijskih strank, ki pa bodo lahko samo še formalizirali dosedanje pogovore in potrdili koalicijsko pogodbo. Še najbližje je dogajanje pred sestavo nove koalicije v uvodniku opisal urednik Reporterja Silvester Šurla, ki je zapisal, da “Janeza Janšo do nove vlade loči samo še korak ali dva. Če v zadnjem trenutku ne bo potegnil ročne zavore, ocenil, da se mu bolj splača iti po novo zmago na predčasne volitve, se mu bo nova koalicija zložila kot hišica iz kart.

Zdravko Počivalšek je z SMC skoraj že kuhan in pečen v novi Janševi vladi, Aleksandra Pivec bo nadaljevala tradicijo svojega predhodnika, da mora biti Desus v vsaki vladi, Matej Tonin pa sploh nima pravice do glasovanja. Nič ne bo s predsedovanjem državnemu zboru, na koncu bo moral vzeti tisti ministrski položaj, ki mu ga bo določil Janša”.

Šurla trdi, da Janši novo vlado podarja globoka država. Največje zasluge, da bo v tretje mandatar, ima Luka Mesec. Levica je tako ali tako ves čas stala na stališču, da bi jim bolj koristilo za javnomnenjske ankete, če bi vlado vodil Janez Janša, saj bi lahko tako bolj trenirali opozicijsko držo. Če bi namreč Janšo pustili v opoziciji, bi po njihovi oceni samo pridobival, zato je bolje, če vlada pade in bo Janša na oblasti bolj izgubljal na lestvicah javnega mnenja, kot če bi ga pustili v opoziciji.

Glede na omenjeno strategijo se zdi, kot da so se v Levici že vnaprej predali in odločili, da z razdrtjem sporazuma s Šarcem praktično vržejo vlado in Janši vseeno pustijo možnost, da odpelje en krog. Ali ga bo odpeljal do konca oziroma do predsedovanja Svetu Evropske Unije, kar pravzaprav Janšo najbolj zanima, bo seveda zanimivo opazovati.

Vendar bi lahko stavili, da mu bo uspelo, saj se Janša dobro zaveda, kaj pomeni prevzeti vzvode moči in oblasti, medtem ko se za sedanjo kompozicijo zdi, da sploh niso dobro vedeli, zakaj so na oblasti in kaj imajo v rokah.

“Lahko dobljeno, lahko izgubljeno,” pravijo.

COMMENTS

Wordpress (0)