(VIDEO) Janša pristal, da SDS v vladi ne bo imela večine – SDS bo imela sedem ministrov in predsednika vlade, SMC, NSi in Desus pa 9 ministrov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša pristal, da SDS v vladi ne bo imela večine – SDS bo imela sedem ministrov in predsednika vlade, SMC, NSi in Desus pa 9 ministrov

(VIDEO) Janša pristal, da SDS v vladi ne bo imela večine – SDS bo imela sedem ministrov in predsednika vlade, SMC, NSi in Desus pa 9 ministrov

Dogovor o koaliciji je sklenjen, ministrska mesta pa so razdeljena, bi lahko na kratko povzeli današnje dogajanje.

Sinoči so se pogajalci SDS, SMC, NSi in Desusa dogovorili še okoli zadnjih podrobnosti in dogovor tudi parafirali. Zvečer okoli 21. ure pa naj bi dogovor potrdili še organi strank nove koalicije.

“Programsko so stvari usklajene, o kadrih se še pogovarjamo, o vsem pa bodo odločali še organi strank,” je po sestanku pri predsedniku Borutu Pahorju povedal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Ali bo Janez Janša predlagan za mandatarja, naj bi bilo znano okoli 21. ure, ko naj bi sočasno končali odločanje organi vseh štirih koalicijskih strank. Desus se je v gostilni Livada sestal že pred dvanajsto uro. Ob 15-ih se je sestal svet stranke, pred tem pa je zasedal že izvršilni odbor.

Aleksandra Pivec je pred tem dejala, da si želi možno podporo za vstop v vlado, v kateri bo Desus obdržal ministrstvo za kmetijstvo, ki ga vodi Aleksandra Pivec, Tomaž Gantar pa bo prevzel ministrstvo za zdravje.

SDS naj bi kot največja stranka nove koalicije med drugim prevzela resor za notranje zadeve (vodil naj bi ga Zvonko Černač, nekdanji minister za infrastrukturo in prostor v drugi Janševi vladi) in ministrstvo za zunanje zadeve (vodil naj bi ga Anže Logar, poslanec SDS in kandidat za ljubljanskega župana na zadnjih lokalnih volitvah). Finančno ministrstvo naj bi vodil poslanec SDS in nekdanji predsednik upravnega odbora DUTB Andrej Šircelj, resor za okolje in prostor pa naj bi prevzel nekdanji gospodarski minister v prvi Janševi vladi in nekdanji minister za delo v drugi Janševi vladi Andrej Vizjak. Največja stranka nove koalicije naj bi prevzela tudi kulturni resor, vodil naj bi ga nekdanji šef Slovenske filharmonije in nekdanji izvršni direktor Nove24TV Damjan Damjanovič. SDS-u bi po tem razrezu ostalo še ministrstsvo za Slovence po svetu in ministrstvo za kohezijo.

Potem ko je v javnosti zaokrožil kadrovski razrez ministrstev, je sicer prvak SDS in novi mandatar Janez Janša na tviterju opozoril, da je pretiravanje odveč. “Vse lepo po vrsti. Nobenih spiskov še ni. Vlado volijo poslanci DZ,” je poudaril Janša. Razdelitev ministrskih položajev morajo sicer potrditi še organi strank nove koalicije.

Tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je bil po posvetovanju pri predsedniku države Borutu Pahorju dokaj zadržan glede razreza ministrskih mest, saj še ni popolnoma jasno, ali bo SMC Zdravka Počivalška res zagotovil devet glasov, kot je napovedano.

Danil krivec: “To sem vam povedal, to so naslednji koraki in od organov strank je odvisno vse nadaljnje, tudi razrezi. Tega, kar vi imate pač ne moremo komentirati. Tudi to je stvar naslednjih dogovorov in nadaljevanje razreza bo, potem ko bodo organi strank o tem odločali.

SMC naj bi v vladi dobil štiri resorje in sicer gospodarstvo, ki ga bo še naprej vodil Zdravko Počivalšek. Pravosodni resor naj bi prevzel vodja poslancev SMC Igor Zorčič, javno upravo pa Nejc Brezovar, ki je bil na omenjenem ministrstvu državni sekretar v času vlade Mira Cerarja. Edino vprašanje, ki bo odprto do večera je, ali bodo zdržala zagotovila Zdravka Počivalška, da bo v koalicijo pripeljal devet glasov.

Današnje spletno Delo namreč v članku: “LMŠ poskuša tik pred zdajci razbiti SMC”- LMŠ je izbrane poslance SMC povabila, naj se ji pridružijo, če imajo težave z vstopom v koalicijo Janeza Janše”, namiguje na to, da bi lahko vladi nasprotoval še kateri od poslancev SMC-ja.

“Ali bo manever poskusa razbitja poslanske skupine SMC uspešen, se bo pokazalo danes, naprej pri posvetu vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju in nato dokončno zvečer, ko bodo organi strank predvidoma odločali, ali bi za mandatarja podprli Janeza Janšo in oblikovanje koalicije pod njegovim vodstvom. Po naših informacijah so v stranki LMŠ več kot pet poslancev SMC-ja, vsakega izbranega posebej, povabili, naj se jim pridružijo, če ne morejo podpreti koalicije Janeza Janše. Izbranim poslancem so povedali, da od njih ne pričakujejo včlanitve v LMŠ, ampak naj kandidirajo na listi LMŠ.”

Predsednik LMŠ Marjan Šarec danes ni izrecno zanikal namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC, naj se raje približajo LMŠ, kot pa da podprejo Janševo vlado. Kot je dejal, je njihova stranka vedno odprta za vse, ki se strinjajo z njegovimi vrednotami in programom.

Na vprašanja, kolikim poslancem je poslal ponudbo, na kakšen način in ali je dobil kakšen odgovor, Šarec ni odgovoril konkretno. Kot je dejal, to niti ni pomembno. “Vsi vedo, da je naša stranka odprta za vse svobodomiselne ljudi,” je povedal.

NSi naj bi dobila tri resorje: za delo, infrastrukturo in obrambo. Na čelo obrambnega ministrstva naj bi se zavihtel prvak NSi Matej Tonin, ki naj bi sicer sprva želel postati novi predsednik državnega zbora. Spomnimo, da je Tonin omenjeno funkcijo opravljal po parlamentarnih volitvah 2018 do izvolitve vlade Marjana Šarca. Ministrstvo za delo naj bi vodil generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič, infrastrukturno ministrstvo pa poslanec NSi Jernej Vrtovec.

COMMENTS

Wordpress (0)