Nemčija ima velike težave s skrajno desnico in radikalizacijo na spletu – TOPNEWS.si

Nemčija ima velike težave s skrajno desnico in radikalizacijo na spletu

Nemčija ima velike težave s skrajno desnico in radikalizacijo na spletu

Nemčija ima vse večjo težavo s skrajno desnico. Smrtonosni teroristični napad v Hanau je to jasno pokazal. Kanclerka Angela Merkel pravi, da je napadalec osumljen umora 10-ih ljudi, od katerih je devet “priseljencev”, verjetno pa naj bi deloval s “skrajno desnimi in rasističnimi motivi”. Tožilci pravijo, da je na internetu objavljal objave s ksenofobičnimi teorijami zarote in verjamejo, da ima skrajno desno zaledje. Streljanje v Hanau je bil tretji napad s smrtnim izidom v Nemčiji, povezan z desničarskimi osumljenci v le letu dni, začne Ivana Kottasová svojo analizo za CNN.

AfD ima strupeno retoriko in je v parlamentu

Tina Dürr, docentka Hesse centra za demokracijo na univerzi v Marburgu, pravi, da je trend jasen: “Že prej smo imeli napade, ki bi jih lahko imenovali skrajni desničarski teror. Zdaj to opažamo vedno pogosteje.” Strokovnjaki trdijo, da je porast desničarskih napadov v zadnjem času šel z roko v roki z vse večjim uspehom Alternative za Nemčijo (AfD), ki je leta 2017 postala prva skrajno desna stranka v 60 letih, ki je osvojila sedeže v nemškem parlamentu, pravi Kottasová.

“Stranka AfD, skrajno desna, spodbuja apokaliptično skrajno desno retoriko in ustvarja podobo neposredne grožnje, ki jo je treba obravnavati na kakršen koli način,” pravi Jan Rathje, politolog pri fundaciji Amadeu Antonio v Berlinu, ki vodi izobraževalne projekte in preiskuje desničarski ekstremizem, rasizem in antisemitizem .

“V bistvu promovirajo isto pripoved, ki jo širijo desničarske zarotniške skupine, da se belci iztrebljajo z migracijami in drugimi sredstvi, da se morajo odzvati in da je zdaj čas ali pa bomo vsi izginili,” je citiral CNN Rathjea, ki je dodal, da obstaja jasna povezava med tako strupeno retoriko, po kateri je znan AfD, in nekoga, ki se je “odločil, da bo stvari vzel v svoje roke”.

AfD je hitro zavrnil kakršno koli povezavo med stranko in vrsto ekstremističnih napadov, nadaljuje Kottasová. Tiskovni predstavnik stranke AfD Jörg Meuthen je dejal, da napad v Hanauu ni “ne desničarski ne levičarski ekstremizem, ampak bolj bedasto dejanje norca”.

“Vsak poskus politizacije tega groznega dejanja je cinična napaka. Namesto tega bi morali vsi ljudje v naši državi žalovati za žrtvami skupaj s svojimi najdražjimi,” je Meuthen objavil na svojem uradnem Twitter profilu.

Vendar pa po besedah Dürra, ugotavlja Kottasová za CNN, nedavne študije kažejo, da se ljudje, ki so vedno verjeli v skrajno desno ideologijo, zdaj “aktivirajo” s premikom na političnem prizorišču.

“Vidimo, da na političnem prizorišču, v parlamentu ljudje postajajo bolj agresivni in nato se isti boj odvija na ulicah, kjer imamo ljudi, ki menijo, da morajo delovati,” je poudaril Dürr.

AfD je zdaj največja opozicijska stranka v parlamentu. Osredotoča se predvsem na zavračanje migracij in islama ter večino jeze usmerja proti begunski politiki kanclerke Angele Merkel, nadaljuje Kottasová. V zvezni provinci Hesse, kjer se je napad zgodil v sredo, je AfD na regionalnih volitvah 2018 prejela 13 odstotkov glasov, pet let prej pa le štiri odstotke.

AfD se želi distancirati, toda …

Simon Cornwall, specialist za ekstremizem na nemškem inštitutu za radikalizacijo in deradikalizacijske študije, pravi, da se AfD sicer želi oddaljiti od takšnih napadov, vendar njegovo retoriko uporabljajo ljudje, ki želijo napasti iz drugih razlogov.

“Prej so samo gledali, kako nori ljudje streljajo ljudi po ulici, zdaj pa pravijo, da to dejansko počnejo zaradi retorike, ki jo najdejo na internetu, in zaradi dojemanja, da so v nevarnosti,” pove Cornwall za CNN.

Nemški urad za zaščito ustavnosti je junija lani opozoril na porast desničarskega ekstremizma v Nemčiji. Govorilo se je, da obstajajo dokazi o “veliki pripravljenosti” desnih skrajnežev za uporabo nasilja,
poudarja Kottasová v svojem komentarju.

Zadnje poročilo o ekstremizmu navaja, da se oblasti zavedajo, da je v različnih skrajno desnih organizacijah aktivnih najmanj 24.100 ljudi. Poleg tega jih je več kot polovica označenih kot nasilnih, do konca leta 2018 pa je 910 pripadnikov skrajne desnice v Nemčiji dobilo dovoljenje za nošenje orožja.

Toda poročilo opozarja tudi na razdrobljenost skrajne desnice, kar pomeni, da obstaja veliko tveganje za napade osamljenih ljudi, ki jih oblast ne pozna. Zdi se, da je takšen bil tudi osumljenec iz Hanaua, poroča CNN. Hessejev notranji minister Peter Beuth pravi, da osumljenec ni imel kazenske evidence, vendar so na njegovem spletnem profilu našli “ksenofobično” gradivo.

Spletna radikalizacija je velik problem

Rathje pravi, da spletna radikalizacija postaja vse večji problem.

“Na kvantitativni ravni lahko vidimo, da se v Nemčiji tako kot v mnogih drugih zahodnih državah povečuje število rasističnih, antisemitskih, homofobnih in transfobičnih komentarjev na internetu, da ne omenjamo antifeministične retorike. V Nemčiji obstaja močna tradicija desničarskega terorizma, kot so organizacije, ki imajo jasno povezavo z neonacizmom, zdaj pa se je v Nemčiji začela širiti tudi kultura spletnega radikalizma, “je zaključil Rathje za CNN.

COMMENTS

Wordpress (0)