Die Welt: Kako je Putin v Siriji zmagal brez vojne? Naredil je to, o čemer največji vojaški strategi lahko samo sanjajo – Pregledna vojna – ali kaj hoče ruski obrambni minister Sergej Šojgu pokazati svetu v Siriji – TOPNEWS.si

Die Welt: Kako je Putin v Siriji zmagal brez vojne? Naredil je to, o čemer največji vojaški strategi lahko samo sanjajo – Pregledna vojna – ali kaj hoče ruski obrambni minister Sergej Šojgu pokazati svetu v Siriji

Die Welt: Kako je Putin v Siriji zmagal brez vojne? Naredil je to, o čemer največji vojaški strategi lahko samo sanjajo – Pregledna vojna – ali kaj hoče ruski obrambni minister Sergej Šojgu pokazati svetu v Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin je dobil vojno v Siriji brez bitke, tako da so se ameriške sile odločile zapustiti državo, poroča nemški časnik Welt. Časnik poudarja, da nihče ne more več preprečiti načrtov Moskve, da bo v regiji vodila “veliko igro”, čeprav se je zdelo, da jo je Rusija v začetku devetdesetih za vedno izgubila. “Putinu je uspelo tisto, o čemer lahko številni vojaški strokovnjaki lahko samo sanjajo – zmagati brez vojne,” piše časnik. Spomnimo, ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden začel umik ameriških sil iz severovzhodne Sirije le nekaj dni po tem, ko je Turčija začela vojaško operacijo “Vir miru”. Spomnimo, turški predsednik Erdogan se je dogovoril z ameriškim podpredsednikom Pencem, da bo ustavil vojaško operacijo za 120 ur, da bi se lahko kurdske čete umaknile z ozemlja, ki meji na Turčijo. Omenjeni zapis je zanimiv v kontekstu mnenj ruskih analitikov, ki to imenujejo koncept “pregledne vojne”. Kaj se dogaja v Siriji, so si na kraju samem ogledali tudi tuji novinarji, akreditirani v Moskvi.

Pregledna vojna – kaj hoče Sergej Šojgu pokazati svetu v Siriji

Koncept pregledne vojne, ki ga je leta 2017 predlagala ruska vojska, še naprej deluje v Siriji. V začetku septembra se je iz Sirije vrnilo več deset novinarjev različnih mednarodnih medijev. Večina tistih, ki so bili akreditirani v Moskvi, je podlegla prepričevanju ruske vojske in je prvič obiskala Damask.

Glede na število novinarjev – skupino je spremljal sam Igor Konašenkov, glavni govornik ruskega ministrstva za obrambo, čigar skupina je organizirala obisk. Prav oni so bili odgovorni za poln program, ki je čakal novinarje. V kratkem času je ruska vojska prikazala največ zmogljivosti in dogodkov, pri tem pa spoštovala najvišje varnostne zahteve in poskušala svoj položaj sporočiti tujim novinarjem. Kar je zanimivo, novinarska tura je potekala skupaj z ruskimi dopisniki, ki se počutijo zelo samozavestno na ozemlju, ki ga nadzoruje uradni Damask.

Kaj lahko tuj novinar vidi v Siriji v spremstvu ruske vojske? Najprej in predvsem – to so dosežki na področju krepitve obrambe – pred novinarji je ponosno korakal bataljon za posebne namene sirske vojske, ki so ga v celoti usposobili ruski inštruktorji – dobro opremljena vojaška enota. Istočasno Rusi vabijo zahodne medije v svoje vojaške baze, pri čemer kažejo primere opreme, visoko bojno pripravljenost svojih čet in celo vsakdanje življenje vojakov, njihov način življenja in počitka.

Glede na to, da je Pentagon v sodelovanju z novinarji že dolgo poudarjal »potop v življenje enote«, se Rusi tukaj lahko še vedno učijo od Američanov. Če bi obrnili na oddelek Igorja Konašenkova, naj dovoli nekomu od zahodnih novinarjev teden dni živeti z neko rusko enoto v Siriji, bi to ruska vojska zavrnila ali pa bi takšno operacijo usklajevali izjemno dolgo. Vendar pa bosta pot k »pregledni vojni« in veliko zanimanje evropskih bralcev glede življenja ruskih vojakov na vojnih območjih omogočila kateremu koli predstavniku medijev pripraviti podobno poročilo.

S prikazovanjem mirnega življenja na osvobojenih območjih Rusija ne more ničesar okrasiti. Uničenje in razpoloženje prebivalcev govorita sama zase. Večina prebivalcev, s katerimi so se pogovarjali novinarji, govori o sovraštvu do Islamske države, o umrlih sorodnikih, propadih in opustošenjih.

Hkrati prebivalstvo s sirskim podjetniškim duhom obnavlja svoje življenje. Resnično delujejo trgi, trgovine, kavarne, vse to ni uprizorjeno. Asadova vlada se trudi po svojih najboljših močeh podpreti tiste, ki se vračajo na svoje domove in se želijo vrniti v predvojno življenje, ampak na žalost ima Damask premalo resursov. Kljub temu se prek ruske uradne strukture in ruskih podjetij industrija v državi obnavlja. V trgovinah in na tržnicah imajo hrano in oblačila, v mestih Damask in Alep je dovolj gostiln, vozijo taksije in ponekod je na voljo tudi javni prevoz. Vendar pa ostaja problem revščine prebivalcev. Vojna je ljudem vzela ne le domove, ampak tudi delovna mesta. Sirija si ne bo kmalu opomogla do ravni iz leta 2011 brez resnih naložb iz Evrope. Revščina je namreč resna ovira za vrnitev sirskih beguncev domov – nimajo dela, stanovanj, izgubili so vse. Konec vojne in resne naložbe v sirsko gospodarstvo bi jim lahko pomagale pri vrnitvi. Vsi državni uradniki v Damasku govorijo o tem. Pred mesecem dni je v Sirijo vstopil prvi resni evropski investitor – v Sirijo se je vrnila tudi mednarodna hotelska veriga.

Vendar to ni dovolj. Država potrebuje trajni mir, Ankara pa se v nasprotju z Moskvo in Washingtonom spet bori na sirskih obmejnih območjih. Trump govori o umiku vojakov iz Sirije, vendar v Siriji ostaja del kontingenta ameriške vojske, ki so ga Američani pripravili na zelo radikalno islamsko opozicijo. Vendar je tisto, kar je uradni Damask z rusko pomočjo dosegel v zadnjih petih letih, velik dosežek. Država se je uspela ohraniti in jasno je, da so Rusi na večini ozemlja, ki ga nadzirajo, prinesli mir. Omenjeni obisk novinarjev v Siriji je pokazal, kako odprta je Rusija in kako pregledne so njene dejavnosti v Siriji. To spodbuja in daje upanje, da bo prišlo do mirnih sprememb na bolje v tem delu arabskega sveta.

COMMENTS

Wordpress (0)