So ideje von der Leynove glede zaščite okolja uresničljive ali le koncesija Franciji in Zelenim v EU? – TOPNEWS.si

So ideje von der Leynove glede zaščite okolja uresničljive ali le koncesija Franciji in Zelenim v EU?

So ideje von der Leynove glede zaščite okolja uresničljive ali le koncesija Franciji in Zelenim v EU?

V Franciji večina političnih strank podpira uvedbo tarife na mejno vrednost ogljičnih odtisov.

François-Xavier Bellamy, konservativni francoski republikanski poslanec in namestnik župana Versaillesa, je nad idejo izrazil zadovoljstvo.

“To je bila pomembna zahteva naše stranke. Veseli smo, da je nemška predsednica Evropske komisije sprejela to vprašanje. Zlasti za Nemce, ki so močna država izvoznica, to ne bo “lahek ukrep”, “je dejal Bellamy.

Nemčija se do te ideje še ni uspela ogreti in špekulira se, da so napovedi von der Leynove koncesija Macronu, ki jo je pripeljal v tekmo za predsednico Komisije.

“Njene vizije niso zgolj navdih Francozov. S tem se približuje tistemu, kar zagovarjajo Zeleni v Nemčiji in je pod vplivom nacionalne razprave,” pravi Nicolas Berghmans, raziskovalec podnebne politike v francoskem možganskem trustu IDDRI.

Tarifo na mejno vrednost ogljičnega odtisa bi bilo težko izvajati

Nemčija že več mesecev razpravlja o uvedbi nacionalne cene na ogljik, kar so Švedska, Združeno kraljestvo in Francija že izvedle.

Glede tega še vedno obstaja odpor dela nemških krščanskih demokratov (CDU). V poročilu tako imenovanih gospodarskih strokovnjakov so nemški vladni svetovalci prvič obravnavali tarifo na mejno vrednost ogljičnega odtisa. “V teoriji je privlačen, vendar težko izvedljiv ukrep,” so zapisali.

Nemško zvezno gospodarsko ministrstvo je bilo nekoliko bolj previdno. Na vprašanje dnevnega časopisa TAZ je navedlo, da še ni mogoče oceniti vseevropske tarife.

Evropska komisija je v preteklosti že večkrat poudarila, da bi bilo težko uveljaviti tarifo za ogljik na izdelke, uvožene v EU.

Davčna politika je tudi nacionalna zadeva, kar pomeni, da bi bilo za vsak sporazum potrebno doseči soglasje med državami članicami EU.

Prav tako bi bilo treba prilagoditi vse trgovinske sporazume EU in obstoječi sistem EU za trgovanje z emisijami (EU ETS).

Medtem bi se morali organi in podjetja zavezati k podrobnemu in zahtevnemu delu, da bi izmerili ogljični odtis vsakega izdelka ali skupine izdelkov, tako da bi jih lahko obdavčili pri uvozu.

Strah pred trgovinskimi spori

Industrija je pripravljena ukrepati, da bi izpolnila podnebne cilje, za katere obstaja tudi potreba po zaščitnih ukrepih za evropska podjetja.

“Industrijski partnerji se strinjajo, da ne moremo biti gospodarski lider, ne da bi zaščitili naše gospodarstvo,” je za EURACTIV povedal Joachim Lang, generalni direktor Federacije nemških industrij (BDI).

Vendar se federacija boji, da bi bila pravila STO(WTO) kršena. Pravila določajo, da se enaki proizvodi, ne glede na to, kako so bili izdelani, enako obdavčijo po vsem svetu.

To bi izključilo možnost, da bi EU obdavčila mikrovalovne pečice, proizvedene na Kitajskem, drugače kot tiste, ki so proizvedene v Češki republiki.

“Seveda si lahko EU zastavi ambiciozne podnebne cilje. Vendar pa bi tarife za prilagajanje ogljične meje verjetno razumeli kot protekcionizem do tretjih držav”, je dejal Lang.

Obstaja bojazen, da bi to lahko povzročilo nadaljnje trgovinske spore EU.

Industrijski lobi je prvič obravnaval tarifo za mejno vrednost ogljičnega odtisa

Vendar se zdi, da se razprava spreminja.

Pred kratkim je Evropsko lobistično združenje industrije BusinessEurope, kateremu pripada BDI, prvič razpravljalo o zamisli o tarifi za mejne vrednosti ogljika.

V strateškem dokumentu iz aprila je navedeno, da bi pravila STO omogočila izvedbo take tarife. Vendar pa mora EU natančno preučiti praktično izvajanje takšnega ukrepa, preden bi ga uvedla.

Pravila STO določajo več izjem za posebne tarife. Ena od teh izjem velja za ukrepe, ki so namenjeni zaščiti “izčrpanih naravnih virov“. To bi pomenilo, da bi bilo to pravno mogoče, v skladu s poročilom strokovnega odbora CEPS iz leta 2010.

Priložnosti za rast v “zelenem“ poslovanju

Kaj pa predlog von der Leynove za ustanovitev Evropske podnebne banke?

“V nekem smislu imamo to že pri Evropski investicijski banki (EIB). Zato je najbolj smiselno razvijati in povečevati naložbe v varstvo okolja, kot pa ustvariti novo institucijo. To bi bila najbolj pragmatična rešitev,” je dejal Berghmans.

Najmanj 25% financiranja EIB se že vlaga v boj proti podnebnim spremembam, banka pa načrtuje, da bo do leta 2020 za podnebne projekte namenila posojila okoli 100 milijard USD.

Po poročanju Bloomberga je von der Leynova liberalni skupini v Evropskem parlamentu “Renew Europe” povedala, da obstajajo “velike možnosti za rast” na poti do podnebne nevtralnosti. Če bi EU prva investirala v zelene naložbe, zelene obveznice in zelene raziskave in tehnologije, bi lahko postala globalni model, je še dodala.

Še vedno pa je treba videti, ali bodo podnebne obljube von der Leynove prepričale druge voditelje držav in vlad. Kar zadeva tarifo na mejne vrednosti ogljičnega odtisa, se zdi, da je do sporazuma še daleč.

COMMENTS

Wordpress (0)