Irska bo čez 10 let prepovedala prodajo vseh novih bencinskih in dizelskih avtomobilov – TOPNEWS.si

Irska bo čez 10 let prepovedala prodajo vseh novih bencinskih in dizelskih avtomobilov

Irska bo čez 10 let prepovedala prodajo vseh novih bencinskih in dizelskih avtomobilov

Irska je napovedala, da bo prepovedal prodajo novih bencinskih in dizelskih vozil do leta 2030 kot del novega načrta za reševanje podnebnih sprememb.

Vlada upa, da bo do takrat na irskih cestah 950.000 električnih vozil s podporo omrežja električnih polnilnic.

Ta ukrep je eden od 180 predlogov, ki zajemajo področja poslovanja, gradbeništva, prometa, kmetijstva in ravnanja z odpadki, njihov cilj pa je, da Irska do leta 2050 doseže ničelne emisije škodljivih ogljikovih spojin.

“Naš pristop je spodbuditi ljudi in podjetja, da spremenijo svoje vedenje in se prilagodijo novim tehnologijam s spodbudami, destimulacijami, predpisi in informacijami,” je dejal irski premier Leo Varadkar.

“Naš cilj je … prehod v družbo, ki bo imela nizko raven izpustov ogljika in vpliva na podnebje. To je naš poziv k ukrepanju v boju za rešitev našega planeta,” je dodal Varadkar.

Dublin upa, da bo do leta 2030 povečal svoj delež obnovljivih virov v sedanji proizvodnji elektrike s sedanjih 30 na 70 odstotkov.

“Akcijski načrt za podnebje” vključuje prepoved uporabe vrst plastike, ki jih ni mogoče reciklirati, in višje nadomestilo za proizvodnjo materialov, ki jih je težko reciklirati.

Direktor Friends of the Earth Oisin Coghlan je ta načrt poimenoval z “največjo inovacijo v podnebni politiki Irske v zadnjih 20 letih”.

Greenpeace je kritiziral irsko vlado, ker se ni obvezala izpolniti zastavljenih ciljev do leta 2050, ampak jih je le definirala.

COMMENTS

Wordpress (0)