“Poker face” Marjana Šarca ali zakaj predlog za imenovanje Lenarčiča danes na vladi ne more pasti – TOPNEWS.si

“Poker face” Marjana Šarca ali zakaj predlog za imenovanje Lenarčiča danes na vladi ne more pasti

Kako Šarec preiskuša koalicijske partnerje ali si upajo prevzeti odgovornost za izredne volitve

“Poker face” Marjana Šarca ali zakaj predlog za imenovanje Lenarčiča danes na vladi ne more pasti

Ministrice in ministri bodo na današnji seji obravnavali predlog premiera Marjana Šarca, da Slovenija za kandidata za evropskega komisarja predlaga dolgoletnega diplomata Janeza Lenarčiča. Ministri LMŠ-ja ga bodo podprli, SD pa mu je podporo odrekla, ker menda tako v SMC-ju in SD-ju niso zadovoljni z načinom sprejemanja odločitev Marjana Šarca, saj je koalicijske partnerje postavil pred dejstvo. Vzemi ali pusti oziroma “Deal or No Deal”. “Poker face” Marjan Šarca kaže na to, da se politike učil od velikih in kot je sam dejal na včerajšnji tiskovni konferenci, “če je človek sposoben, se tudi politike zelo hitro nauči.”

Po Šarčevih besedah je težko reči, ali je apolitičnost kandidata slabost ali prednost, a Lenarčič po njegovi oceni dobro ve, kaj je politika in se giblje na evropskem parketu.

Poteza Marjana Šarca, da za evropskega komisarja predlaga Janeza Lenarčiča, je očitno presenetila koalicijske partnerje. Dejan Židan je včeraj v Mariboru omenil, da je premier Šarec, ki je v ponedeljek koalicijske partnerje seznanil, da bo predlagal uglednega posameznika, da so računali na nekdanjega predsednika Danila Türka. Kaj si dejansko mislijo o predlogu Marjana Šarca, bomo izvedeli kmalu, že po današnji seji vlade, na kateri naj bi glasovali o podpori Lenarčiču.

Predsednik vlade tako v seriji potez v zadnjem času preizkuša koalicijske in pogodbene partnerje, ali si dejansko upajo potegniti potezo, ki bi lahko pripeljala do izrednih volitev ali pa samo “blefirajo”. Najprej je napovedal, da razmišlja o tem, da bi glasovanje o proračunu jeseni vezal na zaupnico, zdaj pa je koalicijske partnerje postavil pred dejstvo, da podprejo njegov predlog za izbor evrokomisarja iz Slovenije.

Podobno je Marjan Šarec včeraj presenetil koalicijske partnerje, ki sicer bolj zaradi forme kot pa dejanskega nasprotovanja izražajo nezadovoljstvo nad načinom izbora evropskega komisarja, ki pravzaprav ni presenečenje, saj se je že nekaj časa govorilo, da bo Šarec ime za novega evrokomisarja predlagal nekoga iz Bruseljske diplomacije.

Utegne pa tokratna komisarska zgodba, ki bo sicer manj dramatična in predvsem krajša kot tista pred petimi leti, zaplesti prihodnje koalicijske odnose do te mere, da bi se v jeseni lahko ponovno srečali na izrednih volitvah. Zdi se, da Šarec igra poker s koalicijo in samo čaka, komu bodo popustili živci in bi prevzel krivdo za morebitni padec vlade ter za izredne volitve, kjer bi LMŠ dobila občutno več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Bo to SD Dejana Židana, bo to Levica ali morda SMC, ki se menda po tihoma dogovarja o morebitni novi kombinaciji, če bi padla vlada, po kateri bi namesto volitev na oblast pripeljali Janeza Janšo. Vendar nekateri poslanci SMC pri tej partiji vsekakor ne bi sodelovali.

Šarec na videz igra tvegano igro, vendar nima kaj izgubiti, saj bi v primeru, če vlada pade zaradi katerega od koalicijskih partnerjev, dobil “way out” in prosto pot za izredne volitve, kar bi mu zelo verjetno okrepilo pozicijo ali pa prineslo zmago na parlamentarnih volitvah. Ali pa morda ve, da nobena od koalicijskih strank ob tihem ali javnem izražanju nezadovoljstva ne bo potegnila poteze, ki bi pomenila tveganje izrednih volitev oziroma prevzela odgovornost za padec levosredinske vlade ali bog ne daj pripeljala na oblast brez volitev predsednika SDS Janeza Janšo.

V tem kontekstu je potrebno razumeti tudi spine okoli tesnejšega povezovanja med SMC, ki gre po poti nekdanjega LDSa in Zaresa (procesa pa ne more zaustaviti niti Počivalšek niti Bulčeva ali kateri koli drugi predsednik) in Desusom o morebitnem tesnejšem sodelovanju.

Tako kot je bil očitno spin, da bo komisarsko mesto prevzel Miro Cerar ali morda Karl Erjavec. Ni pomembno, kdo ga je plasiral, efekt je pač tak, kot ga je včeraj napisal nekdo na Twitterju in sicer, da mu je Šarec vedno bolj všeč, ker v Bruselj ne pošilja propadlih politikov.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1151476442301120517

Vodja opozicijske SDS je včeraj na Twitterju posmehljivo zapisal: “Ja, zdaj pa bo. Medtem ko je stranka Levica zunanji Šarčev predpražnik, si noge ob stranko SD brišejo znotraj koalicije. Zaradi svoje izključevalnosti in ideološkega betona pač nimajo alternative, zato obsojeni na predpražnik instant murgelskim strankam”.

Tako bodo danes Šarčev predlog za Lenarčiča vsekakor podprli ministri Šarčeve LMŠ ter ministra Desua in zelo verjetno trije ministri SAB Alenke Bratušek, tako, da tudi v primeru, če bi proti Lenarčiču glasovala SD in SMC predlog nikakor ne more pasti, saj ima Šarec v vladi zagotovljeno večino.

COMMENTS

Wordpress (0)