(VIDEO) “Eni govorijo, da v Sloveniji spet prihajajo neki fašisti, pa nacisti. Ne, kolaboranti nacizma in fašizma se pojavljajo”- Svetlana Makarovič na sinočnjem koncertu Nosil bom rdečo zvezdo na Kongresnem trgu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Eni govorijo, da v Sloveniji spet prihajajo neki fašisti, pa nacisti. Ne, kolaboranti nacizma in fašizma se pojavljajo”- Svetlana Makarovič na sinočnjem koncertu Nosil bom rdečo zvezdo na Kongresnem trgu

(VIDEO) “Eni govorijo, da v Sloveniji spet prihajajo neki fašisti, pa nacisti. Ne, kolaboranti nacizma in fašizma se pojavljajo”- Svetlana Makarovič na sinočnjem koncertu Nosil bom rdečo zvezdo na Kongresnem trgu

Zarota medijskega molka, napolnjen Kongresni trg in odsotnost visokih politikov, so tri glavne značilnosti sinočnjega koncerta Svetlane Makarovič, ki je sicer še pred izvedbo vzbudil veliko prahu, predvsem pri kritikih njenega vsakoletnega koncerta, z naslovom Nosila bom rdečo zvezdo. Edina od politikov, ki smo jo opazili v prvih vrstah, je bila poslanka Levice Violeta Tomič.

Umetniki, zbrani okoli Svetlane Makarovič, ki je s svojo šansonjersko ekipo performens začela s pesmijo Kladivo in nakovalo, so nekaj manj kot uro izvajali različno aktivistično glasbo, ki jo je provokativno povezovala Makarovičeva. “Trije svetli meči novega sveta. Enakost, bratstvo, svoboda. In kaj je najlepši spomenik partizanskemu boju, partizanska pesem. Tega spomenika ne more nobena domobranska drhal umazati, nikoli, je svoj koncert začela Svetlana Makarovič.

“Vse to apostrofira prastari, poganski, apotropesjki, rdeči pentagram, ki je skozi tisočletja veljal na evropski celini za zaščitni znak proti vsakršnemu zlu. Še danes velja predvsem za moralni simbol ne glede na to kolikokrat je bil, je in bo zlorabljen s strani raznih politik. Tako sije tudi nocoj iz naših pesmi rdeča zvezda, kajti pesem je svobodna in je ne more obdržati nobena kletka, nobena,” je bila kategorična Makarovičeva, ki se je odzvala tudi na nesojeni koncert Marka Perkovića Thompsona, ki ga je imenovala “naslednika ustaških klavcev”.

“Toliko govorjenja o pravici do groba. Prav, saj, ampak, kje pa je pravica tistih milijonov nedolžnih ljudi, ki so njihova življenja izpuhtela skozi dimnike krematorijev. Pa to niso bili izdajalci svojega naroda, bili so nedolžni, bili so kaznovani zato, ker so bili Judje. Ali bodo tudi v Sloveniji potomci kolaborantske golazni svinjali s črno svastiko po naših zidovih in vratih sinagoge? Ali bo v resnici smel sredi slovenskega Maribora naslednik ustaških klavcev rjoveti Za dom spremni. Ali smo res tako daleč, da ne prepoznamo fašizma, nacizma in rasizma pod hinavsko krinko nekakšnega domoljubja,” je dejala Svetlana Makarovič in ponovno požela gromki aplavz.

Med nastopom raperja Darka Nikolovskega, ki je v srbohrvaščini pozdravil tudi predstavnike iz republik nekdanje Jugoslavije. Med njegovim nastopom je na oder priletela tudi katalonska zastava, ki jo je Nikolovski do konca koncerta držal razvito v rokah.

“Mi v Sloveniji smo naredili čudovito delo. Kljub vsem pritiskom nekaterih, ki jih sploh ne bomo imenovali, da se spremeni zgodovina, jim tega ni uspelo. Ne samo, da mlajše generacije vedo, kdo so bili partizani, pri nas se ne hvalijo s tem, da so fašisti. Zato poseben pozdrav danes “šaljem svim drugovima i drugaricama iz bivših republika naše Jugoslavije”. Njim je veliko težje, na Hrvaškem pretepeni fantje, ker so bili napačne nacionalnosti, v Srbiji zaboden fant zaradi tega, ker je imel majico antifašist. Tovariši in tovarišice, mi smo naredili dobro delo, ampak sovražnik ne počiva. Zaključil bom z mislijo, ki jo je enkrat delil z mano tovariš Franta. Rekel je, mi naših dogodkov in dosežkov nismo delili z našimi mlajšimi, oni so pa svoje otroke hranili s sovraštvom.”

“Bomo prespali svoj čas, bomo le gledali, opazovali, namesto, da bi videli, spoznali. Bomo le skomignili, se skrili, namesto, da bi vstali in spregovorili. Svojih živih dni ne smeš prespati, marsičesa pa ne zamolčati. Ne, ne, je bila provokativna in aktivistična Makarovičeva. Kritika bi lahko bila namenjena tudi politikom, ki so jih v prvi vrsti čakali prazni sedeži.

Avanti popolo, bandiera rossa, Druže Tito mi ti se kunemo, je grmelo iz zvočnikov na Kongresnem trgu. Vrhunec koncerta partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki je kar dobro uro držal pokonci zbrane na Kongresnem trgu, je bila pesem Vstala primorska. Na odru pa je ponovno nastopila Svetlana Makarovič z besedami: “In da ne pozabimo, za svobodo se je treba spet in spet boriti. Eni govorijo, da v Sloveniji spet prihajajo neki fašisti, pa nacisti. Ne, kolaboranti nacizma in fašizma pa se pojavljajo, ja. In želela bi dodati še eno željo, čeprav jih ni tukaj, ampak za svobodno Katalonijo, je dejala Svetlana Makarović in požela gromki aplavz.

Koncert na Kongresnem trgu se je končal s skupinskim petjem Internacionale.

 

COMMENTS

Wordpress (0)