(VIDEO) Konec trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko: ZDA bodo ponovno zalagale Huawei – TOPNEWS.si

(VIDEO) Konec trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko: ZDA bodo ponovno zalagale Huawei

Kitajska in ZDA sta se vrnili na “pravo pot”, da bi dosegli trgovinski sporazum, je danes po srečanju s kitajskim predsednikom Si Džinpingom v Osaki na vrhu G20 dejal ameriški predsednik Donald Trump.

Ameriška in kitajska delegacija s predsednikoma

Trump in Si sta dosegla dogovor o “novem premirju” v trgovinski vojni, ki traja že eno leto.

ZDA in Kitajska sta se dogovorili, da bosta ponovno “restartali” trgovinske pogovore. Washington ne bo uvedel novih sankcij na uvoz kitajskega blaga.

Trump je novinarjem povedal, da je imel s Si-jem v Osaki “zelo, zelo dobro srečanje”, ki se je izkazalo za boljše od pričakovanega.

Na predvečer srečanja je ameriški predsednik dejal, da je odprt za trgovinski sporazum z Sijem, ki bi bil “monumentalen”.”

Mislim, da smo zelo blizu,” je dejal Trump.

Američani bodo dobavljali dele za Huawei

Ameriški predsednik Donald Trump je, da ZDA ne bodo Kitajski uvedle nobenih dodatnih sankcij, “vsaj za zdaj”, saj obe strani nadaljujeta pogajanja in potrdil, da bodo ameriška podjetja še naprej dobavljala dele kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.

Po mnenju Trumpa se bodo pogajanja nadaljevala “tam, kjer smo se ustavili”, ko je prišlo do njihovega zastoja letos. Potrdil je tudi, da bo Kitajska povečala nakup ameriških kmetijskih proizvodov.

“Huaweiju pošiljamo in prodajamo veliko število izdelkov, ki sestavljajo različne stvari, ki jih izdelujejo, in rekel sem, da je v redu, da bomo te izdelke še naprej prodajali,” je dejal ameriški predsednik.

“Ne bomo uvedli carin, oni pa bodo kupovali kmetijske proizvode,” je dejal Trump in ponovil, da sta se s kitajskim predsednikom Si Džinpingom strinjala, da se bodo ZDA odpovedale uvedbi novih carin za kitajski uvoz, medtem ko bo Kitajska kupila več kmetijskih proizvodov iz ZDA.

Skupni interesi Kitajske in Združenih držav so višji od naših razlik, je povedal kitajski diplomat v soboto po pogovorih med predsednikoma obeh držav ob robu srečanja G20 v Osaki.

Kitajski gigant je v preteklih dneh objavil belo knjigo o inovacijah in intelektualni lastnini ter opozoril na politizacijo sporov. Bela knjiga pojasnjuje prakso in prispevke podjetja Huawei k inovacijam in zaščiti pravic intelektualne lastnine. “Če bi politiki uporabili intelektualno lastnino kot politično orodje, bi uničili zaupanje v sistem patentne zaščite. Če nekatere vlade selektivno ukinejo intelektualno lastnino podjetjem, s tem ukinejo temelje globalnih inovacij,” je ob predstavitvi bele knjige dejal glavni pravni zastopnik Huaweija Song Liuping.

Huawei poudarja, da ga v preteklih 30 letih nobeno sodišče ni spoznalo za krivega zlonamerne kraje intelektualne lastnine, prav tako mu sodišče nikoli ni naložilo plačila odškodnin.

V beli knjigi navajajo, da so inovacije in zaščita intelektualne lastnine v središču uspeha družbe Huawei že več kot 30 let. Od konca leta 2018 je imel Huawei odobrenih 87.805 patentov, od tega 11.152 v ZDA. Od leta 2015 je Huawei imel več kot 1,4 milijarde dolarjev prihodkov iz naslova licenciranja, so navedli v sporočilu in dodali, da je Huawei plačal tudi več kot šest milijard dolarjev licenčnin za uporabo patentov drugih podjetij, od katerih jih je skoraj 80 odstotkov iz ZDA.

“Tako Kitajska kot Združene države upajo, da bo svet lahko dosegel stabilno rast,” je dejal novinarjem Vang Siaolong, posebni odposlanec ministrstva za zunanje zadeve na vrhu G20, in direktor oddelka za mednarodne ekonomske odnose.

Premirje, ki sta ga danes dosegli največji svetovni ekonomiji, je prineslo olajšanje svetovnim voditeljem, zbranim v Osaki, saj je leto trgovinske vojne podjetjem prineslo ogromne stroške, merjene z milijardami, zmanjšano svetovno proizvodnjo in dobavo ter zaskrbljene finančne trge.

COMMENTS

Wordpress (0)