V Istanbulu odprli volišča: Bo Erdogan ponovno izgubil? – TOPNEWS.si

V Istanbulu odprli volišča: Bo Erdogan ponovno izgubil?

V Istanbulu odprli volišča: Bo Erdogan ponovno izgubil?

Volišča v Istanbulu so danes ponovno odprta, milijoni volivcev pa bodo volili novega župana na kontroverzno ponovljenih volitvah, potem ko so bili zaradi pritiska Erdogana rezultati marčevskih volitev razveljavljeni, na katerih je zmagal opozicijski kandidat.

Ekrem Imamoglu (40) iz sekularne Republikanske ljudske stranke (CHP) je premagal Binalija Yildirima (63) iz vladne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) na županskih volitvah 31. marca.

6. maja je vrhovna volilna komisija razveljavila glasovanje v skladu z zahtevo islamsko-konzervativne AKP, ki se je sklicevala na nezakonitosti in zahtevala ponovno glasovanje.

Imamoglu je bil po 18. dneh prisiljen zapustiti županski urad. Obljubil je, da bo ponovno zmagal, razočaranim privržencem pa sporočil, da bo “vse v redu”, kar je postalo nov moto kampanje CHP-ja.

Obljubil je, da bo razkril podrobnosti o “razsipnem trošenju” in “korupciji” v mestni upravi pod vladavino AKP.

AKP je na volitvah utrpela velike izgube

Odločitev vrhovnega volilnega sveta je sprožila miroljubne proteste v tem 16-milijonskem mestu ter obsodbe s strani tujih zaveznikov zaradi stanja demokracije in pravne države v Turčiji ter Imamoglua postavila na nacionalno sceno.

Erdoganova AKP je v koaliciji z ekstremno desničarsko Stranko nacionalističnega gibanja (MHP) in nadzira centralno oblast. Prav tako je dobila večino na lokalnih volitvah v Turčiji pred tremi meseci.

Vendar pa je AKP utrpela presenetljive izgube v ključni tekmi županov v Ankari in Istanbulu, obe mesti zadnjih 25 let nadzirajo islamski konservativci – zaradi odziva volivcev, ki so ogorčeni zaradi gospodarske recesije in visoke inflacije.

Pomembne volitve za Erdogana

Na voliščih bodo prisotni tudi opazovalci Sveta Evrope. Te volitve so še posebej pomembne za Erdogana. Rodil se je v istambulski delavski četrti Kasimpas.

To je mesto, kjer je njegova politična kariera zdrsnila, saj je bil prav tu izvoljen za župana. Nekoč je dejal, da kdor izgubil Istanbul – izgubi vso Turčijo.

Analitiki pravijo, da ne glede na izid, Istanbul ne izbira le novega župana, temveč tudi prihodnjo usmeritev države.

COMMENTS

Wordpress (0)