(VIDEO) M. Kučan: “Marjan Šarec se je pravilno odločil, da ne nastopi v Evropskem parlamentu – TOPNEWS.si

(VIDEO) M. Kučan: “Marjan Šarec se je pravilno odločil, da ne nastopi v Evropskem parlamentu

Milan Kučan na Forumu 21 podprl Šarca

(VIDEO) M. Kučan: “Marjan Šarec se je pravilno odločil, da ne nastopi v Evropskem parlamentu

Forum 21, ki mu predseduje nekdanji predsednik Milan Kučan, je v ponedeljek razpravljal o problemu: “Slovenija v svetu, ki prihaja”. Nekdanji predsednik je v uvodnem nastopu govoril tudi o neprimernem zgražanju nad odločitvijo predsednika vlade Marjana Šarca, da ne bo nastopil pred Evropskim parlamentom, ki se mu pravkar izteka mandat. Kučan je odločitev Šarca ocenil kot pravilno, “ker pravzaprav bi govoril nekomu, ki na to, kar misli on ali kar misli Slovenija, pravzaprav nima več nobenega vpliva.”

Kučan je med drugim dejal, da ne vemo kakšen bo svet, ki prihaja. O tem, da takšen, kot je bil, in ki smo ga poznali mi, ki smo glavni del življenja preživeli v prejšnjem stoletju, ne bo več oziroma ga ni več. “O tem smo govorili na zadnjem našem srečanju v tej dvorani pred 14 dnevi, ko smo pravzaprav ugotovili, da se rušijo tako ustanove kot tudi mednarodni pravni red, ki je bil vzpostavljen po drugi svetovni vojni in da pravzaprav nadomestila za to ni in da smo soočeni z dokaj surovo borbo za delitve geostrateških sfer za čimboljši položaj v svetu in to ne samo gospodarsko, finančno, politično in vojaško, ampak tudi čedalje bolj tehnološko prevlado v svetu. Posledica tega dejstva je, da svet postaja negotov in da v teh prerivanjih in vsej negotovosti pravzaprav tudi mednarodna skupnost nima več orodij, s katerimi bi lahko na te procese vplivala in s katerimi bi se lahko branila pred vsem tem, kar prinaša s seboj ta negotovost. Če seveda danes nadaljujemo to razmišljanje s poudarkom na tem, kako se Slovenija lahko znajde v tem negotovem svetu, so to nalogo prevzeli ugledni ljudje, ki sedijo tu za mizo. Je pa seveda dejstvo, da je Slovenija na te spremembe slabo ali preslabo pripravljena ali lahko rečemo tudi nepripravljena. Izgubila je socialno kohezivnost, zrušil se je koncept socialne države, solidarnosti pravzaprav ni več in je ta koncept socialne državen in socialne kohezivnosti zamenjala z najbolj grobim kapitalizmom, ki po vsaj po moji oceni ne prinaša Sloveniji in Slovencem ter slovenski državi, tudi ne nacionalni skupnosti, ničesar dobrega. Te spremembe so seveda tiste vrste, če jim dodamo še to, kar se dogaja z okoljem, z naravo, z gospodarjenjem z naravo, potem mislim, da so razmere takšne, da zahtevajo streznitev. Na to so nas navsezadnje opozorili tudi otroci, ki so po celem svetu stavkali in opozarjali na to, da jim s tem, kar počnemo, pravzaprav kvarimo njihovo prihodnost, njihovo prihodnje življenje. Ne glede na to kakšni so bili odzivi na to, mislim, da bi nas pravzaprav ne samo moralo to pretresti, ampak bi nas na nek način moralo biti sram, da nas otroci opozarjajo na to, da je veljavna neoliberalistična paradigma razvoja dosegla svoje limite s posegi tako v naravne resurse, pa tudi sicer v obremenjenost planeta,” je med drugim dejal Kučan.

V drugem delu pa je v tem kontekstu omenil tudi aktualno polemiko zaradi nenastopa predsednika vlade Marjana Šarca v Evropskem parlamentu.

“Ta streznitev bi seveda pomenila tudi prilagajanje Slovenije tem spremembam, ne mislim pasivno, ampak aktivno prilagajanje. Sami pač ne bomo nikoli mogli vplivati odločilno na to, kar se v svetu dogaja. Se pa moramo temu prilagoditi in sicer aktivno tako, da bomo iz tega poiskali tudi priložnosti. To pa seveda najprej zahteva, da se nehamo ukvarjati s preteklostjo in pa da se usmerimo v probleme današnjega dneva in prihodnosti. Navsezadnje je tudi edini način, da si politika vrne legitimnost, ki jo je zgubila in zaenkrat naredi vse, da si jo povrne. To ni samo slovenski problem glede legalnosti. Morebiti je najboljši primer tega, kakšna je razlika med legitimnostjo in legalnostjo. Tudi v Sloveniji je to zgražanje nad odločitvijo predsednika vlade, da ne gre govorit v Evropski parlament, ker pravzaprav bi govoril nekomu, ki na to, kar misli on ali kar misli Slovenija, pravzaprav nima več nobenega vpliva. Ker bo pa Slovenija skoraj predsedovala Evropski uniji, je najbrž o tem smiselno govoriti tistim, ki bodo za prihodnjih pet let imeli oblast v Evropski uniji v svojih rokah”.

Marjan Šarec pa se je na Facebooku odzval tudi na kritike zaradi ostrih besed, ki jih je namenil kandidatki za evropsko poslanko Ljudmili Novak ob poslanskih vprašanjih.

“Res je, ni se lepo prepirati, treba je sodelovati in iskati kompromise. Vendar pa je treba tudi odgovoriti na obtožbe in sprenevedanja. Nekateri v slovenski politiki mislijo, da lahko samo oni ves čas napadajo in iščejo napake, zato jim je treba povedati, da ni tako. Dokler sem bil tiho in nisem reagiral, je bilo vse v redu, ko sem pa pokazal, da znam tudi jaz uporabljati (čeprav nerad), enak način, je pa to nacionalna sramota. Žal mi je, ampak sem vedno preslišal tisto o nastavljanju še drugega lica, ko te nekdo udari po enem. Vsak naj opravlja svoje delo in se ne ukvarja z drugimi ter pometa pred svojim pragom, pa bo vsem lažje. Lep in uspešen dan vsem!

COMMENTS

Wordpress (0)