“Karkoli si mislimo o Dimitriju Ruplu, zagotovo je najbolj kvalificiran za vodenje Javne agencije za knjigo… Rupel je napisal meter knjig. Je pa res pomanjkljivost, da JAK nima tajnice in šoferja,” eden od komentarjev na novo funkcijo Dimitrija Rupla – TOPNEWS.si

“Karkoli si mislimo o Dimitriju Ruplu, zagotovo je najbolj kvalificiran za vodenje Javne agencije za knjigo… Rupel je napisal meter knjig. Je pa res pomanjkljivost, da JAK nima tajnice in šoferja,” eden od komentarjev na novo funkcijo Dimitrija Rupla

“Karkoli si mislimo o Dimitriju Ruplu, zagotovo je najbolj kvalificiran za vodenje Javne agencije za knjigo… Rupel je napisal meter knjig. Je pa res pomanjkljivost, da JAK nima tajnice in šoferja,” eden od komentarjev na novo funkcijo Dimitrija Rupla

Novica, da naj bi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel postal novi vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo RS, ki se je v ponedeljek zvečer kot požar razširila po Twitterju, je včeraj postala uradna. Svet Javne agencije za knjigo je vladi za v.d. direktorja agencije predlagal Dimitrija Rupla.
Dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel je bil lani prekratek za visokega predstavnika OVSE za svobodo medijev, saj je bila na ta položaj imenovana Portugalka Teresa Ribeiro, ki je bila pred tem državna sekretarka na portugalskem zunanjem ministrstvu.

Na februarskem razpisu za direktorja Javne agencije za knjigo (Jak) ni bil izbran nihče. Ker se Sebastjanu Erženu vedejevstvo izteče 1. junija, svet Jaka vladi predlaga, da za v.d. direktorja imenuje Dimitrija Rupla, je včeraj povedala namestnica predsednika sveta Jaka Gabriela Babnik Ouattara. Dimitrij Rupel pa je potrdil, da ga takšno delo zanima.

Rupel je v izjavi za medije povedal: »Gre za pogovarjanje in dogovarjanje. Sem v pogovorih z ministrstvom, stvar še ni definitivna, odločitve še ni.«

»Gre za to, ali bodo ustrezni organi tako odločili ali pa ne, tako da v tem trenutku težko povem kaj več. Takšno delo me seveda zanima, ampak v tem trenutku nimam nobenega potrdila,« je dodal.

Eden od stalnih uporabnikov Twitterja Božidar Novak je takole stopil v bran Dimitriju Ruplu: “Karkoli si mislimo o Dimitriju Ruplu, zagotovo je najbolj kvalificiran za vodenje Javne agencije za knjigo. Iz 80′ smo ga spoznali kot pisatelja in ne kot politika. Kljub temu je napisal meter knjig. Je pa res pomanjkljivost, da JAK nima tajnice in šoferja”.

Je pa imenovanje Dimitrija Rupla na družbenih omrežjih sprožilo resno razpravo o konvertitstvu.

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1392053365941604352

Pri ljudeh, ki “zaudarjajo” po konvertitstvu, sam ne vidim nobene pokončnosti, široke dimenzije moralno- etičnih načel. Vse je ena sama preračunljivost. Zato nikar prosim s to glorifikacijo Rupla, Jambreka.

https://twitter.com/SKavcic/status/1391473520241221638

Dimitrija Rupla položaj zanima, kot je izjavil za medije, predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, saj bi tam lahko, kot pravi, največ prispeval. »Treba je s tem poskrbeti za nekatere mednarodne povezave in tako naprej, se pogajati, da tako rečem, za slovenske interese tudi v tujini, česar sem vajen«.

Vlada je Eržena za v. d. direktorja imenovala po tem, ko je 12. novembra lani s položaja direktorice razrešila Renato Zamida. Ta je vodenje Jaka prevzela 1. januarja 2018 in bila imenovana za obdobje petih let.
Njeno razreševanje sicer sega v začetek lanskega leta, ko ji je del sveta Jaka očital nekatere nepravilnosti v delovanju, kar pa je zavrnila. Nato je sredi julija lani svet v spremenjeni sestavi vladi predlagal njeno razrešitev.

Dimitrij Rupel se je sicer omenjal kot možni kandidat za evropskega komisarja, vendar je Borut Pahor leta 2009 mandat podaljšal Janezu Potočniku, pet let pozneje pa je takratni premier Miro Cerar za komisarko predlagal Violeto Bulc, Marjan Šarec pa pred dvema letoma Janeza Lenarčiča.

Leta 2014 pa se Rupel omenjal tudi kot možni kandidat za evropskega poslanca na listi SDS, kot tretji na listi, zato kasneje ni kandidiral.

COMMENTS

Wordpress (0)