Ko minister za zdravje odstopi zaradi zdravstvenih razlogov – TOPNEWS.si

Ko minister za zdravje odstopi zaradi zdravstvenih razlogov

Ko minister za zdravje odstopi zaradi zdravstvenih razlogov

Niti deset dni po tistem, ko je predsednik vlade Marjan Šarec sporočil, da okoljski minister Jure Leben zapušča vlado, odhaja še en minister. Minister za zdravje Samo Fakin je danes predsednika vlade Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, zato odstopa s položaja ministra za zdravje.

V parlamentarnih kuloarjih je bilo že nekaj časa govora o tem, da se na zdravstvenem resorju ne dogaja nič posebnega v smeri reforme zdravstvenega sistema. Čutiti je bilo nezadovoljstvo predvsem v opozicijskih strankah. Še posebej so bili do ministra za zdravstvo Sama Fakina kritični v NSi, češ da je bila v prejšnjem mandatu vsa pozornost namenjena zdravstvu, sedaj pa naj se ne bi dogajalo nič posebnega. Zato je v zraku viselo vprašanje, ali so bili za odstop ministra ključni res samo zdravstveni razlogi, ali pa gre za eleganten umik ministra, ki je v vlado prišel iz kvote ministrov LMŠ in je tako že 4. minister, ki je odstopil.

Premier Marjan Šarec, ki je včeraj ministra Fakina obiskal na domu, je zanikal, da bi bi šlo za nezadovoljstvo z delom ministra, čeprav je, kot je dejal, ironično, da minister za zdravje odstopa zaradi zdravstvenih razlogov.

Predsednik vlade Marjan Šarec je sicer že včeraj na tiskovni konferenci na novinarsko vprašanje, ali drži, da bo zamenjal ministra za zdravje Sama Fakina, ker je ta hudo bolan, odgovoril, da drži, da je minister že dalj časa bolniško odsoten, pri čemer je omenil tudi njegov obisk na Golniku, kjer so ga pregledali zaradi dolgotrajnega kašlja. Vse to dogajanje je sicer sovpadalo z medijski pritiski in z začetkom raziskovanja o tem, kaj ministrstvo za zdravstvo dela, kam gre denar in zakaj se podaljšujejo čakalne dobe.

Kar pa bode v oči je dejstvo, da še včeraj o odstopu ministra Sama Fakina na Ministrstvu za zdravje niso vedeli nič. Potrdili so zgolj, da je minister bolniško odsoten zaradi respiratornega obolenja, in da naj bi se na delovno mesto predvidoma vrnil prihodnji teden.

Odstop ministra za zdravje Sama Fakina je predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega presenetil, tako zaradi zdravstvenih težav ministra kot tudi zaradi “splošnega težavnega položaja v zdravstvu”. Meni pa, da zdravstveno stanje ni bil edini razlog za takšno odločitev.

Prvak NSi Matej Tonin odstop ministra za zdravje Sama Fakina razume v luči skrbi za njegovo zdravje. Ob tem je izpostavil, da je bil Fakin “človek iz sistema in je sistem zelo dobro poznal”. Prepričan je, da mora biti tak tudi novi zdravstveni minister.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je priznal, da ga je odstop ministra za zdravje Sama Fakina kljub poročanju o njegovem zdravstvenem stanju na nek način presenetil. Zaželel mu je uspešno okrevanje. Jurša ne verjame, da bi k odstopu lahko prispeval morebiten pritisk lobijev v zdravstvu, saj tudi Fakin o njih ni nikoli govoril.

COMMENTS

Wordpress (0)