BBC: Srbija je vodilna v cepljenju proti covidu-19 v Evropi, države EU pa ji lahko zavidajo – TOPNEWS.si

BBC: Srbija je vodilna v cepljenju proti covidu-19 v Evropi, države EU pa ji lahko zavidajo

BBC: Srbija je vodilna v cepljenju proti covidu-19 v Evropi, države EU pa ji lahko zavidajo

Srbska premierka, izobražena v ZDA, je kot prva evropska voditeljica prejela cepivo Pfizer/BioNTech. Rusofilski notranji minister je zavihal rokav in prejel cepivo Sputnik V.

In minister za zdravje je z veseljem poziral, ko je prejemal injekcijo kitajskega cepiva Sinopharm. Omenjena poziranja so bila način, kako prepričati skeptično srbsko prebivalstvo o varnosti cepiv, ponazorile pa so tudi celovit pristop k oddaji naročil, ki ga je Srbija sprejela, ko se je začela tekma za cepljenje prebivalstva v celinski Evropi, piše BBC.

Premierka Ana Brnabić: Vseeno nam je, od kod prihaja cepivo

“Ne glede na to, ali cepiva prihajajo iz Kitajske, ZDA ali Evropske unije, nam je vseeno, če so varna in jih lahko dobimo čim prej. Za nas cepljenje ni geopolitično, ampak zdravstveno vprašanje, “je dejala srbska premierka Ana Brnabić.

Tak pragmatizem se je zelo obrestoval. Druge države na Zahodnem Balkanu imajo težave z nabavo kakršnih koli cepiv, ker so vsa svoja upanja vezale na Evropsko unijo ali mednarodni sistem Covax. V nasprotju s tem namerava Srbija do sredine februarja cepiti vsaj 10 odstotkov prebivalstva. Prednjači pred vsemi 27 državami Evropske unije – trenutno cepi dvakrat hitreje kot Nemčija, Španija in Italija ter štirikrat hitreje kot Nizozemska.

Čeprav premierka vztraja, da ko gre za koronavirus, ni prostora za geopolitiko, so dobri odnosi Beograda s Pekingom in Moskvo zagotovo pripomogli k nabavi tistih količin cepiv, ki jim lahko države Evropske unije le zavidajo.

“Prav tako bi bila vesela, če bi od Pfizerja prejeli milijone odmerkov, toda naša zunanja politika se je obrestovala. Mislim, da je bila pametna in lahko rečem, da sem ponosna na to, kar smo dosegli. Nismo član Evropske unije in s solidarnostjo, ki obstaja znotraj unije, smo pričakovali, da bomo prejeli cepivo zadnji. To je negativna posledica dejstva, da nismo v EU in strateški fokus moje vlade ostaja vstop v EU,” je Brnabićeva povedala za BBC.

Srbija se ni zanašala na Bruselj

Vendar se je za Srbijo izkazalo kot dobro, da se v kriznih časih ni zanašala na Bruselj. V prostranem beograjskem Svetovnem trgovinskem centru ljudje, ki so se na spletu prijavili za cepljenje, stojijo v vrsti za cepljenje, le ta pa se hitro pomika. Učinkovitost postopka v državi, ki ni znana po dinamični javni upravi, je bila nepričakovana.

“Presenečen sem. Sem upokojeni zdravstveni delavec in vem, da je zdravstveni sektor dober, presenečen pa sem nad stopnjo organiziranosti in veliko prisotnostjo zdravstvenih delavcev,” pravi 70-letni Slaven Radonović.

Za Bruselj takšna situacija ni tako zaželena, ker svet lahko vidi, da ima država, ki je kandidat za članstvo v EU, vidne koristi od svojih vezi z Vzhodom. Poleg tega države Zahodnega Balkana niso prvič odkrile, da je EU lahko nezanesljiva partnerica v krizi.

“Evropska unija tukaj ni prisotna v smislu resne politične strategije,” je dejal Vuk Vuksanović iz beograjskega ‘think-thanka’ Centra za varnostno politiko.

Še ena država EU, Madžarska, že sledi primeru Srbije pri nabavi kitajskih in ruskih cepiv. Tudi drugi bi lahko šli po isti poti. Vsaj tokrat je Srbija postala zgled preostali celini, kako je treba stvari početi, zaključi BBC.

COMMENTS

Wordpress (0)