Guaido na južnoameriški turneji poziva na množične proteste proti Nicolasu Maduri – TOPNEWS.si

Guaido na južnoameriški turneji poziva na množične proteste proti Nicolasu Maduri

Guaido na južnoameriški turneji poziva na množične proteste proti Nicolasu Maduri

Venezuelski začasni predsednik Juan Guaido je med južnoameriško turnejo pozval udeležence karnevala, da svoj letni festival spremenijo v protest proti vladi predsednika Nicholasa Madure.

“Karnevalsko tradicijo bomo spremenili v največjo protestno akcijo,” je dejal Guaido po srečanju z argentinskim predsednikom Mauriziom Macrijem v Buenos Airesu.

Guaido, ki ga je kot začasnega predsednika priznalo 60 držav, je na turneji v drugih državah Južne Amerike, med katerim želi razširiti medsebojne odnose.

Začelo se je pred tednom dni

V petek se je srečal s predsednikom Paragvaja Marijem Abdomom Benitezom, v soboto pa se bo srečal s predsednikom Equinoxa Leninom Morenom v Quitu. Kot so poročali lokalni mediji, ga v nedeljo pričakujejo v Limi.

Venezuelski opozicijski voditelj Huan Gvaido je med obiskom v Paragvaju predsednika prosil za podporo za spremembo oblasti v svoji državi, kjer je tudi obvestil javnost, da je 600 vojakov odpovedalo poslušnost vladi predsednika Nikolasa Madure. “Jasno smo se pogovarjali z oboroženimi silami Venezuele in več kot 600 uradnikov je v preteklih dneh prešlo na stran ustave, kar je zelo jasen proces prehoda v demokracijo,” je dejal Guaido.

Vodja opozicije je začel svojo turnejo v tujini pred tednom dni v Kolumbiji, kjer je sodeloval na srečanju skupine držav Lima, ki je zahtevala končanje krize v Venezueli in nove volitve v tej državi.

Voditelji, ki jih je Guaido doslej obiskal, so mu obljubili podporo in priznanje kot predsednika Venezuele.

Maduro je v torek sporočil, da bi lahko Guaidoja aretirali zaradi kršenja odredbe vrhovnega sodišča, po kateri ne sme zapustiti države. Guaidojeve informacije o vojaških dezerterjih pa Maduro ni potrdil.

Vodja opozicije je v izjavi dejal, da je njegova dolžnost, da se kljub tveganju vrne v državo in da se namerava vrniti v začetku prihodnjega tedna.

 

Delcy Rodriguez in Sergej Lavrov

Moskva meni, da bi lahko Washington začel vojaško posredovanje v Venezueli, ne da bi upošteval odnos latinskoameriških držav, je opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov po pogovorih s podpredsednico Venezuele Delcy Rodriguez.

Lavrov je ocenil, da ameriški načrti za vojaško posredovanje v Venezueli ne bodo uspešni, če ne dobijo podpore Kolumbije in Brazilije, je poročal TASS.

“Venezuelski sosedje, zlasti Brazilija in Kolumbija, so povedali, da ne bodo podprli načrtov za vojaško posredovanje v tej državi. Če bodo venezuelski sosedje obdržali besedo in ostali pri svojih stališčih, potem najverjetneje ameriški načrti ne bodo izvedeni,” je dejal Lavrov v Moskvi na skupni novinarski konferenci z Rodriguezovo.

Po njegovem mnenju, razen nekaj ameriških zaveznikov, ni nobene države, ki bi podpirala načrte za vojaško posredovanje v Venezueli.

Lavrov je ponovno poudaril močno podporo venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri in kritiziral Združene države za vodenje “cinične kampanje, usmerjene v rušenje zakonite venezuelske vlade”.

Rodriguezova, ki je na obisku v Moskvi, je dejala, da se bo Venezuela zanašala na zaloge hrane in zdravil iz Rusije med soočanjem z blokado, ki jo vodijo ZDA, in povedala, da bo Venezuela odprla vrata ruskim vlagateljem, dodaja AP.

COMMENTS

Wordpress (0)